Alegeri cruciale in Europa - Un stat vrea sa isi obtina independenta

Alegeri cruciale in Europa - Un stat vrea sa isi obtina independenta

Alegeri cruciale in Europa - Un stat vrea sa isi obtina independenta

Amanate cu un an din cauza pandemiei, aceste alegeri urmeaza sa permita la 48 de milioane de alegatori sa reinnoiasca circa 5.000 de mandate in 143 de adunari locale din Anglia, sa aleaga un primar in capitala Londra si sa desemneze noi parlamente regionale in tara Galilor si Scotia.

Sectiile de votare vor fi deschise de la orele 06.00 la 21.00 GMT, iar rezultatele sunt asteptate treptat vineri si pe tot parcursul weekendului. In Scotia, o provincie cu 5,5 milioane de locuitori, acestea vor fi potential decisive pentru viitorul Regatului Unit.

Daca separatistii la putere castiga majoritatea in parlamentul local, prim-ministrul Nicola Sturgeon, sefa Partidului National Scotian (SNP), intentioneaza sa faca presiuni asupra guvernului central de la Londra pentru a putea organiza un nou referendum de independenta.

In 2014, 55% dintre scotienii au ales sa ramana in Marea Britanie. Un argument invocat de premierul conservator Boris Johnson, avand ultimul cuvant pentru a se opune ferm unei noi consultari care, in opinia sa, poate avea loc numai "o data la o generatie".

Partizanii unui nou referendum subliniaza ca Brexitul, caruia 62% dintre scotieni i s-au opus, a schimbat miza. La fel ca si pandemia, care a stimulat popularitatea lui Nicola Sturgeon, creditata cu o buna gestionare a crizei sanitare.

Dupa luni de sondaje care promiteau o crestere a SNP si o majoritate in favoarea independentei, partidul ar putea fi, totusi, deziluzionat. Un sondaj realizat de Savante ComRes pentru jurnalul The Scotsman i-a prezis cel mai slab scor de la venirea sa la putere in 2007, cu 59 de locuri (-2) din 129.

In lipsa unei majoritati proprii, formatiunea se va putea baza insa pe Verzi si pe noul partid Alba al fostului lider scotian Alex Salmond, fost mentor al lui Nicola Sturgeon care i-a devenit adversar in urma disensiunilor din tabara separatista.

Aceste alegeri au, de asemenea, o dubla valoare de test. Pentru Boris Johnson, dupa victoria larga a conservatorilor la alegerile legislative de la sfarsitul anului 2019, cu promisiunea de a realiza Brexitul. Devenit realitate, acesta este insotit, mai ales in Irlanda de Nord, de tulburari care au reinviat tensiunile comunitare.

Un test si pentru liderul opozitiei laburiste, Keir Starmer, al carui partid se vede in fata urnelor pentru prima data de cand el a preluat conducerea in aprilie 2020 dupa infrangerea istorica la alegerile legislative.

"Luptam pentru fiecare vot", a declarat miercuri cel care a promis ca va ridica Labour din nou in picioare. "Oricare va fi rezultatul, imi voi asuma responsabilitatea", a subliniat Keir Starmer.

Pe fondul succesului campaniei de vaccinare impotriva coronavirusului, Boris Johnson ramane pe primul loc in sondaje, in pofida mai multor scandaluri, inclusiv cel legat de finantarea renovarii apartamentului sau oficial, si a unui bilant foarte grav al pandemiei - peste 127.500 de morti.

Miza se concentreaza mai ales in jurul Hartlepool, bastion laburist din nord-estul Angliei susceptibil sa basculeze conservator prin alegerea noului sau deputat, dupa demisia parlamentarului in exercitiu, acuzat de hartuire sexuala. Un simbol destul de important dupa ce tories au cucerit in 2019 "zidul rosu" laburist, aceste regiuni din nordul Angliei afectate de dezindustrializare.

La Londra, Labour se afla intr-o pozitie mult mai buna. La cinci ani dupa ce a devenit primul primar musulman al unei mari capitale occidentale, laburistul Sadiq Khan este dat castigator pentru al doilea mandat, cu mult inaintea conservatorului Shaun Bailey.

Comments