Alegeri SUA | Americanii au iesit la vot, intr-un scrutin tensionat. Ultima predictie a lui Donald T...


Zeci de milioane de americani merg azi la vot, in cadrul scrutinului prezidential din SUA, pentru a alege intre Donald Trump si Joe Biden. Pentru ca alte zeci de milioane de alegatori au votat deja prin corespondenta, iar buletinele de vot postale sunt mai greu de numarat, exista o posibilitate foarte puternica sa nu aflam numele noului presedinte al SUA in aceasta noapte, asa cum eram obisnuiti.



UPDATE 19:15: Conform FiveThirtyEight, site care se ocupa cu analiza sondajelor de opinie, Joe Biden este creditat cu prima sansa la alegerile prezidentiale din SUA.


UPDATE 17.15: Sectiile au inceput sa se deschida in Idaho, Nevada, California si Oregon.


UPDATE 16.45: Donald Trump a declarat marti, la Fox News, ca "va declara victoria in momentul in care exista o victorie". "Nu exista niciun motiv pentru a juca jocuri", a adaugat presedintele, intrebat daca ar putea incerca sa anunte prematur ca a castigat alegerile.


Trump si-a exprimat increderea ca exista o posibilitate puternica de a castiga si s-a declarat incurajat de marimea multumilor prezente la mitingurile sale.


Presedintele a enumerat o serie de state importante pentru rezultatele finale, in care s-a declarat increzator ca va castiga: Texas, Florida, Arizona, North Carolina si Pennsylvania.


Un angajat dezinfecteaza o masina de votare in Washington DC FOTO: EPA

Coada la o sectie de vot din Hialeah, Florida FOTO: EPA

Americanii voteaza in Miami, Florida FOTO: EPA

UPDATE 16.15: Sectiile s-au deschis in alte sapte state: Nebraska, Montana, Wyoming, Colorado, New Mexico, Utah si mai multe regiuni din Tennessee.


UPDATE 16.00: Poate ca majoritatea europenilor si a liderilor europeni ar prefera o presedintie Biden, dar asta nu inseamna ca Donald Trump nu are sustinatori in Uniunea Europeana.


Matteo Salvini, liderul populist al opozitiei italiene, este unul dintre ei, si tocmai a reiterat acest lucru.


<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fsalviniofficial%2Fposts%2F10158192608193155&show_text=true&width=552&height=654&appId" width="552" height="654" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allow="encrypted-media"></iframe>

UPDATE 15.45: Joe Biden isi va petrece ziua incercand sa aduca la vot cat mai multi alegatori nehotarati in Pennsylvania, statul care pare a fi unul dintre cele mai importante, daca nu cel mai important pentru rezultatul final.


Pennsylvania, 20 de electori


Keystone State, in romana statul "Cheie de bolta", este numit asa datorita pozitiei sale centrale geografice printre cele 13 colonii initiale care au format Statele Unite ale Americii.


Trump a castigat cu doar 0,7% in 2016 in Pennsylvania, un stat cu doua mari orase democrate, Philadelphia si Pittsburgh, si o zona centrala rurala puternic conservatoare.


El si-a asigurat victoria speculand nemultumirile electoratului rural alb cu privire la problemele economice si culturale.


Luzerne County, spre exemplu, o regiune din nord-estul statului, locuita in general de muncitori albi, alegatori democrati, a pendulat dramatic spre dreapta in 2016.


Votul pro-Trump din aceasta regiune care a suferit economic in ultimele decenii, pe fondul inchiderii fabricilor si minelor de carbune, a devenit emblematic pentru victoria actualului lider de la Casa Alba.


Lucrurile nu mai sunt la fel de simple pentru Trump acum.


Potrivit unui sondaj The New York Times/Siena College de duminica, situatia sta asa:


Joe Biden 49% - Donald Trump 43%


Un alt sondaj, News/Washington Post arata o situatia asemanatoare:


Joe Biden 51% - Donald Trump 44%


Trump mizeaza insa foarte mult pe victoria in acest stat in care a facut intens campanie. Unul dintre motive: majoritatea alegatorilor de aici aproba felul in care actualul presedinte a coordonat politica economica.


De mentionat ca in 2016, si Hillary Clinton a condus in sondaje pana in ultima clipa, cea a scrutinului, cand Trump s-a impus la limita si intr-un mod neasteptat.


In ultimele zile, presedintele a acreditat ideea ca Joe Biden ar interzice fracturarea hidraulica.


Extragerea gazelor naturale prin aceasta metoda a fracturarii hidraulice, controversata printre multi alegatori ai stangii, este o industrie relativ importanta in Pennsylvania, de aceea, Joe Biden s-a grabit sa nege in mod repetat acuzatiile.


