ALEXANDRU ZIFFER, 55 de ani de la moarte

ALEXANDRU ZIFFER, 55 de ani de la moarte

S-au scurs 55 de ani de la disparitia unui mare artist din Scoala de pictura baimareana, care si-a legat destinul artistic de urbea noastra. Alexandru Ziffer a fost un mare colorist, intens preocupat de valorificarea formelor masive, cu dragoste pentru natura, adept al culorilor deschise, care i-au asigurat celebritatea, fiind pictorul rasfatat al presei si al publicului.

Marele artist s-a nascut la Eger, in 1880, dintr-o familie de invatatori. La 7 ani, s-a imbolnavit de scarlatina si in urma unor operatii a ramas cu un picior mai scurt si aproape surd. Aceste defecte fizice aveau sa stimuleze antipatia mamei vitrege, care l-a tratat ca pe o fiinta blestemata. Urmarea a fost instalarea unui comportament irascibil, alaturi de vointa de a-si impune personalitatea.
Al. Ziffer a urmat un an, 1894, Scoala de desen industrial la Budapesta, dupa care se inscria la Sectia de pictura decorativa a Scolii de arta industriala. In anul 1900 a intrerupt scoala, inainte de a-si lua diploma, dar a inceput sa expuna la Paris. A plecat la Academia din Muenchen, in clasa lui Raup, si apoi la o scoala particulara a lui Azbe. In 1901, s-a inscris la scoala particulara a lui Hollosy Simon, iar in 1906, a venit in Baia Mare, unde, cu unele intreruperi, a locuit pana la sfarsitul vietii. Incepand cu 1906, creatia sa a fost intalnita in expozitii la Budapesta, apoi la Paris, in 1911. In 1910, s-a casatorit cu pictorita nemtoaica Khaete Beckhaus. In 1926, Alexandru Ziffer a ocupat postul de profesor la Scoala libera de pictura din Baia Mare. Dupa numai un an, a renuntat la aceasta functie. Nu era de acord cu conceptiile artistice ale scolii. S-a consacrat exclusiv creatiei plastice, dovada expozitiile organizate la Berlin, Hamburg si Kosice. In 1939, ia parte la Expozitia Artistilor Plastici din Baia Mare, organizata la Bucuresti. Expune apoi la Cluj (1946, 1947). In anul 1931 Al. Ziffer s-a separat de Societatea pictorilor din Baia Mare, nefiind de acord cu principiile conducerii societatii. In 1949 artistul s-a casatorit cu Cornelia Branzei, avand impreuna doi copii.
Alexandru Ziffer a depus o activitate intensa pe taram obstesc artistic. In 1936, a fost ales in Comitetul de conducere a Sindicatului artistilor pictori din Ardeal si Banat. In 1937, vicepresedinte al Societatii artistilor plastici din Baia Mare. S-a stins din viata in 1962.
Prin 1953, clasa noastra de la Scoala Tehnica Miniera, impreuna cu dirigintele, prof. Ion Crisan, am facut o vizita la casa artistului, pe str. Minerilor, langa fostul Spital de boli contagioase, unde i-am putut admira o serie de lucrari si portrete. Artistul avea 73 de ani. Peretii casei sale incapatoare erau ticsiti cu tablouri, care de care mai atractive. Era un colorist neintrecut, stia sa bucure sufletele iubitorilor de frumos.
In 1957, a fost organizata o retrospectiva Ziffer in salile Muzeului de Arta din Baia Mare, salile au fost pline cu admiratori. L-am mai vazut prin oras, era cu mana la palarie, neprididind sa-si salute admiratorii. Contemporanii il stiau si il caracterizau ca ,,domnar de soi", dincolo de caracterul lui dificil.
Pamfil Biltiu

Post-ul ALEXANDRU ZIFFER, 55 de ani de la moarte apare prima data in Graiul Maramuresului.

Comments