Alexandru Rafila, despre infectiile nosocomiale: „Trebuie sa educam personalul medical”

Alexandru Rafila, despre infectiile nosocomiale: „Trebuie sa educam personalul medical”

Alexandru Rafila, despre infectiile nosocomiale: „Trebuie sa educam personalul medical”


Ministrul sanatatii, Alexandru Rafila, a declarat, la Digi24, ca infectiile nosocomiale reprezinta o realitate si ca intr-un an pot aparea aproximativ 200.000 de astfel de imbolnaviri, dar nu toate aceste infectii din spitale pun viata in pericol, informeaza News.ro.


Alexandru Rafila a estimat la 200.000 de cazuri de infectii nosocomiale la 4 milioane de internari pe an. ,,Studiul de prevalenta de moment arata 2 la suta si corectia 6 la suta. Deci e clar ca discutam de mult mai multe infectii si numarul total al infectiilor din Romania, raportat la numarul de spitalizari, probabil ca e undeva in jur de 200.000 la un numar de internari de 4 milioane pe an. Noi avem cam 4 milioane de internari pe an, inainte de pandemie, la o proportie de 5 la suta, inseamna circa 200.000 de cazuri", a explicat Rafila.


Potrivit ministrului sanatatii, un laborator precum cel de Microbiologie de la Institutul ,,Matei Bals" este necesar in toate spitalele din Romania, dar acesta lipseste de multe ori.


Ministrul sanatatii a explicat ca are mai multa incredere intr-un spital care raporteaza 5 la suta infectii.


,,Trebuie sa educam personalul medical, pe de-o parte, dar si mass-media si cetatenii sa inteleaga ca o infectie nosocomiala este un lucru care poate sa apara, e vorba de bacterii, pana la urma, care traiesc si ele in acelasi habitat ca si noi si sunt mai abile decat noi pentru ca au experienta mult mai mare decat omul in a supravietui", a sustinut Alexandru Rafila.


Daca facem campanii de presa, de incriminare a infectiilor asociate asistentei medicale, pentru ca asta este termenul, oamenii, in mod instinctiv, se vor feri sa le raporteze. Eu as avea mai mare incredere si m-as interna intr-un spital care raporteaza 5 la suta infectii asociate asistentei medicale decat intr-un spital care raporteaza 0,2 la suta. Pentru ca 0,2 este adevarat, 5 la suta este apropiat sau este chiar realitatea.

Alexandru Rafila:

Alexandru Rafila a spus ca unele infectii asociate asistentei medicale sunt banale.


,,Nu va ganditi ca toate infectiile asociate asistentei medicale sunt infectii care pun viata in pericol, nu. Sunt multe infectii banale. De exemplu, dupa o interventie operatorie, infectia de plaga sau o infectie urinara. Astea sunt majoritatea infectiilor intalnite in spitale. Pe noi ne intereseaza sa nu apara infectii cu germeni multirezistenti, deci sa tinem fenomenul asta sub control in spitale si mai ales infectii invazive care pot sa puna in pericol viata pacientului", a mai spus Alexandru Rafila.


Comments