ACTUALIZARE 2/IN STRADA – Sute de transportatori din Maramures protesteaza. Intersectii si drumuri...

ÎN STRADĂ. Sute de transportatori din Maramureş au ieşit în această dimineaţă în stradă. Câteva zeci de camioane, autobuze şi taximetre s-au adunat deja pe Bulevardul Unirii. Au blocat tronsonul de drum cuprins între Casa Tineretului şi Catedrala Episcopală „Sfânta Treime”.

ÎN STRADĂ. Protestatarii susţin că numărul lor va creşte până la aproximativ 500 se maşini. Sunt decişi să blocheze infrastructura rutieră în semn de protest.

PROTEST

Citeşte şi: PROTEST – Transportatorii gata să blocheze drumurile din Maramureș

Sunt revoltaţi de “explozia” preţurilor la RCA şi nu mai fac faţă cu poliţele. Au încercat să negocieze dar se plâng că nu-i ascultă nimeni.

Citeşte şi: PROTEST – Transportatorii vor “încurca” circulaţia în Maramureş

Aceasta nu este prima acţiune de protest, astfel de manifestări având loc de la începutul lunii august.


Transportatorii au blocat cu autorcare şi autotrenuri principalele interecţii din Baia Mare. În sensurile giratorii s-au format cozi de sute de metri pentru că utilajele mari se mişcă foarte încet şi chiar staţionează.

ACTUALIZARE 1:

Peste 300 de tiruri și autocamioane au tras pe dreapta încă de la primele ore ale dimineții și au claxonat zeci de minute împotriva guvernanților.

Transportatorii spun că au ieșit în stradă din același motiv ca și la începutul lunii august, respectiv din cauza prețurilor exorbitante pe care le plătesc pentru asigurările obligatorii. Ei arată că de atunci și până astăzi, 15 septembrie, situația nu a cunoscut nici un fel de schimbare și că ordonanța adoptată în 14 septembrie de către guvern nu schimbă cu nimic datele problemei.

PROTEST

„Ordonanța îngheață prețurile RCA la 18.500 lei, lucru care nu ne ajută în nici un fel. Noi am cerut cu totul altceva, respectiv un cuantum al polițelor RCA care să fie rezonabil, le nivelul celor din 2014 sau similar celor de pe piața europeană. Asta în așa fel încât să putem să ne desfășurăm activitatea, nu să stam cu mașinile în garaj așa cum facem acum pentru că nu putem plăti asigurările”, spune Cosmin Lakatoș, liderul de sindicat al transportatorilor maramureșeni.

„Protestăm practic împotriva situației devastatoare care lovește industria transportatorilor români. Suntem obligați să suportăm tarife chiar de 10 ori mai mari față de colegii noștrii din comunitatea europeană. Noi dorim să facem față concurenței, însă constatăm că statul român ne lasă pradă intereselor unor instituții financiare străine care doresc cu orice chip să vadă eliminată industria transportatorilor români de pe eșichierul european. Tocmai de aceea vom protesta azi și nu numai până la rezolvarea ireversibilă a problemei noastre. Înțelegem să ne folosim de toate mijloacele legale de care putem uza pentru a determina autoritățile sa ne asculte și sa rezolve imediat această problemă”, arată Florin, unul dintre transportatorii prezenți la protest.

Transportatorii susțin că, dacă este necesar, nu vor ezita să blocheze drumurile pentru a-și vedea rezolvată problema.

PROTEST

ACTUALIZARE 2: Transportatorii din judeţele Maramureş şi Satu Mare au decis să blocheze principalele şosele de acces. Câteva zeci de autocamioane care au pornit simultan din Baia Mare şi Satu Mare se vor întâlni la Livada în judeţul Satu Mare, acolo unde este nodul de legătură între cele două judeţe.

În drumul lor, camioanele au circulat cu viteza mult redusă şi s-au format astfel lungi coloane de maşini.

C.A.

Comments