Accidente de parasutism - cronologie (2001 - 2016)

Accidente de parasutism - cronologie (2001 - 2016)

Un parașutist sportiv în vârstă de 27 de ani a murit la 15 octombrie 2016 după ce a sărit din avion în timpul unui exercițiu și nu i s-a deschis parașuta. Accidentul a avut loc pe raza localității Luncani din județul Cluj, iar parașutistul a murit la impactul cu solul.

În România, din anul 2001, au avut loc mai multe accidente de acest fel:

3 august 2016 — un parașutist al Aeroclubului Brașov și-a pierdut viața după ce s-a prăbușit pe aerodromul din Ghimbav, în timpul unui salt de antrenament.

28 iulie 2016 — un parașutist militar de 47 de ani din Turda aflat la un concurs de parașutism a fost rănit în timpul unei lansări cu parașuta pe Aerodromul de la Boboc, județul Buzău. Militarul a suferit o fractură la piciorul drept.

18 octombrie 2015 — trei parașutiști și-au pierdut viața în urma unui accident care a avut loc pe Aerodromul Clinceni. Parașutele celor trei persoane implicate în accident s-au încurcat în aer, iar cei trei s-au prăbușit de la înălțime. Unul dintre cei trei parașutiști a murit pe loc, iar ceilalți doi au decedat și ei ulterior la spital.

4 august 2012 — un băiat de 12 ani care se afla în aria de protecție a fost accidentat de un parașutist în cădere la un miting aviatic organizat la Aeroportul "Ștefan cel Mare" din Suceava.

22 august 2010 — un parașutist a ajuns în stare gravă, în urma unui accident care a avut loc pe Aerodromul Clinceni.

9 iunie 2010 — plutonierul adjutant Petre Onofre și-a pierdut viața pe aerodromul Boboc din județul Buzău. Militarul participa la un curs al Școlii de aplicație pentru parașutiști din cadrul Statului Major al Forțelor Terestre.

2 iulie 2007 — sergentul major Dan Bulac, de la Brigada Specială de Intervenție "Vlad Țepeș", a decedat în urma unui accident de parașutare, pe Aeroportul Clinceni, din apropierea Capitalei. Parașuta tip aripă, manevrată de parașutist, nu s-a deschis.

19 octombrie 2006 — un parașutist de la Brigada de Intervenții a Jandarmeriei Române "Vlad Țepeș" s-a accidentat în timpul executării unui salt demonstrativ la Școala de Aplicație "Mihai Viteazu". Acesta s-a ales cu o contuzie la mâna stângă după ce, înainte de aterizare, s-a agățat de un copac.

30 iulie 2006 — o tânără din Oradea care participa la Concursul Interjudețean de Parașutism a murit în timpul unui salt cu parașuta. Aceasta a executat un salt de antrenament din avion de la 1.000 de metri, împreună cu alți doi concurenți. Martorii de la locul accidentului au povestit că tânăra a deschis și parașuta de rezervă, moment în care coardele s-au încâlcit, blocând deschiderea parașutei care ar fi putut s-o salveze.

9 aprilie 2005 — un militar a murit în apropiere de aerodromul Câmpia Turzii, în timpul executării unor exerciții de antrenament de parașutare organizate de Unitatea Militară 01049 Someșeni. Căpitanului Tiberiu Iancu, născut în 1972, din Alba-Iulia, nu i s-a deschis parașuta în timpul unui salt de la 2.000 de metri.

4 iulie 2004 — un tânăr parașutist, Marius M., din Buzău, angajat cu contract la o unitate militară din Bacău, a fost în timpul unui exercițiu obișnuit de antrenament la un pas de moarte.

11 septembrie 2002 — doi parașutiști militari angajați ai UM 1049 Someșeni, din Cluj-Napoca, aparținând Corpului 4 Armată Teritorial ''Mareșal Constantin Prezan'', au suferit două grave accidente în timpul unui exercițiu.

24 noiembrie 2001 — doi parașutiști militari s-au accidentat, în apropierea Aerodromului din Buzău, în urma aterizării violente cauzată de condițiile meteo nefavorabile. Cei doi, plutonierii-majori Gheorghe Coșman și Costel Gheorghe de la UM 01171, executau un exercițiu de instruire pentru zbor și parașutare.

AGERPRES/(Documentare — Ruxandra Bratu; editor: Mariana Zbora-Ciurel, editor online: Simona Aruștei)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comments