Alina Gorghiu: ,,Nu este o surpriza ca legea pensiilor speciale, contestata de sistemul judiciar, va...

"Fiecare putere in statul roman are atributiile sale, legislativul legifreaza, Inalta Curte de Casatie si Justitie, printre multe alte prerogative, are si acest drept, si anume acela de a face sesizare pe anumite legi la Curtea Constitutionala a Romaniei. De altfel, in ultima vreme, Curtea Constitutionala a fost destul de cautata cu sesizari cu privire la legislatie. Nu este o surpriza ca aceasta lege, pe alocuri contestata de sistemul judiciar, va fi atacata de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie", a declarat Alina Gorghiu, joi seara, la Digi24, intrebata despre anuntul ICCJ ca a decis sa sesizeze CCR in legatura cu pensiile de serviciu.

Intrebata cum i se par motivele invocate de ICCJ, Gorghiu a afirmat: "Obligatia mea este una de rezerva atunci cand vine vorba de fondul sesizarilor si de o predictie cu privire la solutia Curtii Constitutionale. N-am vazut decat pe diagonala argumentele. Majoritatea sunt de natura extinsa. Ca am sesizat, sunt si intrinseci de constitutionalitate intrinseca, indicate de Inalta Curte de Casatie si Justitie ca urmare a colectarii opiniilor de la colegii din sistem".

"Ce pot sa va spun este ca Guvernul are drept de initiativa legislativa. Nu este prima data cand angajeaza genul acesta de reforma pe care o adopta un Guvern, o trimite in Parlament. Este un lucru cat se poate de normal, pe procedura si la fel de constitutionala ca orice alta reforma asumata de Guvern", a adaugat Gorghiu.

ICCJ a anuntat ca a decis sa sesizeze Curtea Constitutionala in legatura cu modificarile legii privind pensiile de serviciu si cu legea privind cumulul pensiei cu salariul.

Ambele legi au trecut, miercuri, de Parlament, fiind in faza de control al constitutionalitatii, inainte de a fi trimise presedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

Comments