Ai diabet? Aceste fructe ar trebui sa le eviti: iti pot afecta serios glicemia!

Ai diabet? Aceste fructe ar trebui sa le eviti: iti pot afecta serios glicemia!

Ai diabet? Aceste fructe ar trebui sa le eviti: iti pot afecta serios glicemia!

Institutul National de Diabet si Boli Digestive din SUA, potrivit Medical News Today, recomanda persoanelor cu diabet sa includa fructele in dieta. Este necesar acest lucru deoarece consumul de fructe si legume poate ajuta la scaderea riscului de a dezvolta boli de inima si cancer. Fructele sunt, de asemenea, o sursa importanta de vitamine, minerale si fibre.

Cu toate acestea, fructele pot avea si un continut ridicat de zahar. Persoanele cu diabet trebuie sa supravegheze cu atentie aportul de zahar pentru a evita cresterile de glicemie.

Fructe de evitat

Iata care sunt fructele de evitat, potrivit Medical News Today. Chiar daca are diabet, o persoana nu trebuie sa excluda fructele din dieta sa. De fapt, un studiu din 2017 sugereaza ca cei care mananca fructe ar putea, de fapt, sa previna in acest mod diabetul.

Indicele glicemic (IG) arata cat de mult poate un anumit aliment sa ridice glicemia unei persoane dupa ce l-a consumat. Daca un aliment are un scor IG intre 70 si 100, este bogat in zahar. Unele fructe cu un scor in acest interval includ: pepenii verzi si bananele prea coapte.

Majoritatea celorlalte fructe au un scor IG scazut spre mediu, totusi multi oameni cred ca, deoarece fructele sunt adesea bogate in zahar, persoanele cu diabet ar trebui sa le evite.

Cu toate acestea, zaharurile din fructele proaspete nu sunt zaharuri fara nicio utilitate sau nocive. Zaharul din fructele proaspete este fructoza, care nu are un efect prea mare asupra glicemiei sau a insulinei unei persoane, potrivit unui studiu din 2017, citat de Medial News Today.

Alimente precum ciocolata, produsele de patiserie si unele sucuri au un nivel ridicat de zaharuri libere, care provoaca cresteri ale glicemiei, iar potrivit Diabetes UK, cantitatea de carbohidrati consumata de o persoana are cel mai mare impact asupra nivelului de zahar din sange.

Daca o persoana urmeaza o dieta saraca in carbohidrati, ar trebui sa ii identifice pe cei saraci in nutrienti sau nesanatosi si sa ii elimine mai intai. Fructele proaspete au multe beneficii pentru sanatate, asa ca s-ar putea sa nu fie pe primul loc pe lista.

Iata cateva exemple in privinta continutului de carbohidrati din fructe in comparatie cu alte alimente bogate in carbohidrati:1 mar mediu 15-20 grame (g) carbohidrati, in timp ce o briosa de ciocolata contine 55 g. O banana mare are 30 g de carbohidrati, in timp ce 500 de mililitri de suc acidulat are 54 g de carbohidrati.

Suc de fructe

Centrelor pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA afirma ca sucul de fructe baut in timpul mesei sau separat creste rapid nivelul de zahar din sange.

Cu toate acestea, combinatia de fibre si zaharuri simple din fructe incetineste absorbtia zaharului in sange atunci cand o persoana mananca fructe intregi.

O lucrare de cercetare din 2013, a analizat modul in care consumul de fructe afecteaza probabilitatea ca o persoana sa dezvolte diabet de tip 2.

Rezultatele au aratat ca persoanele care au consumat mai multe fructe intregi au avut mai putine riscuri de a dezvolta aceasta afectiune. Persoanele care au baut cantitati mai mari de suc de fructe au avut mai multe riscuri de a dezvolta aceasta afectiune.

Un studiu din 2017 a avut rezultate similare. Cercetatorii au descoperit ca fructele proaspete au redus riscul unei persoane de a dezvolta diabet de tip 2. Ei au descoperit, de asemenea, ca persoanele cu diabet care consumau fructe proaspete in mod regulat aveau un risc mai scazut de a dezvolta afectiuni cardiovasculare sau de a muri.

Sursa text: Click! Sanatate

Comments