Adrian Porumboiu, scrisoare deschisa catre autoritatile romane si BNR - dovada unor abuzuri facute c...

Redam, integral, scrisoarea deschisa:

"SCRISOARE DESCHISA CATRE:

GUVERNUL ROMANIEI - DOMNULUI PRIM MINISTRU NICOLAE CIUCA

SENATUL ROMANIEI - DOAMNEI PRESEDINTE ALINA-STEFANIA GORGHIU

CAMERA DEPUTAtILOR - DOMNULUI PRESEDINTE ION-MARCEL CIOLACU

BANCA NAtIONALA A ROMANIEI - DOMNULUI GUVERNATOR MUGUR ISARESCU

Grupul de firme Racova, pe care subsemnatul l-am intemeiat si controlat pana in august 2015, a fost unul dintre cei mai mari producatori agricoli privati, atat din Romania cat si din Europa. Exploata circa 50.000 hectare de teren agricol privat, avea peste 6.500 de angajati si detinea capacitati de productie (morarit, panificatie, silozuri, fabrica lactate, ferme de vaci, fabrica ulei si biodiesel, vinificatie etc.) care ii permiteau sa transforme materia prima in produse finite cu valoare adaugata.

In perioada 2013 - 2014, grupul de firme a intrat intr-o criza financiara specifica economiei de piata dar fiind mai ales rezultatul unei perioade de 3 ani de zile cu seceta severa care, practic, a diminuat productiile de cereale. In acest context, grupul a solicitat o refinantare Bancii de Export Import a Romaniei Eximbank S.A. Fac precizarea ca, la data la care grupul Racova a solicitat refinantarea, firmele componente isi achitasera obligatiile contractuale fata de banca. Desi initial banca a fost de acord, dupa aceasta promisiune a urmat un adevarat calvar care dureaza de peste 8 ani si care s-a materializat in distrugerea irevocabila a grupului Racova. Astazi, cu concursul Eximbank, firmele din grup sunt in insolventa iar capacitatile de productie, care asigurau transformarea materiei prime in produse finite cu valoare adaugata, au fost vandute pe bucati.

In tot acest timp, am incercat in zadar sa atrag atentia autoritatilor statului asupra modului fraudulos in care Eximbank gestioneaza fondurile puse la dispozitia sa din bani publici si cum a participat la un mecanism contractual fraudulos al carui scop a fost delapidarea societatilor din grupul Racova de activele sale, in folosul unui grup de firme fantoma din Emiratele Arabe Unite si Republica Moldova, controlate de Vladimir Plahotniuc. Am facut mai multe informari si sesizari, insotite de documente si hotarari definitive ale instantelor de judecata, catre Ministerul Finantelor si catre Curtea de Conturi a Romaniei, sesizand toti ministrii de finante, prim ministrii si alti inalti demnitari, toate sesizarile fiind insotite de probe si hotarari definitive care imi confirmau afirmatiile. Am repetat in nenumarate randuri ca nu este vorba de o problema intre Adrian Porumboiu si Eximbank, ci este vorba de un grup care actioneaza doar in interesul propriu in sanul celei mai mari si mai importante banci a statului, care in loc sa sprijine businessurile romanesti, le distruge printr-o coniventa penala cu cei apropiati lor. Nu doar ca aceste demersuri catre autoritati au ramas fara niciun rezultat dar conducerea Curtii de Conturi a Romaniei, dupa ce, in urma unui control, a constatat prejudiciul enorm suferit de bugetul de stat, a dispus refacerea controlului pentru a-i ,,albi" pe Traian Halalai si echipa lui.

Traian Halalai a fost numit presedinte al Eximbank in anul 2012, de catre Victor Ponta, asigurandu-si astfel controlul pe aceasta institutie esentiala. La acea vreme in presa au aparut acuzatii si documente conform carora Traian Halalai ar fi primit imprumuturi suspecte de sute de mii de Euro de la cetateni greci cu functii de conducere in Banca Romaneaca S.A., banca unde lucrase si Traian Halalai, acesta oferind sume importante de bani domnului Vlad Stoica, seful cancelariei primului ministru Victor Ponta, pentru a prelua functia de presedinte al Eximbank. Ca un arc peste timp, in 2020 Eximbank, in mod surprinzator, a cumparat Banca Romaneasca S.A. banca de unde provenea atat Traian Halalai, presedintele Eximbank, dar si creditorii sai greci. Suma mare achitata de Eximbank, o banca de stat, pentru Banca Romaneasca S.A., respectiv 74 milioane Euro + 250 milioane finantarea, platiti la Banca Nationala a Greciei, a uimit multi profesionisti, data fiind anvergura redusa a acestei banci si problemele cu care se confrunta.

