Alro: Nu populatia sa plateasca mai multe certificate verzi, ci producatorii de regenerabile sa prim...

Alro: Nu populatia sa plateasca mai multe certificate verzi, ci producatorii de regenerabile sa primeasca mai putine subventii

Alro: Nu populatia sa plateasca mai multe certificate verzi, ci producatorii de regenerabile sa primeasca mai putine subventii

Populatia nu ar trebui sa plateasca certificatele verzi de la care au fost exceptati marii consumatori industriali, ci producatorii de energie regenerabila ar trebui sa primeasca mai putine subventii, a declarat, luni, Marian Nastase, presedintele Consiliului de Administratie al Alro Slatina, in cadrul unei conferinte de presa.”Noi ne-am opus sindicalizarii certificatelor verzi de la care sunt exceptati marii consumatori. Uniunea Europeana a spus clar ca, daca respectivul stat si-a atins tinta de regenerabile sau este pe cale sa-si atinga tinta, acel stat membru poate sa reduca subventia pentru producatorii de energie verde. Romania si-a atins deja tinta de energie regenerabila”, a spus Nastase.

Marii consumatori de energie trebuie exceptati de la plata unei parti a certificatelor verzi de la 1 ianuarie 2015, asa cum se specifica in legislatia romaneasca si in cea europeana, a mai declarat el, anterior, in cadrul aceluiasi eveniment.”Nu exista nicio baza legala sa se ia in calcul alta data de aplicare decat 1 ianuarie 2015. Legea este foarte clara, iar ea trebuie aplicata. Este vorba de HG 495/2014 si de directiva europeana din octombrie 2014, potrivit carora exceptia se aplica la cota anuala”, a precizat Nastase.La mijlocul lunii ianuarie, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a anuntat ca marii consumatori de energie vor fi scutiti de la plata unei parti a certificatelor verzi numai dupa ce le-au fost emise acordurile de exceptare, nu incepand cu 1 ianuarie 2015.”Si noi suntem confuzi de pozitia ANRE. Nu exista asemenea termene in lege. Noi am depus dosarul din 2014, iar procesarea administrativa a dosarelor nu are nimic de-a face cu acest lucru. ANRE nu poate spune ceva ce nu are legatura cu realitatea si cu legalitatea”, a adaugat Nastase.

Alro Slatina este cel mai mare consumator de energie din tara (circa 3 TWh anual) si este exceptata de la plata a 85% din certificatele verzi.Potrivit ANRE, legislatia din domeniu precizeaza ca „exceptarea […] se aplica la cota obligatorie de achizitie de certificate verzi care se aplica furnizorilor de energie, comunicata de ANRE, incepand cu anul in care a fost obtinut acordul de exceptare’, fara a fi indicata o data precisa de la care aceste acorduri intra in aplicabilitate. In plus, cel care a adoptat norma civila este competent sa faca si interpretarea ei oficiala.”In aceste conditii, pana la emiterea de catre Guvernul Romaniei a unei interpretari oficiale a prevederii de la art. 3 alin. (1) din HG nr. 495/2014 in ceea ce priveste momentul aplicarii acordurilor de exceptare emise pe parcursul anului 2015 (respectiv, incepand cu 1 ianuarie 2015 sau incepand cu data emiterii acordurilor de exceptare), ANRE considera ca acordurile de exceptare nu pot produce efecte retroactiv (inainte de data emiterii acordului), ci numai dupa data emiterii acestora. In aceasta ipoteza, din calculele realizate de ANRE la sfarsitul lunii decembrie 2015 a rezultat ca nu este necesara modificarea cotei obligatorii estimate de achizitie de CV pentru anul 2015, de 0,274 CV/MWh, intrucat abaterea rezultata este mai mica de 10% fata de aceasta valoare’, sustin oficialii ANRE.

16 Feb 2016 - Sursa: 24 de ore

Comments