,,Am pierdut razboiul". Presa independenta rusa dezvaluie ce cred elitele de la Moscova dupa retrage...


Considerata de analisti drept cea mai importanta infrangere a fortelor ruse pe frontul din Ucraina, retragerea din singura capitala regionala capturata de la debutul invaziei pune pe ganduri elitele ruse, dar nu si pe rusii obisnuiti, spun sursele citate de publicatia independenta ruseasca Meduza.


Trupele ruse s-au retras la finalul saptamanii trecute din orasul Herson, consolidandu-si astfel pozitiile mai usor de aparat de pe malul stang al Niprului.


A fost o urmare a unei ofensive calculate a Ucrainei, care a lovit constant centrele de comanda si depozitele de armament, intrerupand, in acelasi timp, lanturile de aprovizionare - un lucru care a facut ca pozitia fortelor ruse din oras sa devina nesustenabila.


Pozitia oficiala a Ministerului Apararii de la Moscova a fost aceea ca decizia a avut rolul de a proteja vietile oamenilor, iar Vladimir Putin a evitat un comentariu pe aceasta tema.


Insa sursele apropiate administratiei prezidentiale si guvernului rus citate de Meduza au subliniat acum ca retragerea a fost un ,,eveniment foarte dureros" pentru ,,elitele rusesti".


Un interlocutor apropiat de oamenii de afaceri din ,,cercul intim" al lui Vladimir Putin a fost si mai dur.


,,Exista o realizare a faptului ca am pierdut adevaratul razboi. Oamenii incep sa se gandeasca la modul in care isi vor trai viata, la locul pe care ar dori sa il ocupe in viitor, la mizele lor", a spus acesta.


,,(Pe de o parte) vor exista sentimente revansarde. Pe de alta parte, va exista o cerere de normalizare si stabilizare (a situatiei)", a mai spus sursa pentru Meduza.


Kremlinul isi pastreaza optimismul


Intre timp, administratia prezidentiala de la Moscova este ceva mai optimista. Unul dintre interlocutorii Meduza a explicat ca Kremlinul inca spera ca consensul Occidentului pentru sprijinirea Ucrainei ,,se va prabusi", din cauza nevoii de energie ieftina.


O alta speranta a Kremlinului, potrivit surselor Meduza, este o schimbare dramatica a situatiei politice din Ucraina si demisia lui Volodimir Zelenski. Pe ce se bazeaza aceste asteptari este neclar deocamdata.


In plus, Kremlinul considera ca, in cateva luni, armata rusa va deveni mai pregatita de lupta, multumita mobilizarii care a recrutat sute de mii de noi soldati, si va fi capabila sa intoarca situatia pe front.


Sursele Meduza au mai indicat ca Administratia Prezidentiala a remarcat ca, spre deosebire de elite, rusii obisnuiti nu au fost impresionati de retragerea din Herson.


,,Societatea aproape ca nu observa acest lucru, nu este interesata de el", a explicat o persoana din apropierea Kremlinului.


,,Anexarea Hersonului nu a avut timp sa fie promovata. Slava Domnului, a fost acoperita de (vestile despre) mobilizare. Oamenii nu sunt entuziasmati de Herson si, prin urmare, accepta cu usurinta explicatia oficiala ca orasul a trebuit sa fie abandonat", a adaugat sursa.


Datele provenite din cercetari sociologice independente sustin aceste teze. Iar un interlocutor de rang inalt al Meduza din cadrul unuia dintre guvernele regionale a explicat, in aceeasi idee, ca regiunea sa este ,,departe de Herson" - si are ,,propria sa viata".


,,Razboiul altcuiva"


In acelasi timp, sursele Meduza din randul politicienilor si oamenilor de afaceri din regiune nu cred ca Kremlinul va reusi sa schimbe situatia pe front.


,,Incidentul din Herson este perceput ca o rusine si o consecinta a dezordinii din stat", a spus un interlocutor din cadrul unui birou regional al Rusiei Unite, partidul aflat la guvernare.


Un alt oficial regional a marturisit ca in cercul sau a inceput sa apara un sentiment ca razboiul nu le apartine.


,,Pe vremuri, operatiunea speciala era un fundal care poate chiar iti dadea un motiv de mandrie. Mai ales daca nu erai interesat decat de informatii oficiale. Dupa mobilizare, el este parte din viata, doar ca nimeni nu ti-a cerut parerea despre aceste decizii. Ei lupta acolo (si chiar fara succes), iar acest lucru ne afecteaza", a spus sursa.


Senzatii similare se infiltreaza incet si in administratia prezidentiala sau in guvern. Sursele Meduza au admis ca, pe fondul infrangerilor militare constante, au devenit din ce in ce mai ingrijorate de ,,caracterul total inchis al conducerii tarii".


,,Noi nu suntem la curent cu nimic, aflam multe lucruri din stiri, atat ucrainene, cat si occidentale. Se pare ca facem tot timpul concesii si ca incercam in continuare sa le ascundem", a explicat pentru Meduza o sursa apropiata guvernului.


Cu toate acestea, si ca de obicei, potrivit surselor Meduza, in ciuda tuturor nemultumirilor, oficialii si oamenii de afaceri rusi nu intentioneaza sa ia nicio masura impotriva lui Putin. ,,As vrea doar ca totul sa se termine mai repede", a spus unul dintre interlocutori.


Comments