Revenind la grupul Racova, in urma refuzului Eximbank de a acorda refinatarea creditelor - si aceasta in ciuda garantiilor substantiale (acoperind peste 200% din imprumuturi) de care beneficia banca (stocuri de produse agricole, imobile etc), pentru a evita intrarea in insolventa, pierderea a mii de locuri de munca si distrugerea unei afaceri romanesti cu potential enorm, am acceptat sa vand actiunile in decembrie 2014, contra unei sume modice, cumparatorul recomandat de KPMG angajandu-se ca va achita datoriile societatilor.

In decembrie 2014 am semnat contractele de cesiune a pachetelor majoritare de actiuni catre Transoil, un grup de societati cu sediul in Republica Moldova, controlat de cetateni din spatiul ex-sovietic. Aceasta vanzare fortata (finalizata in 08.08.2015) a fost cauzata si de refuzul EXIMBANK de a acorda o refinantare a creditelor solicitata cu cateva luni inainte.

Dat fiind ca, dupa semnarea acordurilor preliminare in decembrie 2014 cu Transoil si pana la finalizarea vanzarii (in august 2015), reusisem sa negociez cu alti creditori si exista posibilitatea salvarii grupului Racova chiar si cu impotrivirea Eximbank, am mai primit o lovitura, tot de la un demnitar numit de Victor Ponta. In martie 2015, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii la acea vreme, a acordat o sanctiune de 17 milioane de euro societatii Comcereal Vaslui, parte din grupul Racova. Motivul invocat a fost unul halucinant, anume faptul ca 17 vaci nu aveau crotalii si 62 de vitei nu erau inregistrati in SNIIA (Sistemul national de identificare si inregistrare a animalelor)! Aceasta sanctiune, care a blocat conturile societatii, coroborata cu refuzul Eximbank de a acorda refinantarea, a inlaturat orice sansa de salvare a grupului, fiind nevoit sa vand pachetul majoritar. Dupa peste 5 ani de litigii in instanta, aceasta sanctiune a fost anulata, dovedindu-se faptul ca a fost nelegala, insa la acel moment si-a produs efectul, blocand fluxul financiar al grupului si fortandu-ma sa il vand.

Spre surprinderea mea, am aflat ulterior vanzarii ca de fapt Eximbank negociase cu Transoil preluarea grupului RACOVA inca dinainte ca eu sa intru in contact cu Transoil, cand inca mai credeam ca va fi acceptata refinantarea si nici macar nu aveam intentia de a vinde. Mai mult, desi toate eforturile de refinantare a creditului luat de societatile grupul Racova au fost refuzate, am aflat ca, in timp ce ne refuza noua refinantarea creditului, EXIMBANK negocia tocmai cu Transoil preluarea tuturor contractelor de credit in conditii financiare incredibil de avantajoase, pe cand grupului Racova ii refuzase orice sansa. Aceasta in conditiile in care, concomitent cu solicitarea de refinantare, platisem 29 milioane de lei la Eximbank iar grupul Racova oferea garantii semnificative si avea perspective foarte bune, pe cand societatea favorizata de catre Eximbank fusese infiintata (ATENTIE!) cu doua luni anterior inceperii negocierilor si nu a oferit nicio garantie (nici direct nici prin terti sustinatori) pentru indeplinirea obligatiilor sale.

Aceasta situatie incredibila, in care o banca de Stat, care are obligatia, conform propriei legi de functionare, sa sustina mediul de afaceri romanesc, defavorizeaza si discrimineaza clar o societate romaneasca cu istoric si active importante, in favoarea unor entitati straine care nu prezentau nicio bonitate financiara, a fost posibila doar datorita influentei pe care o exercita Traian Halalai. EXIMBANK fost un complice activ in demersurile ulterioare de delapidare a activelor grupului RACOVA.

