Alerta medicala! Mai multe medicamente pentru raceala si gripa ar putea fi retrase de pe piata

Alerta medicala! Mai multe medicamente pentru raceala si gripa ar putea fi retrase de pe piata

Alerta medicala! Mai multe medicamente pentru raceala si gripa ar putea fi retrase de pe piata

Medicamentele pentru febra sau durere care contin metamizol ar putea fi retrase din mai multe tari europene. Printre ele se numara si Algocalminul, denumit si noraminofenazona, cu denumirea comerciala Algocalmin, utilizat sub forma de metamizol sodic. Toate aceste medicamente se afla sub investigatia Agentiei Europene a Medicamentului.

Concret, sunt reevaluate mai multe produse care contin metamizol, prezent in peste 15 produse farmaceutice comercializate si in Romania, printre care algocalmin, piafen si algozone, conform TVR Info.

Motivul? Posibilitatea unei reactii adverse rare, care poate duce la o scadere rapida a globulelor albe din sange. Agentia Finlandeza a Medicamentului a tras un semnal de alarma in acest sens.

Aceste medicamente raman autorizate deocamdata si sunt utilizate pentru tratarea febrei si durerii moderate pana la severe. Monitorizarea atenta a pacientilor este esentiala pentru a detecta si gestiona orice efect advers potential.

Ministrul Sanatatii face apel la calm

Agentia Romana a Medicamentului a anuntat ca va lua parte la investigatia europeana, care se va incheia in luna septembrie. In urma acestei investigatii, se vor face recomandari care pot duce, in functie de rezultate, chiar si la retragerea metamizolului de pe piata. Pana la finalizarea evaluarii, ministrul Sanatatii indeamna la mentinerea calmului.

,,Metamizolul este un produs care se foloseste de mai mult de 100 de ani, algocalmin. Agranulocitoza pe care o produce in anumite cazuri, foarte rar - intre unu la 10 mii si unu la 100 de mii de cazuri - era cunoscuta. Nu e o chestiune necunoscuta. Apare in prospect.",a transmis Alexandru Rafila, ministrul Sanatatii

Exista preocupari ca acest medicament ar putea fi asociat cu aparitia agranulocitozei, o afectiune grava in care numarul celulelor albe din sange scade brusc, punand pacientii in pericol de infectii severe si complicatii mortale.

Medicii si autoritatile romane au recunoscut cateva cazuri severe de agranulocitoza in legatura cu metamizolul, desi este un efect advers rar. In ciuda acestui risc, metamizolul ramane un tratament eficient pentru febra rezistenta la alte antipiretice, au spus ei.

,,La nivelul statelor din nordul Europei incidenta acestei afectiuni de tip imuno-alergic este mult mai mare decat la statele din sud. Se ia in calcul numarul de reactii la nivelul fiecarui stat membru si se decide daca este cazul sau nu sa se considere ca riscul este mai mare decat beneficiul.", a declarat Anca Crupariu, purtator de cuvant, Colegiul Farmacistilor din Romania, potrivit sursei citate.

In trecut, metamizolul a fost supus unei reevaluari in 2010 din cauza aceleiasi probleme, dupa care a fost restrictionat la eliberarea pe baza de reteta, care trebuie retinuta in farmacie.

Pacientii trebuie sa fie constienti de potentialul periculos al metamizolului si sa consulte imediat un medic daca prezinta febra imediat dupa administrare, pentru a evita riscurile asociate agranulocitozei.

Comments