AEP pregateste alegerile din 2024, in tara si in diaspora - Anunt in plina criza politica, inainte d...

Autoritatea Electorala Permanenta a demarat procedurile pentru pregatirea alegerilor din anul 2024. Anul viitor, romanii isi aleg noii europarlamentari, primarii si presedintii de consilii judetene, noii parlamentari si un nou presedinte.

Avand in vedere dispozitiile presedintelui Autoritatii Electorale Permanente, Toni Grebla, toate departamentele din cadrul institutiei au initiat si implementat procedurile pentru pregatirea alegerilor care vor avea loc anul viitor, se arata intr-un comunicat de presa al institutiei.

Pregatirile si simularile privind organizarea alegerilor din anul 2024 vor continua pe parcursul lunilor urmatoare. Tot in perspectiva viitorului an electoral, AEP implementeaza proiectul "DIGI-EMB - Digitalizare pentru cresterea nivelului transparentei, eticii si integritatii activitatilor de management electoral si finantare a partidelor politice si a campaniilor electorale".

"Tinand cont ca 2023 este an preelectoral, ne concentram toate eforturile pentru pregatirea celor patru tipuri de alegeri din anul 2024. Procesul electoral de anul viitor va fi unul complex pentru toti actorii implicati, fapt pentru care am mobilizat toti angajatii AEP, astfel incat, din timp, sa facem simulari si sa analizam toate scenariile si potentialele situatii cu care ne-am putea confrunta. AEP este o institutie serioasa, profesionista, cu angajati dedicati, care se vor pregati in amanunt pentru a raspunde tuturor asteptarilor acestui important test pentru democratie", a declarat presedintele AEP, Toni Grebla.

"AEP isi dedica toate eforturile pentru consolidarea increderii alegatorilor in procesele electorale. Consider ca implementarea noilor tehnologii in sistemul electoral din Romania a ajutat la cresterea transparentei proceselor electorale, a eficientei acestora prin reducerea timpilor de asteptare la sectiile de votare, precum si a increderii alegatorilor in corectitudinea si integritatea alegerilor. Trebuie sa raspundem intotdeauna asteptarilor alegatorilor si sa ne adaptam la evolutia societatilor noastre. Acest lucru ne impune sa depunem eforturi concentrate pentru a imbunatati capacitatile si mecanismele institutiilor noastre. Un standard inalt de eficienta a proceselor electorale este ceea ce ne dorim in mod clar si pentru anul 2024", a afirmat presedintele AEP, Toni Grebla.

Totodata, pentru pregatirea alegerilor de anul viitor, presedintele AEP a avut un schimb aplicat de informatii cu omologul francez, domnul Sebastien Audebert, seful Biroului pentru Alegeri Politice din cadrul Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Franceze, cu domnul Tanor Thiendella Sidy Fall, presedintele Retelei pentru Competente Electorale Francofone (RECEF), cu doamna Sena Latif, Insarcinat cu afaceri al Ambasadei Romaniei in Republica Franceza, si cu doamna Angelica Caraman, presedintele Comisiei Electorale Centrale a Republicii Moldova.

In cadrul discutiilor, presedintele AEP si doamna Sena Latif au multumit domnului Sebastien Audebert pentru sprijinul acordat de catre autoritatile franceze centrale si locale pentru buna desfasurare a proceselor electorale precedente, respectiv pentru punerea la dispozitie a spatiilor necesare pentru organizarea sectiilor de votare pentru romanii din Franta. De asemenea, presedintele AEP si-a exprimat dorinta privind continuarea colaborarii cu autoritatile franceze, in perspectiva anului 2024, si a mentionat ca autoritatile romane depun eforturi semnificative din punct de vedere organizatoric si financiar pentru a sprijini comunitatile de romani din strainatate sa isi exprime votul in numar cat mai mare.

Intalnirile au avut loc in contextul participarii presedintelui AEP la Seminarul electoral privind metodele de vot folosite pentru facilitarea participarii electorale si mentinerea increderii cetatenilor si la Adunarea Generala a Retelei pentru Competente Electorale Francofone (RECEF). Evenimentele sunt organizate de RECEF in parteneriat cu Biroul pentru Alegeri Politice din cadrul Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Franceze si cu sprijinul Organizatiei Internationale a Francofoniei (OIF).

De asemenea, presedintele AEP a fost asigurat de tot sprijinul partenerilor din cadrul RECEF, care au apreciat ca sistemul electoral romanesc este pregatit sa raspunda tuturor asteptarilor alegatorilor romani din tara si din strainatate. Totodata, partenerii AEP din cadrul RECEF si-au aratat sustinerea in privinta promovarii schimburilor de experienta si bune practici in administrarea alegerilor, inclusiv prin organizarea unor vizite de lucru in tara noastra.

Comments