Dat fiind ca EXIMBANK este o banca controlata de Statul Roman, prin Ministerul Finantelor, toate operatiunile care privesc fondurile publice gestionate de Eximbank trebuie aprobate de catre Comitetul Interministerial de Finantari, Garantii si Asigurari (C.I.F.G.A.), format din reprezentanti ai mai multor ministere. In perioada noiembrie 2014 - aprilie 2015 Traian Halalai a negociat cesionarea catre grupul Transoil a contractelor de credit incheiate de Eximbank cu societatile din grupul Racova. Contractul de cesiune a fost semnat la data de 26.08.2015 intre Eximbank si o societate din Luxemburg a grupului Transoil, infiintata cu cateva luni inaintea semnarii. Contractul a fost modificat prin 3 acte aditionale, in 21.10.2015, 02.12.2015 si 01.03.2016 prin care termenul de indeplinire a obligatiilor Trans Oil, initial 30.09.2015, a fost prelungit pana la 18.04.2016, desi Eximbank nu a cerut iar Transoil nu a oferit nicio garantie pentru situatia in care nerespectarea obligatiilor sale prejudiciaza banca sau bugetul de stat. In ciuda prelungirilor succesive acordate de Eximbank, Trans Oil nu a achitat niciun Leu din pretul cesiunii de creanta, dar s-a folosit de suspendarea executarilor silite si de termenul de gratie acordat de Eximbank pentru a sustrage din Comcereal S.A. si Mopan S.A. active care constituiau garantia Eximbank si valorau aproximativ 18 milioane Euro. Deoarece nu a solicitat nicio garantie de la Transoil, acest prejudiciu a fost acoperit de Eximbank prin executarea garantiei de Stat, deci prin folosirea banilor publici. Contractul de cesiune care a dus la acest prejudiciu enorm a fost incheiat fara a fi solicitat acordul obligatoriu al C.I.F.G.A., desi legea impunea obtinerea in prealabil a acestui acord. Nu doar ca Traian Halalai nu a solicitat acordul CIFGA pentru aceste acte de dispozitie asupra garantiei de stat, dar, astfel cum rezulta din contractul de cesiune, desi Transoil nu achitase niciun leu si nu oferise nicio garantie, a pus banca de stat Eximbank la dispozitia Transoil asumandu-si prin contract ca banca va actiona privind garantia de stat conform instructiunilor Transoil.

Datorita mecanismului contractual fraudulos coordonat de Traian Halalai si Claudiu Ciocirlan, seful oficiului juridic, s-au pierdut cele mai valoroase si usor de valorificat garantii constituite de catre Comcereal S.A. si Mopan S.A., respectiv stocuri si recolte in valoare de peste 18 milioane Euro, fara ca sumele incasate sa ajunga la Eximbank, desi avea ipoteca de rang 1 pe toate aceste garantii.

Faptul ca Eximbank a prejudiciat bugetul de stat, dandu-si acordul pentru disparitia propriilor sale garantii, a fost stabilit prin hotarare definitiva a instantei penale in procesul initiat chiar de catre Eximbank, in care invoca sustragerea de sub sechestru a garantiilor. In alte cuvinte, prin hotarare definitiva a instantei s-a stabilit ca Eximbank a stat ,,de sase" cata vreme societati straine au sustras garantiile bancii, constituite de firmele din grupul Racova si menite a asigura plata creditului acordat din fonduri publice. Valoarea acestor stocuri si recolte, daca ar fi fost incasata de catre Eximbank, ar fi asigurat achitarea creditului restant, evitandu-se astfel prejudicierea bugetului de stat care a suportat executarea garantiei de stat.

Dupa ce a constatat ca nu mai are nicio garantie, in anul 2016, Eximbank a inceput executarea silita a subsemnatului si a sotiei mele, care am garantat cu buna credinta, stiind ca si in cazul unui blocaj financiar al societatilor din grup, garantiile constituite asigurau cu prisosinta plata creditelor acordate de Eximbank sau de ceilalti creditori. Am contestat executarile silite si dupa 6 ani de procese am castigat definitiv. Insa faptele constatate in cadrul acestor procese, pe care le-am adus la cunostinta Ministerului Finantelor si Curtii de Conturi a Romaniei, sunt dovada unor abuzuri facute cu buna stiinta si cu ,,acoperirea" unor inalti functionari ai statului.

Toate cele de mai sus nu sunt simple afirmatii ci fapte dovedite in mod irevocabil dupa mai bine de 6 ani de procese in instanta si consfintite in rapoarte de expertiza si hotarari judecatoresti definitive, pe care, alaturat, le pun la dispozitia institutiilor carora m-am adresat.

Consider ca aceasta problema este de interes national si trebuie adusa la cunostinta tuturor institutiilor care pot interveni pentru ca aceste faradelegi sa nu se repete si cu alti antreprenori romani iar cei care au deturnat misiunea Eximbank de sprijinire a mediului de afaceri romanesc sa fie trasi la raspundere.

Adrian Porumboiu"

Comments