Americanii, SINGURII de pe glob care vor avea parte de tratamentul anti-COVID cu REMDESIVIR in aceas...

Statele Unite au cumparat toata productia de Remdesivir din urmatoarele trei luni, scrie The Guardian, in editia de miercuri.

Americanii nu au lasat nimic pentru Maria Britanie, Europa sau restul lumii. Gestul unilateral al SUA ii ingrijoreaza pe expertii si activistii din sanatate, mai ales in cazul in care un vaccin anti-covid nu pare sa apara prea curand.

Remdesivir-ul este brevetat de Gilead, astfel ca nicio alta companie din alte tari nu-l poate fabrica.

Primele 140.000 de doze de Remdesivir, furnizate pentru studii in intreaga lume, au fost deja folosite. Administratia americana a cumparat acum mai mult de 500.000 de doze - care este toata productia companiei Gilead pentru lunile iulie si 90 la suta din lunile august si septembrie.

Administratia Trump a aratat deja ca este pregatita sa plateasca mai mult si sa se descurce mai bine decat restul tarilor pentru a-si asigura produsele medicale de care are nevoie, mai scrie The Guardian.

Saptamana trecuta , Statele Unite au inregistrat un record negativ de 40.000 de noi cazuri pe zi. In prezent, SUA au depasit 2,5 milioane de cazuri confirmate cu COVID-19.

Cateva state federale au ridicat restrictiile doar pentru a le reintroduce din nou din cauza evolutiei alarmante a epidemiei de coronavirus in SUA. Luni, guvernatorul Arizonei anuntase redeschiderea, dupa o luna, a barurilor, salilor de cinema, a celor de gimnastica, parcurile de distractii, acvatice. Texas, Florida si California au inregistrat in ultimele zile cresteri foarte mari a numarului imbolnavirilor cu SARS-CoV-2, astfel ca restrictiile au fost reimpuse.

Cumpararea intregii cantitati de la nivel mondial de Remdesivir de catre SUA nu este doar o reactie la cresterea raspandirii si a mortalitatii, ci, mai degraba, o atitudine de felul ,,America in primul rand" in timpul pandemiei de coronavirus, mai comenteaza The Guardian.

In urma cu aproape doua luni, americani iau mai incercat sa ,,acapareze" toata productia de vaccin impotriva infectarii cu noul coronavirus.

La jumatatea lunii mai, gigantul farma Sanofi a surprins si a starnit valuri de critici cand a anuntat ca primele transe de vaccin anti- COVID vor fi rezervate pentru Statele Unite. La scurt timp a reactionat Uniunea Europeana, care a avertizat ca orice vaccin impotriva coronavirusului trebuie pus la dispozitie, in mod echitabil, tuturor statelor. Anuntul vine dupa ce gigantul farma Sanofi a afirmat ca primele transe de vaccin anti-COVID vor fi rezervate pentru Statele Unite. Directorul Sanofi tocmai anuntase atunci ca pacientii americani vor beneficia primii de tratament, pentru ca Washingtonul a finantat generos cercetarile. Mai multi ministri din cabinetul francez au calificat atunci declaratia drept ,,inacceptabila". Ulterior, directoru lSanofi a transmis ca mesajul sau a fost inteles gresit.

Remdesivir este unul din cele doua medicamente care s-au dovedit eficiente in tratarea infectiei cu SARS-CoV-2. De fapt, Remdesivir este cel mai eficace in tratarea timpurie a pacientilor, comparativ cu dexametazona care a redus decesele la pacientii care necesitau oxigen sau ventilatie mecanica.

Totusi, Remdesivir, in formula actuala, este folosit doar la pacientii spitalizati, ca schema de tratament de cinci zile.

Remdesivir este primul medicament aprobat de autoritati pentru tratarea Covid-19 si este produs de Gilead. Compania americana dezvolta o versiune inhalanta, care va putea fi utilizata in afara unui spital.

Agentia Europeana a Medicamentului a dat unda verde joia trecuta, 25 iunie, pentru ca Remdesivir sa fie folosit in tratarea Covid-19.

Tratamentul cu Remdesivir este foarte scump.

Compania farmaceutica americana a stabilit pretul de vanzare a unei doze pentru companiile controlate de guvern din tarile dezvoltate la 390 de dolari . Astfel ca un tratament complet cu remdesivir va depasi doua mii de dolari pentru fiecare bolnav COVID, pentru ca fiecare pacient are nevoie de sase doze pentru a se vindeca, ceea ce ridica costul la 2.340 de dolari pentu tratarea unei singure persoane.

Compania vrea, astfel, sa ofere un pret unitar catre mai multe state, astfel incat negocierile intre ele sa fie evitate, iar accesul la tratament sa fie cat mai rapid.

Vestea a generat si un val de nemultumiri. Sunt voci care sustin ca decizia fixarii unui pret ridicat ar putea crea un precedent pentru costul viitoarelor tratamente impotriva coronavirusului.

Pentru cei cu asigurare medicala privata, pretul pentru tratamentul cu Remdesivir va fi mai mare.

Pentru pacientii cu asigurare comerciala, Gilead va percepe un pret de 3.120 de dolari pe seria de tratament, sau de 520 de dolari pe fiola, relateaza CNBC.

Comments