Albastrul de Voronet – ce este pigmentul care rezista de sute de ani pe peretii Manastirii Voronet

Albastrul de Voronet – ce este pigmentul care rezista de sute de ani pe peretii Manastirii Voronet

Albastrul de Voronet – ce este pigmentul care rezista de sute de ani pe peretii Manastirii Voronet


Manastirea Voronet este considerata "Capela Sixtina a Estului" datorita frescei de pe fatada care ilustreaza "Judecata de Apoi". Pe langa stilul arhitectural, manastirea este celebra si datorita pigmentului care rezista de sute de ani pe peretii ei, albastrul de Voronet. Vezi ce este albastrul de legenda al manastirii.


Albastrul de Voronet face din locul de poveste una dintre cele mai frumoase manastiri din Romania si este inclusa pe lista monumentelor istorice din judetul Suceava inca din anul 2004. Se afla in topul celor mai frumoase obiective turistice din Romania.


Legenda Manastirii Voronet

Manastirea Voronet a fost ridicata in anul 1488 in doar 3 luni si 3 saptamani, iar asta a fost un record la vremea respectiva. Este considerata una dintre cele mai valoroase ctitorii ale lui Stefan cel Mare, deoarece pictura interioara dateaza in cea mai mare parte din vremea lui.


Picturile din interior sunt deosebite, dar in special atrag atentia picturi precum: Cina cea de Taina, Spalarea picioarelor, Ciclul patimilor, Impartasirea Apostolilor si tabloul votiv al domnitorului Stefan cel Mare.


Albastrul de Voronet al manastirii

Pictura exterioara este din timpul domniei lui Petru Rares. Aceasta a fost realizata la nivel artistic si este considerata si astazi drept cel mai reusit ansamblu al artei feudale moldovenesti.


Frescele din exterior sunt apropiate de viata si se disting datorita coloritului viu ce este apropiat de cel al naturii inconjuratoare. Predomina nuantele de verde si albastru.


Manastirea Voronet este formata din patru obiective
Biserica Sfantul Gheorge - dateaza din 1488, cu pridvor din 1547;Ruine chilii - dateaza din secolele XV-XVIII;Clopotnita - dateaza din 1488;Zid de incinta - dateaza din secolele XV-XVIII.
Manastirea Voronet - obiectiv turistic din Romania

Albastrul de Voronet

Manastirea este recunoscuta deja datorita nuantei denumita Albastrul de Voronet. Despre aceasta, istoricii spun ca au ramas placut surprinsi de rezistenta culorii chiar si in conditii climatice dure, iar meritele se datoreaza originalitatii tehnicii de lucru aplicate de catre pictorii care au lucrat la manastire.


Cat despre culoarea deosebita, cu exceptia pigmentului negru ce este obtinut din carbune de lemn, ceilalti pigmenti folositi atat pentru interior, cat si pentru exterior sunt substante minerale naturale ori de sinteza precum:


Argile colorate cu oxid de fier hidratat (ocru);Oxid de fier anhidru (ocru rosu);Hidrosilicat de Fe, Al, Mg, K (verde de pamant);Oxid rosu de plumb (miniu);Minerale de cupru (azurit si malachit);Sulfura de mercur (rosu cinabru);Silicati (Albastru smalt);Carbonat de calciu (alb de var).
Albastrul de Voronet

Tehnica picturilor in Albastrul de Voronet

Reteta de culori nu este cunoscuta de nimeni, insa tehnica folosita pentru pictarea Manastirii Voronet este foarte bine stiuta. Mesterii moldoveni au inceput lucrul la pictura atunci cand peretii manastirii nu erau uscati bine, exact momentul potrivit cand vopselurile se contopesc cel mai bine cu tencuiala.


Nuanta de albastru viu este intalnita doar la Voronet, chiar daca si alte manastiri din nordul Moldovei contin albastru.


Picturi din interiorul Manastirii Voronet

Picturi pe peretii Manastirii Voronet

Lucruri mai putin cunoscute despre Manastirea Voronet
Manastirea Voronet a fost declarata monument istoric inca din 1918.
A fost desfiintata in 1785 de catre ocupantii austrieci si si-a reinceput activitatea din 1991.
In imediata apropiere a Mantuitorului, pictura include si cele 12 semne zodiacale.
Este denumita si "Capela Sixtina a Estului" datorita frescei de pe fatada de vest a manastirii. Ea ilustreaza "Judecata de Apoi".
Aici si-a petrecut ultimii 26 de ani din viata Daniil Sihastrul. Pustnicul a fost ingropat in biserica Manastirii Voronet. El a fost canonizat in anul 1992 si a devenit Sfantul Cuvios Daniil Sihastrul.

Sursa foto: Shutterstock.com


Comments