Adrian Severin, inaintea judecarii ultimului termen din proces: ,,Nu imi este frica de cruce. Le pot...

Update Fostul europarlamentar a ajuns la sediul instanţei supreme la ora 10.00.

Adrian Severin, la Curtea Supremă: '"Este posibil sa fie ultimul termen, este posibil sa se pronunte o pedeapsa cu inchisoare cu executare. Sunt pregatit pentru absolut orice. Problema nu este a mea personala. Aici avem, in primul rand, o problema de sistem judiciar. In sistemul judiciar comunist apelul nu exista ca treapta de jurisdictie, pentru ca acolo libertatea era mai putin importanta decat celeritatea. Am introdus, cei care am facut o revolutie acum 25 de ani, aceasta treapta de jurisdictie pentru ca libertatea este, intr-o democratie, mai importanta decat celeritatea. Prin urmare, apelul inseamna, de fapt, reluarea procesului in fond".

Postarea pe facebook

Adrian Severin a postat, luni dimineaţă, înainte de începerea judecării dosarului său, un mesaj video în care spune că peste puţine zile va încheia 25 de ani de luptă, în care a intrat singur, „fără a face parte din vreo grupare, reţea, conspiraţie sau clan oligarhic”, şi tot aşa o va încheia, potrivit news.ro.

Fostul europarlamentar mai spune că nu îi este frică de cruce şi că le poate acorda iertare "călăilor în robă”.

"Curând se ca consuma farsa judiciară românească declanşată pe baza unei farse jurnalistice străine, fără a mi se îngădui o singură probă în apărare. Nu îmi este frică de cruce, suferinţa purifică şi înalţă. Atât cât această suferinţă mă priveşte doar pe mine, le pot acorda iertare călăilor în robă. Fără voia lor fac parte deja din istoria României, iar părticica aceasta de istorie ei vor să o întineze”, susţine Adrian Severin în mesajul video postat pe pagina sa de Facebook înaintea condamnării sale definitive.

Adrian Severin mai spune că pe el istoria îl va absolvi şi că va veni vremea în care adevăratele fapte vor fi cunoscute tuturor.

"Lucrul cel mai trist este că în urmă las o ruină, o Românie lipsită de putere, dezbinată, anomică şi condusă de străini, cu un popor sufocat de frică, ură şi neputinţă. Aceasta într-o lume care adânceşte zilnic războiul împotriva tuturor. Ceea ce vă rog este să nu vă lăsaţi intimidaţi, să nu cădeţi sub povara statului colonial. Învins nu este cel pus la pământ, ci acela care nu mai vrea să se ridice. Oricât de lungă ar fi noaptea, ziua îi va urma”, închei Adrian Severin mesajul video.

Pledoariile finale

Curtea Supremă a stabilit pentru astăzi pledoariile finale în procesul în care politicianul Adrian Severin contestă o condamnare de trei ani şi trei luni pentru luare de mită şi trafic de influenţă, în dosarul „Şpagă contra amendamente în Parlamentul European (PE)”. Sentinţa dată de Completul de 5 Judecători va fi definitivă.

Completul de cinci judecători al instanţei supreme a respins luna trecută cererea lui Adrian Severin de audiere, în calitate de martor, a jurnaliştilor englezi care i-au promis bani pentru depunerea unor amendamente, a lui Traian Băsescu şi a lui George Maior.

Cei cinci magistraţi din completul care judecă dosarul lui Adrian Severin au decis ca fostul europarlamentar să depună o serie de înscrisuri şi i-au respins cererea de efectuare a unei expertize tehnice criminalistice cu privire la înregistrările audio-video în mediul ambiental şi a convorbirilor telefonice efectuate de el cu cei doi ziarişti britanici, martorii Jonathan Calvert şi Claire Newell.Instanţa a stabilit următorul termen de judecată în 14 noiembrie, acesta fiind şi ultimul din dosarul lui Adrian Severin.

Fostul europarlamentar Adrian Severin, a reaţionat dur după ce Curtea Supremă i-a respins mai multe probe pe care le propusese în apărare. „Pe scurt, urmează să mă apăr fără nici o probă; sau numai pe baza probelor acuzării”, susţine politicianul.

Atac la judecători

Postarea a lui Adrian Severin, intitulată „Cum să ne dovedim nevinovăţia?”,  a fost promovată pe facebook de acesta. „Pe scurt, urmează să mă apăr fără nici o probă; sau numai pe baza probelor acuzării. Poate crede cineva că un asemenea proces este echitabil? Poate crede cineva că îţi poţi „dovedi nevinovăţia” fără nici o probă? Poate crede cineva că acesta este un stat de drept? În ceea ce mă priveşte se poate scrie de acum "cronica unei execuţii anunţate". Aceasta mă priveşte însă pe mine. Un asasinat politic în plus”, a explicat, în postare Adrian Severin.

