Ananasul e fructul minune pentru sanatate, potrivit specialistilor. Cum te poate ajuta in ameliorare...

Ananasul este extrem de popular in toata lumea, datorita aromei sale dulci si usor intepatoare. Are un gust inconfundabil si este foarte versatil. Poate fi consumat in mai multe feluri: fie la cuptor in compozitia prajiturilor, la gratar sau proaspat taiat in salate de fructe ori smoothie.

Ananasul e fructul minune pentru sanatate

De la stimularea imunitatii (datorita continutului sau de antioxidanti) la reducerea riscului de cancer pana la stimularea digestiei sau sanatatii osoase, ananasul este un aliat al conditiei de sanatate.

Scade nivelul colesterolului ,,rau"

Exista un anumit nutrient in compozitia acestui fruct care poate influenta valoarea colesterolului: bromelaina. Enzima care digera proteinele si care constituie miezul ananasului, bromelaina ajuta la descompunerea placilor de colesterol din artere. In consecinta fluxul sanguin functioneaza mai bine, iar riscul bolilor cardiace scade.

Potrivit unui studiu din 2021 publicat in Nutrition & Metabolism, a manca ananas zilnic este asociat cu protectia impotriva hipercolesterolemiei - nivelurile ridicate de colesterol ,,rau" (LDL) din sange. Acelasi studiu a dovedit ca un consum zilnic de ananas poate reduce greutatea. Asadar, ananasul se numara printre cele mai bune fructe pentru pierderea in greutate.

Sustine sanatatea inimii

Ananasul sustine sanatatea inimii gratie continutului sau de fibre, potasiu si vitamina C. O ceasca de ananas, care inseamna 165 grame de fruct, contine 2.31 grame de fibre dietetice, 180 miligrame de potasiu si 78.9 miligrame de vitamina C. Asa cum se stie, fibrele reduc tensiunea arteriala.

Reduce inflamatia din organism

In egala masura, fibrele prezente in ananas, dar si in anumite legume scad inflamatia din organism. Inflamatia se afla la originea unor afectiuni grave ca diabetul, cancerul, bolile cardiovasculare, afectiunile autoimune si boli renale sau hepatice.

Potasiul ajuta la reglarea tensiunii arteriale si reduce riscul de boli cardiace si atac vascular cerebral.

O analiza preliminara a mai multor fructe tropicale a aratat o scadere a lipidelor serice, trigliceridelor si lipoproteinelor cu densitate mica (LDL) la sobolani carora li s-a dat zilnic extract de ananas timp de 30 de zile. Autorii studiului au mai remarcat o mai buna conditie cardiovasculara si reducerea inflamatiei. Este insa nevoie de studii mai ample pentru a evalua daca exista efecte similare la populatia umana.

Imbunatateste sanatatea gastrointestinala

Cercetarile sugereaza ca persoanele care mananca regulat ananas au mai putine probleme de stomac si o functie gastrointestinala mai buna. Fibrele din ananas sunt excelente pentru o digestie calitativa si o buna sanatate generala intestinala.

Reduce riscul de cancer

Potrivit Everydayhealth, care citeaza Mayo Clinic, ananasul are efecte dovedite in reducerea riscului de cea mai temuta boala, cancerul. Antioxidantii pe care ii contine, ca vitamina C, refac sistemul imunitar si previn cancerul, artrita si bolile cardiace. Calitatile sale de lupta contra cancerului se leaga de actiunea contra radicalilor liberi.

La ce riscuri te expui in cazul unui consum in exces

Desi e delicios, ananasul nu trebuie consumat in exces, ci ca parte a unei diete echilibrate. Daca mananci prea mult, nu inseamn ca ai parte de toti nutrientii de care ai nevoie.

Daca mananci prea mult ananas, te poti confrunta cu simptome inconfortabile. Un exces de vitamina C ar putea duce la tulburari intestinale ca greata, diaree sau arsuri la stomac din cauza aciditatii fructului. Alte efecte neplacute sunt sangerare menstruala excesiva sau eczemele pielii. Persoanele care iau medicatie pentru subtierea sangelui trebuie sa fie atente la excesul de bromelaina, caci aceasta enzima poate influenta coagularea sangelui.

Daca preferi sucul de ananas, trebuie sa fii atent la nivelurile de potasiu, in special daca ai probleme renale.

Desi mai rar, exista persoane alergice la acest fruct. Simptomele alergiei la ananas includ urticarie, dureri de stomac, voma, diarea, umflarea fetei, limbii, gatului si buzelor, dificultati de respiratie, ameteala si chiar soc anafilactic.

Ca regula generala, recomanda nutritionistii, este preferabil sa cumperi ananas proaspat decat ananas la cutie, din cauza continutului de zahar adaugat al celui din urma. Mai ales ca acest fruct exotic este usor de inclus in dieta ta.

SURSA

Comments