Adio, domnule Haffmann , o drama cu accente comice si suspans, in regia lui Felix Alexa (PUBLICITATE)

Adio, domnule Haffmann , o drama cu accente comice si suspans, in regia lui Felix Alexa (PUBLICITATE)

Adio, domnule Haffmann , o drama cu accente comice si suspans, in regia lui Felix Alexa (PUBLICITATE...


Regizorul Felix Alexa si scenografa Andrada Chiriac revin pe scena TNB cu Adio, domnule Haffmann, o piesa scrisa de francezul Jean-Philippe Daguerre. Jucata cu mare succes pe scenele pariziene, Adio, domnule Haffmann a obtinut in 2018 patru premii Moliere, cea mai inalta distinctie teatrala din Franta.


O poveste din Parisul aflat sub ocupatie nazista, Adio, domnule Haffmann prezinta pactul neobisnuit dintre un evreu si un catolic francez, un contract moral care le va schimba destinele. Amestec de fictiune si realitate, spectacolul este un melanj de mici istorii intime derulate pe fundalul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, o poveste care incepe in 1942 si se termina in zilele noastre, avand in centrul sau disparitia unui tablou de Henri Matisse. Confiscat de nazisti si considerat pierdut pe vecie, tabloul Femeie sezand s-a reintors acasa dupa mai bine de 70 de ani.



Reprezentat in premiera pe tara, Adio,
domnule Haffmann este deopotriva o pagina de istorie si o poveste
surprinzatoare de viata, o drama cu accente comice si suspans, in interpretarea
actorilor Alexandru Potocean, Richard Bovnoczki, Alexandra Salceanu, Emilia
Popescu si Andrei Finti.


Primele reprezentatii vor avea loc in
zilele de 19, 20, 29 si 30 mai, iar premiera oficiala este programata pentru
zilele de 2 si 3 iunie 2021, la Sala Pictura a TNB!


Regizorul Felix Alexa despre spectacol


"Cu o structura filmica si un ritm foarte bine dozat al scenelor, penduland intre dramatismul situatiilor familiale si al contextului istoric, piesa Adio, domnule Haffmann mi s-a parut ocazia perfecta pentru un exercitiu de stil si rigoare teatrala.


Am realizat, impreuna cu o echipa minunata
de actori, un spectacol in care mi-am propus sa descopar infinite nuante umane
exprimate cu intensitate maxima si finete. Un joc al senzatiilor pe muchie de
cutit. Observand, totodata, cu tandrete si umor, cat de paradoxala poate deveni
uneori viata, mai ales atunci cand ne-o complicam singuri.


Spectacolul nostru este despre fiinte
fragile aruncate in valtoarea istoriei si a evenimentelor personale ce o iau
razna.


O fragilitate ce nu exclude insa forta si curajul. "



Nu sunt evreu, precizeaza dramaturgul, dar antisemitismul m-a tulburat de la o varsta frageda, inca din scoala. Vizita pe care am facut-o la Auschwitz, la 14 ani, m-a bulversat. Curajul strabunicilor mei, care au ascuns evrei in pivnita casei lor in timpul Ocupatiei, a fost un alt motiv pentru care am scris aceasta poveste. E important sa le amintim oamenilor despre marea istorie, daca acest lucru le va permite sa-si traiasca mai bine micile istorii si, mai ales, sa nu repete greselile care dau nastere ororii.

Autorul Jean Philippe-Daguerre

Din presa franceza


Reprezentata in acest moment la Teatrul Petit Montparnasse, Adio, domnule Haffmann este una dintre cele mai frumoase reusite ale acestui inceput de an. Jean-Philippe Daguerre a compus in prima sa piesa o poveste incarcata de suspans, care se petrece in spatele usilor inchise. Este oare ,,curajul mai tare decat frica", asa cum vrea Haffmann sa creada? (Le Parisien, februarie 2018 )



O alta calitate a spectacolului tine de onestitatea sa intelectuala. Aici nimeni nu e nici bun, nici rau, aici sunt numai fiinte umane care incearca sa nu se degradeze prea mult intr-un context istoric dificil, unde foarte putini sunt eroi cu adevarat. Situatia e suficient de puternica pentru a ne face sa intelegem ambiguitatile dorintei si imposibilitatea inocentei. (Le Figaro - Jean-Luc Jeener, februarie 2018 )


Va asteptam cu bucurie la teatru, salile
TNB s-au redeschis!


Comments