Alexandru Rafila, dupa scandalul Cirstoiu: "Vreau sa gasim o solutie legislativa"

Alexandru Rafila, dupa scandalul Cirstoiu: "Vreau sa gasim o solutie legislativa"

Alexandru Rafila, dupa scandalul Cirstoiu: "Vreau sa gasim o solutie legislativa"


Ministrul sanatatii, Alexandru Rafila, a declarat joi ca vrea sa gaseasca o solutie legislativa care sa reglementeze situatiile in care pacientii sunt directionati de la stat catre clinicile private, relateaza Hotnews.ro. Reactia ministrului vine dupa dezvaluirile legate de cazul doctorului Catalin Cirstoiu, fost candidat al aliantei PSD-PNL la Primaria Capitalei si manager al unui spital de stat, care trimitea pacientii la clinica privata a familiei, Anemona Med.


Alexandru Rafila a precizat ca ,,se gandeste" cum sa reglementeze directionarea pacientilor de la stat la privat, insa spune ca isi doreste ,,un punct de vedere legislativ cumpatat", care sa respecte doua principii, arata sursa citata.


,,Un principiu este cel al faptului ca un medic poate sa lucreze deopotriva in sectorul public si in cel privat, dar lucrul acesta trebuie facut cu respectarea programului de lucru. Al doilea principiu este ca pacientii pot sa opteze, sigur, intre sectorul public si cel privat, dar eu m-am referit explicit la situatia in care, de exemplu, un pacient este chemat si investigat la spitalul public, dupa care este directionat spre o clinica privata", adauga Rafila.


Ministrul sanatatii a subliniat ca nu ia in calcul ,,niciun fel de ingradire a dreptului medicilor sau pacientilor sa opteze, sa lucreze sau sa fie tratati in sectorul public sau privat".


,,Dar lucrurile acestea trebuie sa se intample foarte clar, ori se trateaza in sectorul public, ori se trateaza in sectorul privat. Exista si situatii exceptionale, care necesita un astfel de parcurs al pacientului. Nu trebuie ingradit un astfel de parcurs si vreau sa gasim o solutie legislativa care sa permita, in anumite situatii, si un astfel de parcurs, in care pacientul este tratat intai la public si trebuie sa ajunga la privat, sau o situatie inversa, in care ajunge din sectorul privat in sectorul public", a spus ministrul sanatatii.


El mai spune ca cele doua sectoare, public si privat, nu ar trebui sa fie considerate opuse, ci complementare, ,,insa trebuie sa jucam in conditii de egalitate in ceea ce priveste modul de decontare a serviciilor".


Ministrul sanatatii sustine ca, in Romania, contributia personala a pacientilor pentru servicii medicale si medicamente este de circa 20%. ,,E un procent destul de mare pentru Uniunea Europeana. Trebuie sa lucram ca, in timp, acest procent sa se reduca, nu sa creasca. Sunt banii pe care pacientii ii platesc pentru medicamente si servicii private", a afirmat Rafila.


Declaratiile ministrului Rafila au fost facute joi, 25 aprilie, unde a participat la ceremonia care a marcat 100 de ani de la infiintarea Institutului National de Recuperare, Medicina Fizica si Balneoclimatologie.


Reactia ministrului sanatatii vine dupa dezvaluirile in cazul medicului Cirstoiu, manager la spitalul de stat Universitar, dar care trimitea pacientii la clinica privata a familiei, Anemona Med.


Intr-o investigatie publicata pe 10 aprilie, HotNews.ro a prezentat documente care arata ca medicul Catalin Cirstoiu a lucrat in toamna lui 2023 ca manager la stat, dar trimitea pacientii la clinica privata Anemona Med, pe care o detine impreuna cu sotia sa, dr. Monica-Mihaela Cirstoiu. Pacientii plateau pe alta firma, tot a familiei Cirstoiu.


Pe 19 aprilie, Catalin Cirstoiu a sustinut o conferinta de presa, in fata Spitalului Universitar din Bucuresti, in care a incercat sa explice dezvaluirile din presa privind presupusa sa stare de incompatibilitate.


Comments