A inceput sezonul tepelor estivale. Cum sa te feresti de escrocheriile pe internet si de vacantele f...

Potrivit unui comunicat de presa al DNSC, transmis marti Agerpres, un prim sfat pentru utilizatori se refera la verificarea site-urile web inainte de a face rezervari. "Inainte de a introduce date sensibile pe un site web, verificati daca site-ul este legitim. Cautati simbolul in forma de lacat in bara de adrese si asigurati-va ca adresa URL incepe cu "https". De asemenea, puteti verifica recenziile site-ului web pe internet pentru a vedea daca alti utilizatori au avut experiente pozitive sau negative", precizeaza institutia.

In acelasi context, se recomanda alegerea unei agentii de turism de incredere atunci cand urmeaza sa fie planificata vacanta.De asemenea, specialistii DNSC amintesc de ofertele de vacanta "prea bune ca sa fie adevarate" si sustin ca infractorii cibernetici se folosesc adesea de oferte irezistibile pentru a atrage victimele si a fura banii sau informatiile personale. "Fiti sceptici fata de ofertele care promit cazare de lux la preturi foarte mici sau excursii gratuite", indeamna expertii in securitate cibernetica.In plus, sunt de evitat link-urile primite din surse necunoscute pe e-mail sau prin SMS, prin intermediul comunicarilor de pe social media, ori prin intermediul platformelor de tip chat (WhatsApp, Signal, Telegram etc.) si, totodata, completarea datelor personale sau bancare la cerere pe acestea.Pe lista recomandarilor se regaseste si folosirea autentificarii in doi pasi. "Cand faceti rezervari online, utilizati o metoda de plata sigura. Asigurati-va ca aveti activata autentificarea in doi pasi prin utilizarea a doua elemente din urmatoarele categorii: ceva ce cunosti (codul PIN, parola), ceva ce detii (telefonul mobil, verificat prin parola transmisa prin SMS) si ceva ce iti apartine (amprenta, recunoasterea faciala)", se arata in comunicat.Un alt sfat vizeaza protejarea propriilor dispozitive electronice prin instalarea unui software antivirus si anti-malware actualizat. Nu trebuie uitata nici utilizarea unei parole puternice pentru conectare la contul de e-mail si la alte conturi online.

Dacia 1300 si Securitatea. Cele mai cunoscute legende despre dotarile speciale pe care le-ar fi avut masinile securistilor"Retelele WI-FI publice pot fi nesigure, asa ca evitati sa le utilizati pentru a accesa informatii sensibile, cum ar fi contul bancar sau cardul de credit. Daca trebuie sa utilizati o retea Wi-Fi publica, utilizati o conexiune VPN (retea privata virtuala) sau va puteti configura propriul hot-spot wireless. Alocati-va timp pentru a examina activitatea bancara si verificati tranzactiile suspecte. Daca depistati ceva ciudat la ATM, nu mai folositi acel aparat, nu permiteti fotocopierea cardului si acoperiti ecranul ATM-ului cand introduceti PIN-ul. Nu postati informatii despre vacanta dvs. pe retelele de socializare si evitati partajarea locatiei public. Revizuiti setarile de confidentialitate pe conturile de social media. Infractorii cibernetici pot folosi aceste informatii pentru a va fura identitatea sau pentru a comite alte infractiuni", sunt alte indrumari publicate de DNSC.Nu in ultimul rand, daca sunteti victima unei fraude online, raportati-o imediat autoritatilor prin depunerea unei plangeri oficiale la Politie. In acelasi timp, informati Directoratul National de Securitate Cibernetica fie telefonic la numarul 1911, fie prin e-mail la [email protected], pentru a contribui la prevenirea unor astfel de incidente in viitor.Proiectul national de educatie digitala #SigurantaOnline este menit sa ofere cele mai bune practici de securitate cibernetica, prin accesarea platformei sigurantaonline.ro, pentru a evita ca utilizatori din Romania sa devina victime ale fraudelor informatice.#SigurantaOnline este o initiativa a Politiei Romane, DNSC si ARB, la care s-au raliat si alte entitati public-private.

O melodie romaneasca a rasunat pe toata arena din Munchen inaintea meciului istoric. Nu este vorba de ,,Made in Romania"

Comments