A inceput testarea nationala anti-COVID-19 in Romania! Care sunt primele judete vizate

A inceput testarea nationala anti-COVID-19 in Romania! Care sunt primele judete vizate

Studiul de seroprevalenta COVID va fi realizat cu respectarea confidentialitatii datelor cu caracter personal si este avizat de Consiliul Stiintific al Institutului National de Sanatate Publica - Comitetul de Etica a Cercetarii.

Aproape 30.000 de romani vor fi testati in cadrul studiului de seroprevalenta a infectiei cu noul coronavirus, in perioada iunie-septembrie 2020.

Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a explicat ca aceasta testare va arata gradul de imunitate al oamenilor si este verificata si evolutia epidemiei de Covid-19 in toamna. Testarea ar urma sa se incheie la sfarsitul lunii august si este facuta cu cea mai avansata metoda disponibila in acest moment. In toamna, autoritatile vor avea o imagine cu privire la procentul romanilor care au trecut prin infectie, pe cele 8 regiuni de dezvoltare.

,,Dupa 1 iunie, in functie de evolutia pantei descendente a curbei, vom incepe un studiu pe evaluare la nivel national, regional si local, a persoanelor voluntare, unde se va verifica imunitatea. Avem o marja in care putem calcula aceasta imunitate, incat putem evalua trecerea Romaniei prin pandemie, precum si putem prognoza evolutia viitoare, in toamna-iarna", a declarat Nelu Tataru pe 11 mai.

Datele studiului testarii nationale sunt necesare cu atat mai mult cu cat in ultimele saptamani, cazurile pozitive cu noul coronavirus s-au inmultit din cauza nerespectarii principalelor reguli de protectie recomandate: distantarea sociala, purtarea mastii, spalarea si dezinfectarea mainilor.

Romania a ajuns deja la peste 27 de mii de cazuri cu noul coronavirus, dupa trei valuri de relaxare in ultima luna. Sunt si vesti bune - peste 19 mii dintre acestia s-au vindecat. Dar, din pacate, trendul ascendent al imbolnavirilor COVID dupa relaxarile din 1 iunie se mentine. Numarul cazurilor zilnice a crescut la peste 200, ajungand la peste 300 si 400, valori atinse in perioada starii de urgenta. Bilantul mortilor a ajuns la 1.667 pana miercuri, 1 iulie.

Testarea nationala anti-COVID-19 a inceput cu judetul Ialomita, dar au fost recoltate si cateva probe din Bucuresti, a anuntat directorul CNSCBT.

,,Toate probele care sosesc sunt insotite de un cod de bare, care este automat incarcat in platforma STS. Au inceput sa se faca cateva prelevari in cateva locatii. Prima este judetul Ialomita si cateva au fost efectuate si in Bucuresti. Este un esantion care este calculat intr-un fel anume, dar este si un pas de numarare sa asiguram cat mai mult corectitudinea aleatoare a persoanelor care sunt participante si evident cu consimtamantul lor. Noi credem ca la sfarsitul lunii august o sa avem incheiate recoltarile si cea mai mare parte din rezultate la dispozitie", a declarat Adriana Pistol la un post TV.

Aceasta a explicat ca in acest fel autoritatile vor sti care este procentul din populatia Romaniei care a trecut prin infectie pentru ca care anticorpi, fie ca a stiut sau nu a stiut ca a trecut prin infectie: ,,vom sti separat pe fiecare grupa de varsta, care este procentul persoanelor care a trecut prin infectie si vor sti de asemenea si pe regiuni, cele 8 regiuni ale Romaniei, care este procentul persoanelor care au trecut prin infectie. (...) Datele vor fi puse la dispozitia decidentilor, de aceea derulam acest studiu ca sa sprijine decidentii pentru masuri, si mai ales pregatirea sistemului sanitar pentru ce ar putea veni".

Cum decurge testarea nationala?

Testarea nu e un test rapid, e cea mai avansata metoda la acest moment.

Directiile de sanatate publica selecteaza la nivelul fiecarui judet si a municipiului Bucuresti un numar de 3-5 laboratoare care vor participa la studiu. Sunt laboratoarele proprii si/sau laboratoare externalizate ale spitalelor judetene, care deservesc ambulatorul de specialitate, alte laboratoare publice sau private care furnizeaza servicii pentru pacienti neinternati, laboratoare cu adresabilitate mare (peste 1000 probe/saptamana sau peste 40000 probe/an)

Nu sunt selectate insa in studiu laboratoarele spitalelor de boli infectioase, ale centrelor de transfuzii, ale spitalelor COVID sau ale spitalelor de pneumoftiziologie TBC sau laboratoare care deservesc cu predilectie aceste tipuri de spitale.

Toate detaliile stabilite pentru studiul de testare nationala sunt cuprinse in Ordinul de ministru pentru aprobarea efectuarii Studiului de seroprevalenta a infectiei SARS-CoV-2, pe teritoriul Romaniei, publicat in Monitorul Oficial pe 3 iunie.

Comments