Afectiuni ale mainii adesea confundate cu sindromul de tunel carpian

Afectiuni ale mainii adesea confundate cu sindromul de tunel carpian

Afectiuni ale mainii adesea confundate cu sindromul de tunel carpian


Daca te confrunti cu amorteala, furnicaturi si durere in mana, poti presupune ca ai sindrom de tunel carpian. Desi sindromul de tunel carpian este una dintre afectiunile cel mai frecvent diagnosticate care provoaca aceste simptome, exista si altele similare.


Iata ce afectiuni sunt adesea confundate cu sindromul de tunel carpian!


Artrita mainii

Artrita este o afectiune comuna, care apare la mai bine de 24% dintre adulti si care, uneori, este diagnosticata gresit ca sindrom de tunel carpian. Osteoartrita si artrita reumatoida sunt cele mai frecvente forme de artrita care afecteaza zona mainii si incheieturii mainii. Osteoartrita implica deteriorarea prin uzura a cartilajelor si oaselor articulatiilor. Artrita reumatoida este o afectiune autoimuna ce provoaca inflamatii si dureri la nivelul articulatiilor.


Simptomele artritei apar, desigur, in zona articulatiilor si includ inflamatie, durere, rigiditate, roseata si scaderea amplitudinii de miscare.


Optiunile de tratament pentru artrita se concentreaza pe ameliorarea durerii si imbunatatirea mobilitatii articulatiilor. Nu exista remediu pentru aceasta boala, dar tratamentul poate tine simptomele sub control. Tratamentul poate fi medicamentos, injectabil (cu steroizi), poate include kinetoterapie, iar in cazuri mai grave, este chirurgical.


Maladia de Quervain

Maladia de Quervain, denumita si tenosinovita, tendinita sau sindromul de Quervain, este o afectiune cauzata de constrictia sau ciupirea tendoanelor incheieturii mainii, aflate la baza degetului mare. Afectiunea este numita dupa chirurgul elvetian care a identificat-o pentru prima data.


Aceasta constrictie a tendoanelor poate duce la umflaturi si dureri ce ingreuneaza activitatile fizice.


Persoanele care sufera de maladia de Quervain se confrunta, de obicei, cu durere la incheietura mainii in timp ce ciupesc, apuca, strang pumnul sau intind incheietura spre degetul mic.


Uneori, afectiunea duce la durere si umflare la baza degetului mare. In stadiu avansat, durerea radiaza in mana si chiar si catre antebrat.


Optiunile de tratament includ purtarea unei atele care imobilizeaza policele si o parte a incheieturii mainii in asa fel incat sa se evite aparitia durerii asociate cu miscarea acestui deget. De asemenea, pot fi utile medicamentele antiinflamatoare si injectiile locale cu corticosteroizi.


Pentru persoanele cu simptome care nu se amelioreaza prin tratament conservator, poate fi necesara o procedura chirurgicala pentru a detensiona conflictul dintre tendoane, retinacul si teaca acestora.


Sindromul de tunel cubital

Sindromul de tunel cubital este cauzat de compresia nervului ulnar atunci cand trece prin tunelul cubital, un pasaj ingust aflat in interiorul cotului. Nervul ulnar merge de la gat in jos, ajungand pana in a doua jumatate a degetului inelar si in degetul mic. Cand tunelul cubital devine comprimat din diferite cauze, poate irita nervul ulnar. Acest lucru duce la amorteala, furnicaturi, slabiciune si durere in cele doua degete.


Cauzele sindromului de tunel cubital includ mentinerea frecventa a antebratului pe brat intr-o pozitie fortata (cum se intampla atunci cand tinem telefonul la ureche), microtraumatismele repetate ale cotului, vibratiile la nivelul cotului, chisturile in tunelul cubital, etc. De asemenea, se stie ca persoanele care sufera de artrita reumatoida si diabet prezinta un risc mai mare de a dezvolta aceasta afectiune.


Printre optiunile de tratament se numara administrarea de medicamente antiinflamatoare, injectiile locale cu corticosteroizi si interventia chirurgicala. Operatia se recomanda, de obicei, cand afectiunea este in stadiu mediu sau avansat si presupune eliberarea nervului ulnar de sub fascia muschiului flexor ulnar al carpului, cu transpozitia nervului ulnar anterior de epicondilul humeral medial.


Oricare ar fi afectiunea pe care o ai, daca iti afecteaza viata de zi cu zi este bine sa mergi la un medic. De cele mai multe ori, tratamentul este usor, rapid si nedureros, chiar si atunci cand este necesara procedura chirurgicala. Daca vrei sa ai maini 100% functionale, poti merge cu incredere la Vitta Clinic.


Comments