ALEGERI IN REPUBLICA MOLDOVA - Azi este ziua decisiva. Peste trei milioane de moldoveni sunt astepta...

ALEGERI ÎN REPUBLICA MOLDOVA  E ziua decisivă pentru viitorul Republicii Moldova. Peste trei milioane de moldoveni sunt aşteptaţi să voteze la alegerile de astăzi, fiind pentru prima dată în ultimele două decenii când moldovenii îşi aleg direct preşedintele.

Alegătorii au început deja să voteze de la 7 dimineața.

Conform site-ului Comisiei Electorale Centrale din Republica Moldova, dintre cele 11 secţii de votare, două sunt în Bucureşti – una la sediul misiunii diplomatice de la Chişinău în România, iar cealaltă la Secţia Consulară. O a treia secţie de votare este deschisă la Iaşi, la Consulatul General. Moldovenii aflaţi în România mai pot vota la Galaţi, Timişoara, Braşov, Cluj, Constanţa, Bacău, Suceava şi Craiova. În fiecare dintre aceste oraşe este deschisă câte o secţie de votare.

Igor Dodon a câştigat primul tur de scrutin al alegerilor, desfăşurat la 30 octombrie, cu 47,98% din sufragii (680.550 de voturi), sub pragul de 50% necesar pentru a fi declarat învingător.

Maia Sandu s-a plasat pe poziţia a doua, cu 38,71% din sufragii (549.152 de voturi). Prezenţa la urne a fost de 50,95%. Este pentru prima dată după anul 2000 când cetăţenii îşi aleg prin vot direct preşedintele, acesta fiind până acum votat de Parlament.

Pentru prima oară în ultimii 20 de ani, Republica Moldova va fi condusă de un preşedinte ales direct de popor şi nu de Parlament.

Sursă info.

Comments