Amenzi usturatoare pentru romanii care nu au asigurare obligatorie pentru locuinta

Amenzi usturatoare pentru romanii care nu au asigurare obligatorie pentru locuinta

Amenzi usturatoare pentru romanii care nu au asigurare obligatorie pentru locuinta

Verificarea proprietatilor asigurate obligatoriu se face foarte simplu. Orice primarie din Romania are acces la baza de date online a PAID unde poate verifica daca locuintele au asigurare obligatorie impotriva dezastrelor.

Cei care nu au inca o asigurare obligatorie pentru locuintele aflate in proprietate sunt instiintati de Primarie, de doua ori pe an.

"In lege scrie clar ca Primaria trebuie sa verifice daca avem sau nu avem polita PAD si sa aplice sanctiuni intre 100 si 500 lei celor care nu au locuinta asigurata. Este obligatia primariei ca o data la sase luni sa trimita instiintari persoanelor care au locuinta, dar nu au asigurare", spune Cosmin Tudor, directorul General Adjunct PAID.

Prin urmare, daca nu ai asigurare obligatorie pentru locuinta, platesti amenda si suporti integral din buzunarul propriu si cheltuielile pentru refacerea locuintei distruse sau avariate de cutremur, alunecari de teren sau inundatii.

Primaria constata contraventiile si aplica sanctiunile. Din noiembrie anul trecut, amenzile se duc integral la bugetul local.

Un exemplu de buna practica vine din Brasov - orasul din Romania cu cea mai ridicata rata de asigurare a locuintelor. Inca din 2018, Primaria si-a facut un obicei bun ca, odata cu notificarile pe care le trimite cetatenilor pentru plata impozitelor si taxelor, sa le aminteasca si de obligativitatea asigurarii locuintelor impotriva dezastrelor. Iar dupa fiecare notificare, numarul locuintelor asigurate a crescut.

Din 15 ianuarie anul acesta, primariile trebuie sa notifice semestrial cetatenii care nu si-au asigurat proprietatile. In plus, sunt obligate sa asigure toate locuintele aflate in proprietatea statului.

La 25 martie 2024, la nivel national, erau in vigoare peste 2 milioane de polite.

Romanii fara asigurare la case risca impozite mai mari. Proiect de lege in Parlament

Comments