Detalii în articolul: Adrian Severin, reacţie dură împotriva Curţii Supreme: Se poate scrie de acum „cronica unei execuţii anunţate”. Un asasinat politic în plus

Declaraţia fostului europarlamentar

Fostul europarlamentar PSD, Adrian Severin (62 de ani), a fost audiat luna trecută aproape patru ore de Completul de 5 judecători de la Curtea Supremă. Politicianul a folosesit aceeaşi apărare pe care a avut-o din faţa magistraţilor care l-au condamnat. El a susţinut că cei doi jurnalişti de la publicaţia britanică „The Sunday Times”, care i-au oferit 100.000 de euro, în schimbul depunerii de amendamente în comisiile de specialitate ale PE, ar face parte dintr-o acţiune de compromitere. Infomaţia ar fi primit-o chiar din  forul european.

„Informaţia a fost transmisă de un guvern străin. De la consilierul de politică externă a Ucrainei a aflat. Această coincidenţă arată că avem de-a face cu o înscenare. Ne arată un mod de operare care nu poate fi ignorat. Miza era rolul pe care-l jucam în problema integrării Ucrainei în UE. Jurnaliştii britanici au fost folosiţi de cei care au dorit compromiterea mea. Nu am aflat cine s -a aflat în spatele acţiunii”, a ridicat din umeri Severin.

„Mi-a spus că sunt nevinovat”

Pentru a fi mai convingător, Severin a cerut audierea ca martori a fostului şef al SRI, George Maior, şi a fostului preşedinte al României, Traian Băsescu. Aceştia ar trebui să- susţină teoria. „L-am anunţat şi pe Traian Băsescu după izbucnirea scandalului. Mi-a spus că sunt nevinovat şi că tratează acest caz ca pe unul de siguranţă naţională”, a spus Severin în faţa magistraţilor.

Politicianul a mai cerut reaudierea jurnaliştilor străini care efectuau o investigaţie sub acoperire, precum şi o expertiză tehnică a interceptărilor convorbirilor existente la dosar. Procurorul DNA s-a opus acestor mijloace de probă şi a cerut respingerea lor de către instanţa de judecată. Curtea Supremă urmează să se pronunţe pe solicitarea lui Severin, şi a stabilit următorul termen de judecată pe 14 noiemebrie.

„4.000 de euro pe zi, nu este cam mult?"

Judecătorii Supremi au fost curioşi însă de sumele mari de bani pe care urma să le primească Severin în schimbul „consultanţei” oferite. Banii erau în plus faţă de contractul de 100.000 de euro. „4.000 de euro pe zi, nu este cam mult?", s-a întrebat preşedintele completului. „Poate aveţi dreptate. Consultanţa presupunea mai multe lucruri", a admis Severin. El a încercat să explice instanţei că munca sa era una de consultanţă, şi nu de lobby pentru promovarea de amendamente în PE. „Era imposibil să-mi imaginez că cineva îţi poate oferi 4.000 de euro într-o comisie în care nu eram membru. Ca să poţi să cumperi un amendament e un milion şi ceva de euro”, a spus Severin.

Preşedintele completului a fost curios de ce Severin a  folosit un e-mail personal şi nu pe cel de serviciu, oficial. „Era vreun ascunzis?", a întrebat judecătorul. „Este adevărat că proiectul de contract l-am primit pe mailul personal. Pe mailul de serviciu primeam sute de mailuri, pe cea privat mai puţine. Era o problemă pe care o tratam cu seriozitate", a spus politicianul.

A dat vina pe asistenta sa

Severin a dat detalii despre cum a ajuns să/I solicite lui Sebastian Bodu sprijinul. În această pruvinţăa  dat vina pe asistentasa. „Asistentele mele mi-au spus poziţia lui Sebastian Bodu, raportor pe această problemă. Poziţia lui era cunoscută, că va propune şi că va urma să propună un amendament identic. Le-am mai cerut să verifice dacă a fost depus amendamentul. O asistentă a mea a trimis un mail prin care îi solicita să ne sprijine în depunerea acelui amendament. Aparent, solicitarea a venit din partea mea. Cred că a fost vorba de un exces de zel al asistentei”, a mai declarat Severin.

El a povestit că s-a întâlnit cu „domnul Bodu” în barul aeroportului pentru europarlamentari „chiar în ziua depunerii amendamentului”. „I-am zis că-i mulţumesc că m-a scăpat de unii care mă băteau la cap. Ziariştilor le-am trimis un SMS în care le-am zis că a fost depus amendamentul. Nu am intervenit să-i induc o altă conduită acestuia”, a precizat Severin.

„I-am întrebat ce înseamnă pe zi? 24 de ore? Mi-au zis că şase ore e suficient. Am făcut calculul şi am ajuns la 12 mii. Asta este practica de acolo”, Adrian Severin
 

Comments