A SCAZUT INTERESUL – In ultimul an, in Maramures a fost inregistrat un singur nou punct gastronomic...

MARAMURES: PUNCTE GASTRONOMICE LOCALE. Pe harta nationala HoReCa au fost puse in ultimii 7 ani peste 300 de puncte gastronomice locale (concept demarat fizic in anul 2018) – acestea sunt mici unitati de alimentatie publica care ofera produse pe baza de retete traditionale si care se afla in gospodarii/agropensiuni taranesti, mici ferme, stane sau locuri pescaresti. Dintre acestea, 15 se afla in judetul Maramures: 3 in Moisei, cate 2 in Borsa, Ieud si Suciu de Sus si cate 1 in Viseu de Jos, Rozavlea, Sisesti, Dumbravita, Calinesti si Remetea Chioarului.

&

Iata care sunt cele 15 puncte gastronomice locale autorizate pana acum in Maramures (acestea au fost autorizate in perioada 2018-2024): Pensiunea Agroturistica Vivat din Moisei (Bio Route Pietrosul – SRL), Pensiunea Eco-Tim din Moisei (France Nordic – SRL), Pensiunea Popasul Vanatorului din Moisei (SRL), Pensiunea Hantig Lucian din Borsa (IF), Casa Firuta din Baia Borsa (Petru Mihali – II), Ileana Chindris din Ieud (II), Casa Pintioi din Ieud (SRL), Sura Demian din Suciu de Sus (SRL), Gospodaria Santa din Suciu de Jos (Aurel Santa – PFA), Pensiunea Maramures Guesthouse din Viseu de Jos (Ionut Ciprian Cosma – II), Casa Tand din Rozavlea (Maria Tand – IF), Pensiunea pe Deal din Sisesti (Fejsyes Mihalek Laura Livia – PFA), Agropensiunea Maria din satul Unguras (com. Dumbravita; Flaviu Ioan Canta – PFA), Maria Ciocotis din Valeni (com. Calinesti – II), HC Perla Chioarului din Berchezoaia (com. Remetea Chioarului – SRL).

&

In cei 7 ani de la demararea fizica/infiintarea punctelor de gastronomie locala (din anul 2018), in Maramures au fost infiintate astfel de unitati de tip restaurant casnic dupa cum urmeaza:

AN
NUMAR UNITATI
o in 2018 1*
o in 2019 7
o in 2020 0
o in 2021 1
o in 2022 3
o in 2023 2
o in 2024 1**

* primul PGL fiind cel de la Pensiunea Hantig din Borsa
** cel mai recent PGL fiind cel de la Perla Chioarului din Berchezoaia – com. Remetea Chioarului, deschis in 20 iunie

&

Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca un Punct Gastronomic Local sunt ca alimentele sa fie preparate numai de catre proprietar, sau de catre membrii familiei acestuia (mancarea trebuie oferita pentru consum doar in ziua in care a fost preparata si pentru un numar de maximum 12 persoane simultan); materiile prime trebuie sa provina numai din unitati autorizate/inregistrate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor (cu accent pe produsele autohtone, specifice zonei).

&

De asemenea, meniul punctelor gastronomice locale (care pot functiona chiar si in locuinta bucatarului) este diferit de cel al restaurantelor: acestea au un meniu zilnic cu o gama sortimentala restransa (cel mult 2 feluri de ciorbe sau supe, 2 feluri principale si, eventual, 2 feluri de desert), specific zonei in care isi desfasoara activitatea.

&

Pentru ca in Romania cele mai multe legi se fac prost, cei care doresc sa isi autorizeze puncte gastronomice locale trebuie sa detina o forma de organizare juridica (Asociatie Familiala – AF, Persoana Fizica Autorizata – PFA, Intreprindere Individuala – II, Intreprindere Familiala – IF sau Societate Comerciala) si persoana trebuia sa faca dovada absolvirii unui curs de bucatari (se accepta si un curs de 24 de ore pe care Agentia Nationala a Zonei Montane il face gratuit), iar dosarul de autorizare (de catre ANSVSA) trebuie sa cuprinda o schita a bucatariei unde urmeaza sa prepari masa (care este verificata fizic) si dovada platii taxei pentru autorizare.

&

Inca de anul trecut se incearca, deocamdata fara succes, modificarea regulilor, prin faptul ca doritorii nu mai trebuie sa detina forma de organizare juridica, acesta putand fi si o persoana fizica. Rationamentul infiintarii/functionarii acestui tip de mic restaurant familial fiind de a oferi turistilor posibilitatea de a manca traditional in familii locale din mediul rural, fiind si o sansa suplimentara de dezvoltare pentru micile localitati situate in zone mai defavorizate.

&

* Foto: @Pensiunea Ileana, @Casa Pintioi, @Agropensiunea Maria

&

Catalin VISCHI

Articolul A SCAZUT INTERESUL – In ultimul an, in Maramures a fost inregistrat un singur nou punct gastronomic local, judetul ajungand la 15 astfel de ,,restaurante casnice" apare prima data in 2mnews.

Comments