UPDATE 15.00: Sectiile de votare s-au deschis in alte state: Dakota de Nord, Dakota de Sud, Kansas, Oklahoma, Texas, Iowa, Minnesota, Wisconsin, Mississippi, Arizona, Alabama.


Coada la vot in Virginia FOTO: EPA

UPDATE 14.50: Campania continua in online.


Presedintele american Donald Trump a publicat pe contul sau de Twitter o inregistrare video in care arata secvente din dansurile la care a participat la mitingurile sale electorale pe ritmurile melodiei YMCA a formatiei Village People.


<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="fr" dir="ltr">VOTE! VOTE! VOTE!<a href="https://t.co/85ySh1KYkh">pic.twitter.com/85ySh1KYkh</a></p>-- Donald J. Trump (@realDonaldTrump) <a href="https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1323534663453913093?ref_src=twsrc%5Etfw">November 3, 2020</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Desi aceste dansuri ale lui Trump s-au viralizat in ultimele saptamani pe unele retele de socializare, unii dintre membrii formatiei Village People i-au cerut in mod repetat candidatului republican sa nu mai foloseasca melodia lor in timpul actiunilor sale politice, scrie Agerpres.


In paralel, campania democrata a publicat doua noi clipuri, marti, in care Joe Biden si Kamala Harris cheama alegatorii la vot.


"Viitorul tarii noastre va depinde de cei care merg la vot in urmatoarele doua ore. Asa ca va rog, mergeti la vot. Si votati cat mai repede"; spune Biden.


UPDATE 14.15: Sectiile s-au deschis intre timp in alte 13 state: Carolina de Sud, Rhode Island, Pennsylvania, Michigan, Massachusetts, Maryland, Georgia, Florida, Washington D.C., Delaware, Missouri, Louisiana si mai multe zone din Tennessee.


Americanii stau la coada la vot in Moon Township, Pennsylvania FOTO: EPA

UPDATE 14.00: Doi fosti procurori generali ai SUA au lansat un avertisment impotriva refuzului candidatilor de a accepta rezultatele alegerilor.


Cei care "nu isi pot imagina ceva mai rau decat victoria taberei adverse in alegeri trebuie sa incerce asta: Imaginati-va o tara in care alegerile nu conteaza, deoarece cei care nu castiga nu vor sa accepte rezultatul", scriu, intr-un text de opinie publicat de Washington Post, Eric Holder, care a lucrat in timpul administratiei Barack Obama si Michael Mukasey, care a servit in administratia lui George W. Bush.


Cui i se adreseaza aceasta scrisoare deschisa? Donald Trump a evitat in mai multe randuri sa promita ca va accepta rezultatul alegerilor in cazul unei infrangeri. Presa americana a evocat si un posibil scenariu sumbru in care incertitudinea de dupa scrutin ar putea degenera in confruntari de strada.


In vreme ce comentatorii americani au totusi incredere ca cele doua partide si chiar candidatii vor ajunge la un compromis, in ciuda oricarei probleme post-electorale, simpla existenta a unui astfel de apel indica nivelul de incertitudine si de tensiune din societate.


UPDATE 13.45: Sectiile de votare sunt acum deschise in mai multe state, printre care New York, Virginia, New Jersey, Maine Kentucky, Connecticut, Indiana, New Hampshire, Virginia de Vest, Ohio si Carolina de Nord.


UPDATE 13.30: Primele rezultate ale scrutinului prezidential din Statele Unite au fost anuntate in cele doua sate Dixville Notch si Millsfield din New Hampshire, care au dat startul simbolic al alegerilor din SUA in noaptea de luni spre marti, relateaza dpa, citata de Agerpres.


Candidatul democrat Joe Biden a castigat toate cele cinci voturi in catunul Dixville Notch. Actualul presedinte american Donald Trump a obtinut majoritatea celor 16 voturi in Millsfield, in timp ce cinci persoane au votat pentru Biden.


UPDATE 12.15: Primele sectii de vot s-au deschis pe coasta de est, in Vermont, la ora locala 05.00, ora 12.00 ora Romaniei.


Statul este unul castigat in mod constant de democrati din 1992 si pana acum, iar Joe Biden are toate sansele sa pastreze aceasta tendinta.


Vermont este si unul dintre statele care isi alege azi guvernatorul. Actualul guvernator, republicanul moderat Phil Scott, un critic al lui Donald Trump, are o cota mare de popularitate si este favorit.


La finalul unei campanii electorale tumultuoase, dupa patru ani complicati cu Donald Trump, americanii merg azi la urne pentru a alege viitorul presedinte.


