A inceput controlul si campania de monta la ovine si caprine

A inceput controlul si campania de monta la ovine si caprine

A inceput controlul si campania de monta la ovine si caprine

Agentia Nationala pentru Zootehnie (ANZ) a demarat verificarile in fermele de ovine si caprine, care au animale inscrise in sectiunea principala a registrelor genealogice ale raselor.

Sunt fermele care beneficiaza de cea mai mare subventie din zootehnie, sprijinul cuplat, acordata din fonduri europene. In aceasta perioada se deruleaza campania de monta din acest an la speciile ovine si caprine. ANZ a demarat controale in exploatatiile de animale cuprinse in programul de ameliorare. Verificarile vizeaza cu prioritate efectivele de ovine si caprine inscrise in sectiunea principala a Registrului Genealogic. Fermele care detin astfel de animale, inregistrate in sectiunea principala a registrelor genealogice ale raselor, beneficiaza de sprijin cuplat, subventia europeana cu cel mai mare cuantum pe cap de animal. Potrivit informatiilor furnizate de APIA, pentru anul acest an de cerere cuantumul acestei subventii este de 17,71 euro pe cap de animal. Plafonul alocat pentru plata acestei subventii la ovine si caprine, pentru acest an, este 64,3 milioane de euro. Sprijinul cuplat pentru cresterea ovinelor (SCZ-ovine femele si/sau berbeci) se acorda fermierilor activi care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii generale: Solicita SCZ pentru un efectiv cuprins intre 150 si 500 de capete de femele ovine si/sau berbeci, inclusiv, pe beneficiar, cu exceptia celor din UAT-urile din zona montana pentru care se solicita SCZ pentru un efectiv cuprins intre 60 si 500 de capete femele ovine si/sau berbeci, inclusiv, pe beneficiar, in exploatatii cu cod ANSVSA. Pentru a primi acest sprijin trebuiee indeplinit cumulativ urmatoarele conditii: animalele din exploatatie pentru care beneficiarul solicita SCZ ovine femele si/sau berbeci, au varsta de minimum un an la data de 31 martie a anului de solicitare; animalele din exploatatie pentru care beneficiarul solicita SCZ ovine, au varsta de maximum opt ani pentru ovine femele, respectiv sase ani pentru berbeci, la data limita de depunere a cererii unice de plata, fara penalizari; efectivul de animale pentru care se solicita SCZ ovine femele si/sau berbeci trebuie sa fie identificat si inregistrat in RNE la data depunerii cererii unice de plata, dar nu mai tarziu de prima zi a perioadei de retinere; sa detina registrul individual al exploatatiei, completat in conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 21/2004; berbecii pentru care se solicita SCZ obligatoriu sa fie inscrisi in registrul genealogic al rasei, sectiunea principala, pana in data de 2 septembrie 2019 inclusiv; efectivul de femele ovine inscrise/inregistrate in registrul genealogic al rasei, sectiunea principala sau suplimentara, pentru care se acorda SCZ, respecta raportul de sexe de minimum un berbec inscris in registrul genealogic al aceleiasi rase, sectiunea principala, la 35 de femele ovine; efectivul de femele ovine neinscrise si neinregistrate intr-un registru genealogic pentru care se acorda SCZ, respecta raportul de sexe de minimum un berbec cu certificat de origine la 35 femele ovine.

Sprijin cuplat pentru cresterea caprinelor femele si tapi

Se acorda fermierilor activi care solicita SCZ pentru un efectiv de minimum 50 si maximum 500 de capete de femele caprine si/sau tapi, inclusiv, pe beneficiar, in exploatatii cu cod ANSVSA, care au varsta de minimum un an la data de 31 martie a anului de solicitare a SCZ. Sprijinul se acorda pentru animalele care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii: femelele caprine pentru care se solicita SCZ trebuie sa aiba varsta de maxim opt ani la data limita de depunere a cererii de plata, fara penalizari; tapii pentru care se solicita SCZ trebuie sa aiba varsta de maxim sase ani la data limita de depunere a cererii de plata, fara penalizari; efectivul de animale pentru care se solicita SCZ trebuie sa fie identificat si inregistrat in RNE la data depunerii cererii unice de plata, dar nu mai tarziu de prima zi a perioadei de retinere; sa detina registrul individual al exploatatiei, completat si actualizat, in conformitate cu prevederile Regulamentului Comisiei Europene nr. 21/2004 (tapii pentru care se solicita SCZ trebuie sa fie inscrisi in registrul genealogic al rasei, sectiunea principala, pana in data de 2 septembrie 2019 inclusiv); efectivul de femele caprine inscrise/inregistrate in registrul genealogic al rasei, sectiunea principala sau suplimentara, pentru care se acorda SCZ, respecta raportul de sexe de minimum un tap inscris in registrul genealogic al aceleiasi rase, sectiunea principala, la 35 de femele caprine; efectivul de femele caprine neinscrise si neinregistrate intr-un registru genealogic, pentru care se acorda SCZ, respecta raportul de sexe de minimum un tap cu certificat de origine la 35 de femele caprine.

V. Rohianu

Comments