Actualul guvern olandez, ingrijorat de pozitia lui Geert Wilders si a partidului sau, privind spijin...


Executivul condus de liberalul Mark Rutte, si-a exprimat vineri preocuparea cu privire la ajutorul militar oferit Ucrainei de Olanda, in cazul in care Geert Wilders si partidul sau de extrema dreapta, care au castigat miercuri alegerile legislative, ar prelua guvernarea, relateaza agentia EFE, potrivit Agerpres.


Partidul Libertatii (PVV) condus de Wilders ,,nu s-a aratat niciodata foarte entuziasmat de sprijinul pentru Ucraina si chiar s-a definit ca prorus", a semnalat titulara Ministerului Apararii olandez, Kajsa Ollongren.


Aceasta a marturisit ca a primit intrebari din partea colegilor ei din alte tari, care se tem ca, daca Wilders ajunge premier, Olanda s-ar putea sa nu mai furnizeze Ucrainei avioanele F-16 promise sau sa inceteze orice alt sprijin oferit Kievului.


Olanda a transferat deja in Romania cinci avioane F-16 folosite pentru instruirea pilotilor ucraineni.


Intr-un mesaj adresat partidelor de dreapta care vor negocia cu Wilders o posibila coalitie, ministrul Kajsa Ollongren, membra a partidului progresist D66, le-a cerut acestora ,,sa aiba in vedere ca este vorba de asemenea despre propria noastra securitate" si nu doar de solidaritatea fata de Ucraina.


In programul sau electoral, partidul lui Wilders a facut referire la ,,agresorul rus" care ,,a invadat ilegal Ucraina", dar la voturile din parlamentul olandez formatiunea PVV s-a opus adesea ajutorului financiar si militar oferit Ucrainei, inclusiv furnizarii avioanelor multirol F-16.


Pe de alta parte, platforma de investigatii jurnalistice Follow the Money (FTM) a sustinut recent, invocand documente ce ar fi fost furnizate de hackeri ucraineni, ca incepand din anul 2013 Kremlinul a dezvoltat cu succes legaturi cu PVV si ca Wilders a incercat sa ascunda conexiunile partidului sau cu Rusia.


Formatiunea PVV a obtinut cele mai multe voturi la alegerile desfasurate miercuri pentru camera inferioara a parlamentului olandez, unde a castigat 37 din cele 150 de mandate, situatie care ii da prioritate pentru a incerca formarea unei coalitii de guvernare.


Comments