Alegeri pe intelesul tuturor:
rezultatele alegerilor

Alegeri pe intelesul tuturor: rezultatele alegerilor

Alegeri pe intelesul tuturor: rezultatele alegerilor

După verificarea sigiliilor de pe urnele de vot, preşedintele biroului electoral, în prezenţa membrilor biroului şi a persoanelor autorizate să asiste la numărare, deschide urnele. Mai întâi se deschid urnele mobile, se numără buletinele din ele, se confruntă cu numărul de buletine eliberate în acest scop, apoi se deschid celelalte urne şi se determină pentru care concurent electoral s-a votat. Preşedintele biroului electoral predă consiliului electoral de circumscripţie, nu mai târziu de 18 ore după anunţarea închiderii secţiilor de votare, buletinele cu vot valabil exprimate pentru fiecare concurent electoral, procesul verbal, buletinele nevalabile, anulate sau contestate, cererile şi contestaţiile, toate fiind sigilate într-o cutie.

Consiliul electoral de circumscripţie consemnează rezultatele totalizării voturilor pe întreaga circumscripţie într-un proces-verbal. Copii ale procesului-verbal respectiv se înmânează reprezentanţilor concurenţilor electorali şi observatorilor, la solicitarea acestora. Totodată, Consiliul electoral de circumscripţie prezintă documentul respectiv Comisiei Electorale Centrale în decurs de 48 de ore de la închiderea secţiilor de votare.

În baza actelor prezentate de către consiliile electorale de circumscripţie, CEC întocmeşte, în termen de 5 zile, un proces verbal cu rezultatele alegerilor. În cazul unui dezacord cu rezultatele prealabile, concurenţii electorali pot solicita renumărarea voturilor. Renumărarea poate fi dispusă de instanţa de judecată şi se efectuează de către aceleaşi organe electorale, substituindu-se organele electorale vinovate de fraudă. Până nu se pronunţă toate instanţele pe caz, CEC nu transmite actele către Curtea Constituţională.

În termen de 5 zile după primirea actelor de la Comisia Electorală Centrală, dar nu mai devreme de soluţionarea definitivă de către instanţele de judecată a contestaţiilor depuse conform procedurilor stabilite de legislaţie, Curtea Constituţională confirmă sau infirmă, printr-un aviz, legalitatea alegerilor. Concomitent, Curtea Constituţională validează mandatele deputaţilor aleşi şi confirmă listele candidaţilor supleanţi.

Prag de participare pentru validarea alegerilor parlamentare nu există, iar referendumul va fi valabil dacă la el vor participa 1/3 din numărul persoanelor înscrise în listele electorale.

După expirarea termenului de 6 luni, buletinele cu voturile valabil exprimate, buletinele nevalabile şi buletinele anulate, precum şi certificatele cu drept de vot remise instanţei de judecată se nimicesc, iar listele electorale se transmit Comisiei Electorale Centrale în termen de 10 zile de la confirmarea legalităţii alegerilor. Comisia Electorală Centrală asigură accesul la documentele menţionate în prezentul articol în conformitate cu Legea privind accesul la informaţie şi cu respectarea legislaţiei privind protecţia datelor cu caracter personal.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

Comments