Alimentele care previn osteoporoza. Sunt bogate in vitamine si trebuie incluse in dieta persoanelor...

Nutritionistul Serban Damian a discutat despre aceste alimente in cadrul unei emisiuni televizate, subliniind importanta lor pentru prevenirea osteoporozei, in special la persoanele in varsta.

,,Persoanele sedentare au un risc crescut de a dezvolta osteoporoza. Nutritia este cealalta componenta cruciala, deoarece furnizeaza materia prima necesara pentru construirea oaselor," a explicat Serban Damian.

Pentru a preveni osteoporoza, dieta trebuie sa includa alimente bogate in calciu, vitamina D, magneziu si vitamina K.

Sfaturi de la nutritionisti

,,Calciul este esential si il gasim in multe surse, dar lactatele sunt deosebit de importante. Ele ofera nu doar calciu, ci si proteine de buna calitate. Acestea nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia persoanelor in varsta, care trebuie sa previna osteoporoza. De asemenea, calciul se gaseste si in surse vegetale, dar in cantitati mai mici decat in cele de origine animala," a subliniat nutritionistul. Laptele poate fi consumat la micul dejun sau inclus in smoothie-uri, iar branza poate fi adaugata in salate, sandvisuri sau consumata ca gustare intre mese.

Pestele gras este o excelenta sursa de vitamina D si omega-3, care ajuta la absorbtia calciului.

Legumele verzi sunt bogate in calciu si vitamina K, ambele fiind esentiale pentru sanatatea oaselor. Spanacul poate fi adaugat in salate, supe sau smoothie-uri, iar kale poate fi gatit la aburi sau sote si servit ca garnitura.

Mare grija la aceste alimente

,,Din pacate, exista alimente care pot contribui la osteoporoza, cum ar fi cele bogate in sodiu. Excesul de sare, cafeaua, sucurile carbogazoase si cofeina pot avea un efect negativ in cantitati mari. Educatia nutritionala este cruciala pentru a invata sa mancam sanatos si sa prevenim bolile, in loc sa le tratam. Exista multe cursuri online disponibile pentru acest lucru," a adaugat Serban Damian.

Osteoporoza este o afectiune caracterizata prin scaderea densitatii minerale a osului, incepand cu osteopenia si progresand spre osteoporoza, unde oasele devin fragile si susceptibile la fracturi. Aceasta afecteaza frecvent persoanele in varsta, in special femeile, dar poate aparea si la tineri in urma anumitor tratamente, la sportivi sau la cei cu o alimentatie necorespunzatoare.

Pentru a mentine sanatatea oaselor si a preveni osteoporoza, este esential sa adoptam o dieta echilibrata si sa fim atenti la alimentele care contribuie la intarirea sistemului osos.

Comments