Adevar sau simplu mit: Poti sa faci meningita daca iesi afara cu parul ud cand e frig?

Adevar sau simplu mit: Poti sa faci meningita daca iesi afara cu parul ud cand e frig?

Adevar sau simplu mit: Poti sa faci meningita daca iesi afara cu parul ud cand e frig?

Ce este meningita si care sunt simptomele:

Meningita este o inflamatie a meningelui - membrana care protejeaza creierul si maduva spinarii. Aceasta se umfla si provoaca simptomele specifice meningitei:

o dureri de cap puternice insostite de febra si greturi cu sau fara varsaturio gat "intepenit"o stare de confuzie, dificultati de concentrareo somnolentao sensibilitate la luminao lipsa poftei de mancareo uneori convulsii

Faci meningita daca iesi afara cu parul ud?

Cu siguranta ai auzit si tu ca expunerea la frig, mai ales cand parul este ud, ar provoca meningita. De fapt, cauzele sunt cu totul altele. Site-urile medicale nu mentioneaza nici frigul, nici parul ud, printre cauzele meningitei. Meningita este o boala infectioasa care nu "se face", ci "se ia", fiind provocata de un virus, o bacterie sau o ciuperca.

Care sunt de fapt cauzele meingitei

Meningita virala este forma mai usoara, dar mai raspandita. Majoritatea cazurilor sunt provocate de enterovirusuri, care circula mai mult la sfarsitul verii si inceputul toamnei. Exista si alte virusuri care pot afecta meningele, de exemplu HIV, herpesul sau oreionul.

Cea mai longeviva familie din lume mananca in fiecare zi aceasta supa. Ingredientele care-i mentin tineri

Meningita bacteriana este mai rara, dar, din pacate, mai grava. Apare atunci cand bacteriile patrund in sange si apoi ajung la meninge, dar este posibil ca bacteriile sa ajunga si direct la meninge daca ai o otita sau o sinuzita care se complica. Principala cauza de meningita bacteriana la sugari, copii si adulti este infectia cu pneumococ (Streptococcus pneumoniae).

O alta cauza frecventa este infectia cu meningococ (Neisseria meningitidis). Se produce atunci cand bacteriile de la o infectie respiratorie patrund in sange si este o boala foarte contagioasa, mai ales printre adultii tineri. Haemophilus si Listeria sunt alte doua bacterii vinovate pentru multe cazuri de meningita.

Meningita fungica este o forma mai rara, nu se transmite de la o persoana la alta si afecteaza mai ales pe cei cu sistemul imunitar slabit, de exemplu pacientii seropozitivi.

Care este tratamentul pentru meningita

Tratamentul meningitei depinde de cauza exacta. Meningita bacteriana se trateaza cu un antibiotic sau o combinatie de antibiotice, in functie de bacteria vinovata. Din pacate, antibioticele nu sunt eficiente in meningita virala, care trece de la sine in cateva saptamani. Tot ce poti face este sa te odihnesti, sa consumi lichide cat mai multe si sa iei medicamente pentru dureri.

Cum se previne meningita

Daca in continuarea ti-e teama ca ai putea sa faci meningita cand iesi afara cu parul ud, nu-ti ramane decat sa iei masurile necesare, dar trebuie sa stii ca acestea nu te vor proteja de meningita. Pentru a preveni cu adevarat aceasta boala trebuie sa ai mare grija la igiena: spala-te pe maini cat mai des si ai grija sa nu folosesti la comun pahare, tacamuri, paie de baut, rujuri, etc.

Mituri vs. Realitate: De ce nu este bine sa faci baie dupa ce ai mancat?

Comments