Anca Dragu, catre parlamentari: E necesara adoptarea unor masuri bugetare de reincadrare in deficitu...

Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a atenţionat, într-o scrisoare, Parlamentul că este posibilă sesizarea Curţii Europene de Justiţie de către Comisia Europeană privind nerespectarea Tratatului de guvernanţă economică referitor la limitarea deficitului bugetar structural la cel mult 1% din PIB.


Potrivit acesteia, Comisia Europeană "îşi exprimă în continuare anumite preocupări în ceea ce priveşte dispoziţiile adoptate de România în vederea respectării TSCG" (Tratatului privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanţa în cadrul Uniunii Economice şi Monetare).

Anca Dragu arată că, în principal, preocupările se referă la faptul că legea responsabilităţii fiscal-bugetare nu are o putere juridică superioară legilor bugetare anuale pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi.

"În continuarea preocupărilor exprimate de Comisia Europeană trebuie remarcat că în practica bugetară naţională recentă, respectiv legea 338/2015 pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2016, s-a recurs deja la derogarea de la legea care reglementează limitarea deficitului bugetar structural la cel mult 1% din PIB. Această derogare a fost determinată de măsurile adoptate în anul 2015 atât de Parlament, cât şi de Guvern, care au avut ca efect diminuarea veniturilor bugetare (noul Cod fiscal) şi majorarea cheltuielilor", se menţionează în scrisoare.

Potrivit lui Dragu, actuala planificare bugetară estimează depăşirea respectivei limite şi pe termen mediu.

"Din discuţiile tehnice informale cu Comisia Europeană a rezultat că aceasta va finaliza în luna septembrie procesul de analiză a modului în care statele semnatare respectă prevederile TSCG şi va publica Raportul (...). În funcţie de constatările acestui raport este posibilă sesizarea Curţii Europene de Justiţie privind nerespectarea de către România a articolului 3 alineatul 2", mai precizează scrisoarea.

Dragu solicită Parlamentului să comunice opinia cu privire la acţiunile întreprinse în vederea atenuării sau eliminării preocupărilor Comisiei Europene şi a respectării pe deplin a prevederilor acestui Tratat.

"Vă aducem la cunoştinţă necesitatea adoptării unor măsuri bugetare care să ne permită reîncadrarea într-un deficit structural de cel mult 1% din PIB în cel mai scurt timp", mai precizează Dragu, în scrisoarea adresată conducerii Parlamentului.

Scrisoarea ministrului de Finanţe a fost trimisă la Comisia de buget a Camerei de către Biroul permanent.

Comments