Alerta in Republica Moldova: Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate

Alerta in Republica Moldova Maia Sandu a

Alerta in Republica Moldova: Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate

Membrii CSS au analizat planurile de urgenta de pus in aplicare de catre autoritati pentru a asigura continuitatea alimentarii cu energie electrica si gaze a cetatenilor, economiei si institutiilor din intreaga tara, potrivit Replica.md, informeaza Agerpres.

Consiliul a recomandat guvernului sa-si actualizeze planul de reducere a vulnerabilitatilor tehnice in ceea ce priveste alimentarea cu energie electrica si termica si sa mobilizeze toate capacitatile de generare a energiei.

In plus, Maia Sandu a solicitat tuturor institutiilor sa creasca gradul de alerta in identificarea si solutionarea prompta a incidentelor din sectorul energetic, astfel incat cetatenii si intreprinderile sa se simta in siguranta.

Cu o zi in urma, Republica Moldova a fost afectata de pene masive de curent, inclusiv in capitala Chisinau, in urma atacurilor rusesti asupra sistemului energetic ucrainean, la care este conectata.

Este a doua oara cand Republica Moldova ramane fara electricitate din 15 noiembrie, cand Rusia a efectuat cel mai intens atac asupra retelei ucrainene de la inceputul campaniei sale militare in februarie.

Agora.md aminteste ca, la 15 noiembrie, una din liniile Isaccea - Vulcanesti s-a deconectat in mod automat in urma bombardamentelor rusesti, iar mai multe regiuni ale republicii au ramas fara curent electric.

Tot joi, Politia de frontiera moldoveana a comunicat ca 13 puncte de trecere a frontierei cu Ucraina au activitatea suspendata din cauza lipsei de energie electrica pe partea ucraineana sau a unor defectiuni tehnice in bazele de date ale autoritatilor de frontiera si vamale ucrainene.

In Republica Moldova a fost restabilita aproape complet alimentarea cu electricitate, desi aproximativ 2.000 de consumatori nu aveau inca electricitate la pranz, potrivit distribuitorului Premier Energy.

Maia Sandu a subliniat miercuri pe contul sau de Facebook ca 'nu putem avea incredere intr-un regim care ne lasa in intuneric si frig si ucide intentionat' oameni nevinovati.

Prin urmare, a spus ea, "oricat de dificil ar fi", singura cale de urmat pentru Republica Moldova este 'spre lumea libera'.

Ministrul moldovean de externe, Nicu Popescu, l-a convocat de urgenta pe ambasadorul rus, Oleg Vasnetov, pentru a-i transmite protestul ferm al Republicii Moldova fata de bombardamentele Rusiei asupra infrastructurii civile ucrainene.

Comments