ALEGERI LOCALE – Se investesc 10,9 milioane de euro pentru reabilitarea, modernizarea si dotarea sco...

ELECTORAL. Scoala Gimnaziala Speciala din Baia Mare, Centrul Scolar de Educatie Incluziva Baia Mare (caminul si gradinita), Corpul internatului din Centrul Scolar pentru Educatie Incluziva Targu Lapus, Centrul Scolar de Educatie Incluziva Viseu de Sus, Centrul Scolar pentru Educatie Incluziva Sighetu Marmatiei, dar si cladiri ale scolii si cabinetelor din Centrul Scolar de Educatie Incluziva Viseu de Sus se afla in diverse etape de executie ale unor proiecte de reabilitare finantate prin Consiliul Judetean Maramures. Valoarea totala a investitiilor se ridica la 10,9 milioane de euro.

&

La Scoala Gimnaziala Speciala din Baia Mare a avut loc marti, 14 mai 2024, o intalnire cu peste 100 de cadre didactice, personal auxiliar si parinti, in prezenta directorului unitatii, Tincuta Julestean – Hossu; presedintele Consiliului Judetean Maramures, Ionel Ovidiu Bogdan; inspectorul scolar general adjunct Ioan Muntean, consilier judetean; Bogdanel Gavra, consilier local si Adelin Tiudic, inspector pentru invatamant special. Discutiile au fost despre investitia de la aceasta unitate de invatamant, dar si despre alte initiative din zona sociala.

&

In vara incepe santierul pentru reabilitarea Scolii Gimnaziale Speciale din Baia Mare

&

Consiliul Judetean Maramures a depus cereri de finantare pentru toate scolile speciale din judet, proiectele fiind in diverse etape de implementare.

&

„Cu reabilitarea Scolii Gimnaziale Speciale Nr. 2 suntem in faza finalizarii proiectului tehnic si estimam ca la inceputul lunii august vor incepe efectiv lucrarile. Valoarea investitiei este de 12,3 milioane de lei cu TVA, a fost emis ordinul de incepere a activitatii de proiectare si s-a predat amplasamentul catre constructor”, a spus Ionel Bogdan.

&

In ultimii trei ani, Scoala Gimnaziala Speciala din Baia Mare a beneficiat de investitii pentru dotari

&

Finantarea a fost asigurata de Consiliul Judetean Maramures. „A fost achizitionat un microbuz scolar, 40 de tablete, 41 de laptopuri, 19 table interactive multifunctionale, instrumente de evaluare si interventie pentru cabinetele de terapii, aparatura speciala pentru sala de kinetoterapie, materiale didactice si jocuri necesare”, a aratat Ionel Ovidiu Bogdan, presedintele Consiliului Judetean Maramures, candidat la functia de primar al municipiului Baia Mare.

&

Nu se pune problema de comasare!

&

Cadrele didactice si parintii copiilor cu nevoi speciale sunt ingrijorati ca ar putea fi vorba la un moment dat despre comasarea Scolii Gimnaziale Speciale. Presedintele Consiliului Judetean Maramures a spus ca se opune unei asemenea masuri si este convins ca atat consilierii judeteni liberali, cat si Gabriel Bogdan Stetco, administratorul public al judetului, sustinut la alegerile locale din 9 iunie pentru presedintia Consiliului Judetean Maramures, nu vor sustine o astfel de masura.

&

„Sa lucrezi in invatamant este o provocare si necesita o deosebita responsabilitate. Sa lucrezi cu copii cu nevoi speciale este cu siguranta una dintre cele mai grele misiuni, insa, am convingerea ca si multumirea sufleteasca este pe masura. Exista ingrijorari cu privire la comasare.

&

330 de elevi cu nevoi speciale pe care scolile de masa nu sunt pregatite sa ii primeasca. Eu am decis sa o iau pe un alt drum, dar consilierii liberali si viitorul presedinte al Consiliului Judetean nu vor sustine masura comasarii. Comisia Europeana pune problema ca persoanele din aceste categorii sa fie integrate, dar foarte putini ajung sa isi gaseasca locul in societate, in lipsa unui sprijin concret si a unor facilitati adaptate nevoilor lor”, a declarat Ionel Bogdan.

&

In mandatul lui Ionel Bogdan, categoriile cu nevoi speciale din Maramures beneficiaza de investitii necesare

&

Consiliul Judetean Maramures a derulat mai multe investitii in ultimii trei ani si jumatate, care se adreseaza copiilor cu nevoi speciale, respectiv adultilor cu dizabilitati.

