Alimentul minune consumat de daci si gladiatori: ce nu lipsea din dieta celor mai de temut razboinici

Alimentul minune consumat de daci si gladiatori: ce nu lipsea din dieta celor mai de temut razboinici

Alimentul minune consumat de daci si gladiatori: ce nu lipsea din dieta celor mai de temut razboinic...

Atunci cand ne gandim la razboinici, ne vine in minte automat o dieta bazata in mare parte pe carne si oua, sau mai bine zis proteina animala. Acest stereotip intrat deja in imaginariul publicului larg privind razboinicii antici a fost incurajat si de productiile cinematografice, care in mare parte ofera clisee de luptatori cu trupuri de body-builderi moderni care participau la festinuri unde se gaseau doar bucati uriase de carne.

Cercetarile, incepand cu anii 90, privind alimentatia populatiilor antice, inclusiv a clasei razboinicilor, schimba insa total stereotipurile privind alimentatia acestora. Unul dintre cele mai interesante studii care efectiv schimba mullte dintre lucrurile care se stiau despre faimosii gladiatori a fost realizat de o echipa de cercetare a Universitatii de Medicina din Viena. Specialistii austrieci au studiat un cimitir al gladiatorilor de langa Efes, Turcia de astazi.

Medicamentul natural al dacilor. Stramosii foloseau aceasta planta pentru tratarea infectiilor grave

Intr-un mormant comun au fost descoperite oasele a 67 de gladiatori. Specialistii au realizat analizele izotopice pe oasele descoperite tocmai pentru a reconstitui, macar partial, dieta acestora. Iar rezultatele au fost uimitoare. Gladiatorii, pe care toti si-i imaginau consumand cantitati mari de carne, erau de fapt in mare parte vegetarieni. Culmea, aceasta dieta era bine controlata si ar fi fost de fapt secretul acestora in arena. Studii privind alimentatia altor razboinici faimosi ai antichitatii confirma acelasi fapt: pe campurile de lupta se infruntau lacto-vegetarienii.

Gladiatorul acel sclav cu statut aparte care lupta in arena pentru distractia multimii, in Roma Antica, era un adevarat simbol al puterii, virilitatii si calitatilor martiale. Luptele cu gladiatori atrageau mase uriase de spectatori, fiind unul dintre cele mai populare si sangeroase totodata sporturi din Roma Antica. Majoritatea gladiatorilor erau fosti prizonieri de razboi obligati sa lupte in arena. Erau de diferite origini, germani, celti, traci, africani, cam pe unde au purtat romanii razboaie. Evident erau si gladiatori romani, in special din randul celor care au fost vanduti sclavi din motive diferite. Pentru a lupta in arena erau alesi cei care dovedeau o forta fizica aparte, o inclinatie catre razboi, chiar experienta daca vorbim de prizonieri de razboi. Gladiatorii erau antrenati si cazati in scolile de gladiatori. Erau peste 100 de scoli de gladiatori renumite in tot imperiul, pe langa cele provinciale.

Desi aparent meniul unui astfel de luptator de elita era formata mai ales din proteine animale, in realitate scolile de gladiatori le pregateau un meniu aparte, mai mult vegetarian. Si nu fiindca ar fi fost supusi austeritatii. Din contra, un gladiator era un bun de pret, scump la achitie, costisitor la intretinere. Dar s-a constatat ca acest meniu ii ajuta de fapt la cresterea masei musculare dar si la un anumit strat de grasime in anumite zone ale corpului. Acel strat de grasime ii ajuta sa faca spectacol sangeros in fata publicului, dar fara leziuni grave. Tocmai fiindca putini isi permiteau sa piarda un gladiator in care investisera atat. Pe scurt, erau multe taieturi aplicate in zone cu strat adipos, care sangerau abundent uneori, dar fara sa puna in pericole viata gladiatorului ranit.

Dacii, indragostiti de branza si usturoi, dar tot orzul era la putere

Si alte popoare antice, renumite pentru calitatile lor razboinice avea ca baza a alimentatiei vegetalele, orzul in special. Celtii, de exemplu. Aceste triburi care au dominat Europa Centrala si de Vest erau renumite pentru calitatile si furia lor razboinica. De altfel sunt si cei care au jefuit Roma, la inceputurile sale republicane. Tatuati, vopsiti, cu arme de fier bine realizate si trupuri puternice, razboinicii celti strecurau teama in randurile inamicilor. Si in cazul lor, cliseele le atribuiau o alimentatie bazata pe carne. Inclusiv in benzile desenate dedicate popoarelor celtice, faimoasele "Asterix si Obelix", razboinicii celti preferau mistretii la frigare. In realitate asa cum arata studiile facute de arheologii de la Basel, pe o asezare descoperita in zona industriala a orasului numita Basel-Gasfabrik, celtii, la fel ca spartanii si gladiatorii Romei Antice, serveau in mare parte orz. Fierturi, terciuri, tot soiuri de variatii alimentare legate de orz.

La acestea se adaugau produse din grau, mei, fasole. Ouale, lactatele aveau un rol minor in alimentatia lor. In plus, carnea, inclusiv cea de caine, erau consumate doar ocazional. Dacii, un alt popor renumit pentru calitatile razboinice, se pare ca erau indragostiti de lactate. Lucius Junius Moderatus Columella, agrimensor si matematician roman din secolul I d Hr, spunea ca dacii erau numiti si ,,bautorii de lapte", scrie adevarul.ro. Cel mai probabil il serveau si sub formele de lapte prins, lapte acru, dar mai ales branza. Usturoiul era deasemenea condimentul preferat al dacilor. Ca si in cazul celorlalte popoare antice, si dacii se bazau zilnic pe o fiertura din care nu lipsea orzul sau meiul. Erau un fel de terci cu de toate, in care adaugau spanac, loboda, ciuperci, uneori oua si evident, nu lipsea usturoiul.

Comments