Acordul care dezbina

Acordul care dezbina

Dupa consultarile de la Cotroceni cu partidele parlamentare, presedintele Iohannis propune un acord politic. Nu este unul general. Din punctul lui de vedere este o continuare fireasca a referendumului, transpunerea votului popular in practica.

Au aparut insa neintelegeri. Reprezentantii ALDE si PSD spun ca nu s-a pomenit la consultare de niciun acord. Pur si simplu presedintele a iesit la declaratii si a vorbit despre acord. PNL, cum era de asteptat, s-a declarat de acord.

USR de asemenea este de acord, fara sa aiba vreo propunere fata de proiectul avansat de presedinte.

PSD a venit cu completari. Propune includerea in Acord a sapte puncte, printre care UE cu o singura viteza, inlaturarea dublului standard, condamnarea protocoalelor secrete, introducerea salariului minim european la multinationale. Punctele din proiectul presedintelui sunt ceva mai generale, avand in centru temele vechi, statul de drept si independenta justitiei, prin anularea modificarilor facute de PSD in timpul domniei lui Dragnea.

Ambele variante au puncte populiste. Demagogia este o lectie bine invatata de ambele tabere. In realitate, nu este in interesul presedintelui ca PSD si ALDE sa semneze pactul. Odata principalul adversar disparut, fara un personaj negativ nu se poate face o mobilizare pentru un razboi total. Asa cum fara cozile la sectiile de votare nu este asigurata victoria in tara prin mobilizarea electoratului revoltat.

Presedintele va reusi sa-si duca la capat proiectul, dar fara semnaturile celor doua partide de la putere. Acordul in sine pare facut impotriva lor. Iohannis nu pare dispus sa faca nicio concesie invinsilor de la europarlamentare. Isi continua ofensiva anti-PSD. Acordul nu aduna partidele in jurul unei idei, ci le pune intr-o noua pozitie de lupta.

Acordul dezbina, dar acest lucru nu inseamna decat ca, in parte, fiecare tabara are dreptate. Punct cu punct, acordul lui Iohannis este corect. Propunerile avansate de PSD sunt, de asemenea, corecte. Atunci ce desparte stanga de dreapta si dreapta de stanga? Partidul lui Iohannis are un limbaj adaptat la politicile UE. Chiar lingusitor pe ici, pe colo. De exemplu propune ca toate modificarile din domeniul justitiei sa fie aprobate de Comisia de la Venetia si Comisia Europeana. PSD afirma ca respecta recomandarile.

Iohannis nu include in Acord niciun punct sensibil precum dublul standard, UE cu doua viteze, ca sa nu vorbim despre un salariu minim european pentru multinationale.

Cum se explica faptul ca angajatii multinationalelor din Romania nu cer salariu minim european? Aceasta propunere a PSD nu este cu totul deplasata. Socialistul Frans Timermmans, prim vicepresedinte al Comisiei Europene, propunea acelasi lucru in timpul campaniei electorale. Ministrul Muncii din Germania, membru SPD, sustine si el introducerea salariului minim in toate tarile UE.

In schimb propunerea de a introduce in Acord condamnarea protocoalelor secrete atinge un punct nevralgic. PNL si Iohannis, la fel ca USR, se feresc sa vorbeasca de funie in casa spanzuratului.

Destul de pasiv pe parcursul primilor patru ani ai mandatului, Klaus Iohannis isi demonstreaza spre sfarsitul mandatului forta, dorinta si determinarea de a mai ramane cinci ani la Cotroceni. Propunand un Acord, numit si Pact pro UE, cu care simtea ca PSD si ALDE nu pot fi de acord, Klaus Iohannis continua sa conduca plutonul prezidentiabililor, inca fara chip, dar care vor aparea in curand.

Comments