AMUZANT SI NU PREA – Parlamentarii cer ajutor de la CCR
Amuzant.. și nu prea. Prima dată au votat, iar acum s-au trezit că s-ar putea să fi comis o ilegalitate. Este vorba de o parte a parlamentarilor români care cer ajutorul Curții Constituționale a României pentru a ști cum să interpreteze legea în cazul conflictului de interese, arată Digi24.
99 de deputați de la toate partidele au cerut judecătorilor de la Curtea Constituțională să vină cu o interpretare a legii pe care au votat-o săptămâna trecută privind dezincriminarea conflictului de interese.
Parlamentarii au votat miercuri aproape în unanimitate dezincriminarea conflictului de interese pentru cei care și-au angajat rudele la cabinetele parlamentare până în 2013. Au fost 306 voturi pentru și o singură abținere. Cei de la ANI spun că de această lege ar urma să beneficieze aproximativ 50 de foști și actuali parlamentari.
Deputații doresc să vadă mai întâi părerea judecătorilor, să le spună dacă în ședința care a avut loc pe 6 iunie 2016 a avut loc vreo ilegalitate.
Propunerea legislativă adoptată deja precizează că dispoziţiile din Statutul deputaţilor şi senatorilor potrivit cărora parlamentarii nu-şi pot angaja rudele la birourile parlamentare nu se vor aplica retroactiv şi nu vor produce efecte juridice pentru faptele săvârşite înainte de intrarea în vigoare a acestor dispoziţii, adică înainte de 21 august 2013.
În jur de 50 de parlamentari şi-au angajat rudele la cabinetul parlamentar înainte de 2013. Printre aceştia: Mădălin Voicu (PSD), Marian Neacşu(PSD), Florin Pâslaru(PSD), Bogdan Ciucă (ALDE), Relu Fenechiu.
Potrivit iniţiativei, interdicţiile introduse prin art. 38 alin 11 au intrat în vigoare şi produc efecte juridice începând de la data de 21 august 2013, iar actele şi faptele juridice încheiate ori, după caz, săvârşite de deputaţi sau senatori înainte de această dată ”nu pot genera alte efecte juridice decât cele prevăzute de Legea 96/2006 în vigoare la data încheierii sau, după caz, a săvârşirii ori producerii lor, având în vedere faptul că anterior modificărilor introduse prin Legea 219/2013 nu a existat nicio restricţie cu privire la personalul angajat la birourile parlamentare, deputaţii şi senatorii putând dispune fără nicio constrângere legală asupra angajării acestora”, arată EVZ.
Sursă foto.
Comments