Adevarul Live. Maria Ligor, ministrul pentru diaspora: Sper ca nu vor mai fi cozi la aceste alegeri....

Principalele declaraţii:

Peste tot, în lume, modalitatea preferată de votare este la secţie. Este o posibilitate nouă, netestată şi marginală ca număr.

Există un zvon că românii din străinătate s-au ferit să fugă de lata taxelor.

Este adevărat că există o reţinere din partea multora de a-şi pune la dispoziţie datele cu caracter personal. La Londra, am întrebat publicul din sală de ce sunt atât de puţini români care se înscriu. Acesta este unul din motive. Legea prevede clar că datele persoanle nu pot fi utilizate în afară de scopul electoral. Este o legendă urbană. Un motiv este şi acela că sunt destul de mulţi cetăţeni care au actele expirate. 

Pot vota şi românii care nu s-au înregistrat în Registrul Electoral?

Pot vota cei care se prezintă la secţiile de votare. Legea prevedea că pot vota la secţiile de votare de pe lângă misiunile diplomatice. Acum pot vota la orice secţie de votare. Sunt 2500 de persoane care au ceut deschiderea de noi secţii de votare. Problema este că sunt dispersate. În Republica Moldova se va deschide o secţie de votare nouă.  Suntem la 90 şi ceva de solicitări în Spania. Să se mobilizeze. Nu numărul total este un criteriu în sine. Este foarte importantă prezenţa secţiilor acolo unde sunt cetăţenii. Vom lua în calcul statisticile privind dinamica românilor. 

Ce număr de români estimaţi că vor fi?

Procesul este în curs. Avem o lună de zile să gândim, să adunăm informaţia de la Ambasade. După ce se încheie aceste analize, vom putea trage linie. 

Când estimaţi că veţi face public numărul secţiilor de vot?

În termen de o lună, trebuie să trimitem propunerea noastră la AEP. 

Cine îşi asumă răspunderea?

Lista se trimite în termen de 30 de zile de către MAE AEP-ului. Am dorit să corectăm două obstacole pe care le-am identificat. Noi ne străduim să confirmăm secţiile de votare. Nu putem anticipa intenţia de vot a alegătorului. Nu poţi să ştii care va fi prezenţa la alegeri. La alegerile legislative din 2012 a fost o prezenţă de 61.000 de alegători. Alegerile prezidenţiale am avut 179.000 în primul tur şi peste 300.000, în al doilea tur. Nu există niciun instrument de măsurare a prezenţei la vot. Orice este posibil şi trebuie să fim pregătiţi pentru un număr mai mare. 

Credeţi că vor fi cozi la alegerile acestea?

Eu sper că nu.

Aş vrea să mai vorbim şi despre numărul de parlamentari pentru Diaspora.

Guvernul a ţinut să-şi limiteze intervenţia la acele chestiuni punctuale care priveau îndepărtarea obsacolelor. În ceea ce priveşte filozofa, nu aveam legitimitatea de a ne pronunţa. Numai Parlaentul putea interveni. Este de resortul Parlamentului, nu a Guvernului. Am avut reticenţe serioase în a inetrveni. Întreaga acţiune pe ce înseamnă organizarea aleegrilor ţine de Parlament. Ne-am asumat responsabilitatea de a face acest pas când am văzut acele obstacole tehnice.

Mai poate fi blocată această ordonanţă în vreun fel?

Ordonanţa poate fi aprobată sau nu în Parlament, dar semnalele sunt pozitive. Domnul preşedinte Dragnea s-a pronunţat în favoarea acestor modificări.

Se impune o disucţie de revizuirea legislaţaţiei electorale după aceste alegeri?

Este necesară o discuţie pentru că trebuie receptate concluziile acestui proces şi ameliorată legea, dacă va fi necesar. Posibilitatea votului prin corespondenţă ar trebui să fie pentru toată lumea. Nu ar trebui să existe această diferenţiere între românii din Diaspora şi românii din ţară.

Suntem siguri că va ajunge în timp util la BEC?

Poşta mi-a dat asigurăti că este capabilă să-şi asume această responsabilitate. 

Votul electronic este o opţiune pe care să o susţineţi?

Este chiar o alegere sau o opţiune. Sunt unele în care se foloseşte votul prin corespondenţă, în altele, votul electronic. 

Vă trece prin gânduri să candidaţi la aceste alegeri?

Nu.

Aţi primit o ofertă?

Nu este cazul să discut despre acest lucru. 

Comments