Adrian Zuckermann: ,,Romania va deveni cel mai mare producator si exportator de energie din Europa d...

,,Sub conducerea Presedintelui Trump, Statele Unite au sprijinit Romania sa atinga obiective care in trecut erau de neinchipuit! Atitudinea ,,se poate" a Presedintelui Trump este contagioasa si functioneaza! Romania a ajuns departe si a depasit multe provocari! In ultimul an, a devenit lider la nivel european in numeroase domenii. (...)

Romania deja este pe pozitia a doua in topul producatorilor de petrol si gaze din Europa. Rezervele sale de gaze naturale din platforma Marii Negre sunt foarte insemnate! Romania va deveni cel mai mare producator si exportator de energie din Europa de indata ce va incepe realmente extractia anul viitor si va creste ulterior la capacitate maxima, iar la Cernavoda se va putea lucra la capacitate maxima! Ce realizare uluitoare! Totul se datoreaza noii atitudini ,,se poate" a Romaniei, promovate de Guvernul Orban in ultimul an. (...)

In data de 9 octombrie, pentru a nu fi mai prejos, prietenul meu, Ministrul Economiei Virgil Popescu a initiat un Acord Interguvernamental care prevede ca Statele Unite si Romania vor coopera in vederea reconditionarii unui reactor si a construirii a doua alte reactoare la Cernavoda. Proiectul este evaluat la aproximativ 8 miliarde de dolari. In plus fata de contributiile din partea S.U.A, Canadei si Frantei, o suma semnificativa din continutul acestui proiect va fi din partea Romaniei. Acest pas va reprezenta o stimulare economica uriasa pentru Romania! (...)

Anul trecut, in luna noiembrie, expertii de la Departamentul pentru Energie au organizat o sesiune de instruire care s-a bucurat de un real succes, adresata profesionistilor din domeniul energiei, pe tema securitatii unitatilor critice din punct de vedere cibernetic, din sectorul energetic", a declarat, marti, ambasadorul Adrian Zuckermann, la Conferinta Anuala ,,Parteneriatul Strategic Romano-American in domeniul securitatii cibernetice".

Potrivit specialistilor, rezervele de gaze naturale din Marea Neagra sunt estimate la 200 de miliarde de metri cubi, ceea ce ar duce practic la dublarea productiei de gaze a tarii in urmatorii ani, adica 20 de miliarde de metri cubi pe an.

Primele extractii din perimetrul Midia din Marea Neagra urmeaza sa aiba loc in primul trimestru al anului 2021 de americanii de la Black Sea Oil & Gas.

Deciziile de investitie in Marea Neagra au intarziat foarte mult din cauza legislatiei nefavorabile companiilor care detin licentele.

OMV Petrom, care detine licenta pentru perimetrul Neptun, alaturi de americanii de la Exxon, amana de la an la an decizia de investitii.

Companiile au solicitat modificarea Legii offshore. Actualul Guvern liberal condus de Ludovic Orban a anuntat ca doreste modificarea legii offshore prin Parlament, insa dupa alegeri, cand va fi schimbata actuala configuratie politica.

OMV Petrom si ExxonMobil sunt parteneri egali in proiectul de explorare a zacamantului de mare adancime Neptun Deep din Marea Neagra, estimat la 42-84 de miliarde de metri cubi de gaze. Pentru a face comparatie, Romania produce in prezent circa 10-11 miliarde de metri cubi de gaze pe an.

Potrivit legii offshore, promulgata in decembrie 2018, firmele care ar vrea sa extraga din Marea Neagra gaze vor plati, pe langa redevente, si un impozit pe veniturile suplimentare. Acesta este un impozit progresiv care se va stabili in functie de pretul la care firmele vand gazele extrase.

Comments