Peste 97 de milioane de oameni au votat deja anticipat, la sectiile de vot sau prin corespondenta, un semn al interesului electoral iesit din comun, dar mai ales al temerilor oamenilor care vor sa evite aglomeratia din ziua votului, din cauza coronavirusului.


Cum decurge ziua alegerilor din SUA?


Sectiile de votare se vor deschide in cele 50 de state americane si Washington DC. Exista insa diferente de fus orar. Totodata, programul variaza de la stat la stat.


3 noiembrie, ora 12.00 - ora Romaniei


Se deschid sectiile de votare pe coasta de est.


4 noiembrie, ora 2.00 - ora Romaniei


Incep sa se inchida sectiile de votare pe coasta de est.


La 2.30, ora Romaniei, se inchid sectiile in doua state-cheie importante pentru rezultatele finale - Carolina de Nord si Ohio.


La 3.00, ora Romaniei, se inchid sectiile in alte doua state-cheie - Florida si Pennsylvania.


La 4.00, ora Romaniei, se inchid sectiile in alte trei state-cheie importante - Arizona, Wisconsin, Michigan.


4 noiembrie, ora 6.00 - ora Romaniei


Se inchid ultimele sectii de votare de pe coasta de vest.


Cand vom sti numele noului presedinte al SUA?


Teoretic, numele noului presedinte ar putea fi cunoscut pe 4 noiembrie, dimineata.


In 2008, toata lumea a stiut ca Barack Obama va fi presedinte inca de la ora 6.00, ora Romaniei. In cazul alegerilor din 2016, victoria lui Donald Trump a devenit absolut clara in jurul orei 8.35, ora Romaniei.


De data aceasta, situatia ar putea fi mult diferita.


Dupa inchiderea sectiilor, principalele institutii de presa din SUA folosesc un model complex, pe baza sondajelor anterioare, a exit-poll-urilor din ziua votului si a numaratorii partiale oficiale pentru a estima rezultatul pentru fiecare stat in parte.


Victoria intr-un stat sau altul va fi estimata doar in momentul in care aceste institutii de presa sunt absolut convinse ca invingatorul desemnat are un avans suficient de mare incat sa nu mai fie ajuns din urma de contracandidat.


Chiar si asa, aceasta este o proiectie, si nu un rezultat final oficial.


Viitorul presedinte al SUA va fi cel care va obtine victoria in suficiente state pentru a aduna 270 din cei 538 de electori. Nu conteaza cine va castiga votul popular, asa cum nu a contat ca Hillary Clinton a obtinut mai multe voturi in 2016.


De ce ar putea intarzia numaratoarea voturilor?


Zeci de milioane de voturi au fost trimise prin posta anul acesta, posibil un numar dublu decat cel din 2016, iar acest lucru suprasolicita capacitatea logistica a autoritatilor.


Odata ajunse la destinatie, voturile postale sunt mai greu de numarat, deoarece fiecare buletin trebuie scos din plic si verificat inainte de a fi validat.


Unele voturi ar putea fi contestate sau chiar anulate din diverse motive, lipsa unei semnaturi spre exemplu, iar o astfel de chestiune ar putea duce la conflicte juridice intre republicani si democrati.


Apoi, fiecare stat are reguli separate pentru numararea voturilor.


Unele state, precum Florida si Arizona, au inceput preprocesarea buletinelor sosite prin posta cu saptamani inaintea zilei de 3 noiembrie. Altele, precum Wisconsin si Pennsylvania, nu se vor atinge de voturile postale pana in ziua alegerilor, ceea ce inseamna ca numaratoarea se va putea prelungi, o situatie delicata, mai ales ca acestea sunt state cu electorat indecis, foarte importante pentru rezultatul final.


Si pentru ca situatia sa fie si mai complicata, alte state, precum Ohio, vor numara si voturile sosite dupa 3 noiembrie prin posta, atata vreme cat acestea au fost expediate pana azi.


State in care cele mai multe voturi vor fi numarate in ziua alegerilor:Florida, Georgia, Texas, Carolina de Nord, Ohio


State in care numaratoarea voturilor s-ar putea prelungi dupa ziua alegerilor: Arizona, Wisconsin, Michigan, Pennsylvania


In aceste conditii, scrie BBC, daca votul va fi unul strans si niciunul dintre candidati nu va avea o cale clara spre victorie, am putea astepta zile sau chiar saptamani, in cel mai negru scenariu, pentru a afla rezultatul scrutinului. Posibilele dispute juridice ar putea arunca si mai multa incertitudine asupra rezultatului.



Comments