Alexandru Rafila: Pericolul privind blocarea sectiilor ATI nu trebuie subestimat. Izolarea focarelor...

"In ultimele doua saptamani, am inregistrat constant peste 1.000 de cazuri zilnic. Acest trend este, din nefericire, crescator. Trebuie sa vedem daca azi reprezinta o exceptie sau acest trend crescator va continua. Preocuparea se muta in zona sectiilor ATI, care au aproape 500 de persoane internate. La inceputul lunii iunie, aveam sub 150 de persoane internate. Este un numar important si de decese, in jur de 40 zilnic, o cifra preocupanta. Numarul mare de infectari duce la aparitia cazurilor complicate. Daca acest trend va continua, exista un pericol legat de blocarea sectiilor de ATI si acest lucru nu trebuie subestimat", a atras atentia Rafila.

Reprezentantul Romaniei la OMS a subliniat ca izolarea focarelor este esentiata in combaterea transmiterii virusului. Despre prognoza INSP referitoare la posibila evolutie negativa a epidemiei, conform careia am putea ajunge la 70 de decese pe zi, iar in septembrie s-ar putea atinge capacitatea maxima a sectiilor ATI, Rafila si-a exprimat rezerva in a lua in calcul "doar un model matematic"

"Am auzit scenarii mult mai optimiste in ultima perioada. Lucrurile nu stau doar in niste modele matematice pe care le urmarim cu rigurozitate. Lucrurile sunt in dinamica, foarte multi factori influenteaza evolutia. Sunt rezervat in a lua in discutie doar un model matematic, care nu tine cont, de exemplu, de varsta persoanelor care se infecteaza. Scenariile sunt mai putin relevante. Trebuie sa ne referim la perioade putin mai scurte. Daca ar fi sa pot influenta o decizie, cred ca importanta este lupta in focar. Identificarea focarelor, a contactilor si persoanelor suspecte poate duce, in aproximativ doua saptamani, la o inversare a trendului, mai ales daca sunt dublate de unele masuri, precum masca in spatiile aglomerate sau reducerea programului cluburilor", a spus presedintele Societatii de Microbiologie.

Intrebat daca virusul a suferit mutatii si a devenit mai agresiv, asa cum se vehiculeaza, Alexandru Rafila a spus ca nu are informatii oficiale despre acest lucru.

"Faptul ca o persoana fara comorbiditati face o forma grava a bolii si chiar decedeaza este una dintre posibilitati, dar asta nu inseamna ca se intampla mai frecvent decat se intampla inainte. Din ce stiu eu, virusurile de tip ARN totdeauna se multiplica cu un mic defect. Acel defect este, de fapt, mutatia. Pot fi mutatii punctiforme care nu au impact relevant asupra virusului sau, daca se cumuleaza, virusul se poate transmite mai usor sau mai greu, poate fi mai patogen sau mai putin patogen. Legat de o patogenitate mai mare a acestui virusului, nu am informatii. Este posibil insa ca transmisiblitatea sa fie mai mare, dar, in ceea ce priveste proportia de cazuri grave care ar fi mai mare decat acum cateva luni, nu cred ca sunt suficiente date stiintifice in acest sens", a conchis reprezentantul Romaniei la OMS.

Miercuri, bilantul epidemiei de coronavirus din Romania a ajuns la 65.177 de cazuri de Covid-19 si 2.807 decese. Fata de ziua precedenta au fost confirmate 1.415 noi cazuri de contaminare si 43 de decese. La ATI sunt 485 de pacienti.

Comments