&

„Inca de la inceputul mandatului meu la Consiliul Judetean mi-am propus sa sprijin categoriile cu nevoi speciale din Maramures. Am venit cu investitii punctuale pentru copii, dar si pentru adulti. Am construit Althera – unicul asemenea centru de terapii alternative din Romania destinat copiilor cu nevoi speciale. Am construit 12 locuinte maxim protejate pentru adulti cu diverse dizabilitati aflati in grija DGASPC Maramures. Mai mult, am gasit solutii de finantare pentru a reabilita si dota scolile speciale din Maramures.

&

Spatiile adaptate cerintelor din ziua de azi, dotarile si mediul in care sunt educati copiii in general sunt extrem de importante. Cu atat mai mult in cazul copiilor atipici. O mare parte din sumele necesare pentru reabilitarea unitatilor de invatamant speciale sunt asigurate prin Programul National de Redresare si Rezilienta, dar aproape jumatate reprezinta fonduri de la bugetul judetului. Infrastructura scolara trebuie refacuta. Este nevoie de un parteneriat serios intre Consiliul Judetean Maramures si toate institutiile, incepand de la administratiile locale si pana la unitatile de invatamant”, a spus Ionel Bogdan.

&

Se construieste Centru Respiro in Firiza, dar urmeaza si un centru de recuperare pentru cei cu adictii

&

La nivelul administratiei judetene sunt in executie alte trei proiecte importante. Este vorba despre un Centre Respiro in cartierul Firiza, un Centru de zi la Poienile de sub Munte si reabilitarea Centrului de zi AJUTA la Sighetu Marmatiei. Cei prezenti la intalnire de marti au subliniat nevoia de a avea astfel de centre in Maramures. „Discutand cu cadrele didactice, am inteles ca este nevoie si de un centru de recuperare pentru copiii cu deviatii de comportament. Exista o reala problema in scoli cu copii care au nevoie de sprijin si pot fi reabilitati. Exista proiect de lege care prevede realizarea in fiecare regiune din tara a unui Centre de adictie. Imi doresc sa avem un astfel de centru si in Maramures!”, a declarat Ionel Bogdan, presedintele Consiliului Judetean Maramures, candidat la functia de primar al municipiului Baia Mare.

&

Proiecte realizate pentru categoriile speciale:

&

1. Althera – singurul centru de terapii alternative din Romania, destinat copiilor cu nevoi speciale, situat in Recea. Valoare: 3,5 milioane de euro. Finalizat in iunie 2023.

&

2. Au fost construite 12 locuinte maxim protejate pentru 120 de beneficiari, persoane adulte cu dizabilitati, aflate in grija statului. Valoare: 3,24 milioane de euro. Finalizat in 2023, respectiv in 2024.

&

3. Reabilitarea celor cinci scoli speciale din judet, proiect aflat in diverse stadii de executie. Valoare: 10,9 milioane de euro.

&

4. ,,Centru respiro pentru persoane adulte cu dizabilitati Firiza". Reabilitarea, extinderea si dotarea cladirii din Baia Mare, str. Firiza, nr. 74, pentru infiintarea unui Centru de tip Respiro pentru persoane cu dizabilitati. Valoare: 350.000 euro. Lucrarile de reabilitare sunt in derulare. Stadiul fizic realizat pana in prezent din totalul lucrarilor de executie este de peste 50 %.

&

5. ,,Unitate pentru dizabilitate la Centrul de Zi Poienile de sub Munte", dezvoltarea unui nou serviciu social de tip centru de zi, 30 de beneficiari. In curs de achizitie publica a serviciilor de proiectare si executie. Valoare: 1 milion de euro.

&

6. ,,Respectam dizabilitatea, sustinem abilitatea la Centrul de Zi AJUTA" Sighetu Marmatiei. Reabilitarea, modernizarea si dotarea Centrului de zi AJUTA in vederea cresterii calitatii vietii beneficiarilor prin dezvoltarea potentialului personal si consolidarea deprinderilor de viata independenta. Beneficiari: 50 de persoane cu dizabilitati. Valoare 344.000 euro. In faza de elaborare a Documentatia de avizare a lucrarilor de interventie (DALI) pentru reabilitarea cladirii.

&

Comandat de PNL Filiala Maramures, Cod AEP: 21240015

Articolul ALEGERI LOCALE – Se investesc 10,9 milioane de euro pentru reabilitarea, modernizarea si dotarea scolilor speciale din judet, educatia fiind o prioritate pentru Consiliul Judetean Maramures in mandatul lui Ionel Bogdan apare prima data in 2mnews.

Comments