Acordul care va permite romanilor sa intre in Canda fara vize se voteaza, miercuri, la Strasbourg. C...

Parlamentul European ar putea da, miercuri, votul final pe acordul de liber-schimb UE-Canada (CETA), in prezenta premierului canadian Justin Trudeau. Aprobarea tratatului, care este insotita de proteste organizate de mai multe ONG-uri la Strasbourg, ar urma sa duca la ridicarea vizelor pentru romani si bulgari la intrarea in tara nord-americana.

UE si Canada au semnat, in octombrie anul trecut, la Bruxelles, Acordul Economic si Comercial Cuprinzator (CETA) cu ocazia summitului UE-Canada, tratat care va favoriza relatiile comerciale dintre cele doua parti.

CETA, care va elimina 99% din taxele vamale intre UE si Ottawa, va fi aplicat provizoriu si partial odata cu ratificarea de catre Parlamentul European si legislativul canadian. Acordul, a carui adoptare survine la capatul a sapte ani de negocieri, va trebui apoi aprobat de toate parlamentele nationale si regionale ale UE pentru a deveni definitiv.

"Astazi este unul dintre cele mai importante summituri din ultimii ani. Uniunea Europeana si Canada deschid un nou capitol in relatia lor", declara presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, dupa semnarea acordului, in octombrie.

Odata adoptat, CETA va duce si la eliminarea vizelor pentru romani si bulgari, la intrarea in Canada.

"Acordul confera un cadru solid pentru extinderea cooperarii noastre intr-o gama larga de domenii, in special politica externa, gestionarea crizelor, securitate si aparare, energie si clima, mobilitate sporita si schimburi de la popor la popor. Salut decizia Canadei de a ridica obligativitatea vizelor pentru toti cetatenii bulgari si romani pana la sfarsitul anului 2017", declara, anul trecut, si presedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Autoritatile de la Bucuresti au anuntat, totodata, ca cetatenii romani si bulgari vor putea circula fara vize in Canada ca urmare a semnarii CETA, o prima etapa a liberaliazii regimului de vize urmand sa aiba loc de la 1 mai 2017.

In perioada de pana la momentul eliminarii depline a regimului de vize, Canada va introduce o ridicare partiala a vizelor pentru cetatenii romani eligibili care calatoresc in aceasta tara. Astfel, la 1 mai 2017, cetatenii romani care au detinut o viza canadiana temporara in ultimii 10 ani (Canadian temporary resident visa) sau care detin, in prezent, o viza valida, valabila pentru Statele Unite (valid US non-imigrant visa), vor putea sa viziteze sau sa tranziteze Canada pe baza unei autorizatii electronice de calatorie (eTA) in loc de viza.

CETA, intampinat cu proteste, la Strasbourg

Mai multe ONG-uri protestat, miercuri, in fata sediului Parlamentului European de la Strasbourg, fata de  Acordul de liber-schimb intre Uniunea Europeana si Canada (CETA), asupra caruia urmeaza sa se pronunte legislativul comunitar.

Manifestanti imbracati in salopete albe, cu masti pe gura, au format un lant uman, stand in picioare sau asezati, in fata cladirii PE din Strasbourg.

Pe pancarte si bannere se putea citi mesaje precum 'De partea cui sunteti, eurodeputatilor?', 'CETA e prea mult', 'A vota CETA inseamna a calca in picioare cetatenii', 'Distrugerea democratiei? Nici nu se pune problema' sau 'Cu cat insistati mai mult, cu atat vom rezista'.

Organizatia non-guvernamentala 'Friends of the Earth Europe' a adus de asemenea un Cal Troian gonflabil flancat de un banner cu 'Stop CETA'.

CETA este uneori calificat de opozanti ca fiind 'Calul Troian' al SUA, care, in opinia lor, ar permite multinationalelor americane sa invadeze piata europeana.

Militanti ai Greenpeace instalati in barci gonflabile pe bratul raului din apropiere de Parlamentul European au denuntat acordul, spunand ca este unul 'toxic', prin intermediul unei statui simbolizand justitia pe cale de a se scufunda.

Votul PE privind CETA ar urma sa aiba loc in jurul pranzului, dupa trei ore de dezbateri in prezenta comisarului european pentru comert, Cecilia Malmström.

Acordul economic si comercial cuprinzator (in engleza - CETA) este a priori sustinut de majoritatea eurodeputatilor, insa exista si o opozitie formata din partide de stanga si de ONG-uri, care atrag atentia asupra riscurilor pentru mediu, sistemul de sanatate sau cresterea de animale in Europa.

Daca acordul va fi adoptat, o mare parte din CETA ar intra in vigoare provizoriu, cel mai probabil din aprilie, pana cand va fi ratificat de toate parlamentele nationale si regionale din UE, proces care ar dura ani.

Comments