Angajatii din administratie ies in strada. Oamenii vor picheta sediile mai multor prefecturi din tar...

"In continuarea aplicarii calendarului notificat Guvernului la data de 29 aprilie 2024 pentru actiunile de protest, premergatoare grevei generale din primariile comunelor, greva generala fiind programata incepand cu ziua de 3 iunie 2024, in perioada 20 - 23 mai 2024, intre orele 11-13, vor fi pichetate succesiv Institutiile Prefectului din 4 centre regionale (Timisoara, Oradea, Cluj-Napoca si Piatra Neamt), iar in ziua de 23 mai va fi pichetat sediul Guvernului, in Bucuresti", informeaza Federatia COLUMNA-SCOR, intr-un comunicat de presa.

Dezastrul din administratie. Functionarii publici nu stiu serviciile online ale institutiei la care lucreaza de zeci de ani

Conform sursei citate, protestele vor avea loc in urmatoarele zone:

- in Parcul Traian, in fata intrarii principale a Institutiei Prefectului - judetul Bihor

- pe esplanada situata in fata Palatului Administrativ in care isi are sediul Institutia Prefectului - judetul Timis, pe latura dinspre intrarea principala

- in Scuarul Statuii lui Alexandru-Ioan CUZA, langa unitatea CEC-Bank, in fata intrarii principale a Institutiei Prefectului - judetul Cluj

- in scuarul din fata Teatrul Tineretului si spre cladirea Institutiei Prefectului - judetul Neamt, portiunea din dreptul scarilor spre Turnul lui Stefan Cel.

Organizatorii anunta ca manifestatia se va desfasura "in mod pasnic si civilizat".

Federatia COLUMNA-SCOR, organizeaza in ziua de 23 mai 2024, intre orele 11.00 - 13.00, pichetarea sediului Guvernului Romaniei.

La aceasta actiune sunt asteptati aproximativ 300 de persoane - membri sindicali cu urmatoarele revendicari:

- Stabilirea salarizarii personalului din administratia publica locala, la nivelul prevazut pentru anul 2023+20%, in mod similar cu salariatii din educatie, sanatate si asistenta sociala;

Proteste de amploare la ministerul care se ocupa de banii UE: ,,Avem responsabilitati si activitate complexa"

- Aplicarea intocmai in administratia publica locala a prevederilor Legii - cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, respectiv a Art. 11 si art. 13 (1) din legea- cadru, corelate cu Anexa nr. IX, litera C din legea-cadru, fara limitarea impusa prin art. I alin. (2) si (6) din Ordonanta de urgenta nr. 115/2023;

- Adoptarea de urgenta a noii legi a salarizarii, cu aplicare de la 1 ianuarie 2024;

- Finantarea integrala de la bugetul de stat a cheltuielilor salariale cu asistentii personali ai persoanelor cu handicap;

- Deblocarea negocierilor colective la nivel de grup de unitati/sector de activitate pentru functionarii publici.

Doar un pas pana la GREVA GENERALA. Principalele nemultumiri ale sindicalistilor

Sindicalistii sunt hotarati sa mearga pana la capat cu protestele, astfel ca nu este exclusa nici greva generala.

"Dupa trei luni de pacaleala, armistitiul acordat la cererea Guvernului a incetat!

Promisiunile facute personal de catre primul ministru, in fata a 350 de primari ai comunelor, la inceputul lunii februarie, au fost simple amagiri.

Sectoarele de activitate aflate in directa subordonare, responsabilitate si cofinantare a administratiei publice locale (sanatatea, educatia si asistenta sociala) sunt salarizate, prin ordonante de urgenta, la nivelul anului 2023 + 20%.

In tot acest timp, noi, salariatii din primariile comunelor si oraselor, am fost lasati legati de gard, la nivelul anului 2021 + 200 lei, desi avem si noi o OUG, cu nr. 45/2023, care NU ne este aplicata.

Punandu-ne pe noi din luna februarie sa asteptam "executia bugetara a trimestrului I", guvernul a adoptat in luna martie OUG nr. 19/2024, cu majorari salariale de 27% pentru alte sectoare si avand un impact bugetar de 7 (sapte) ori mai mare decat cel necesar la acea vreme pentru personalul primariilor din comune si orase.

A devenit clar inca de atunci ca suntem dusi cu vorba, ba la 31 martie, ba la 25 aprilie.

Domnul ministru Marcel BOLOS anunta saptamana trecuta ca incasarile bugetului de stat pe primul trimestru au fost un record - 97 miliarde lei, adica o crestere de 16% fata de anul trecut.

Exact aceasta este si suplimentarea salariala pe care o asteptam cu totii, de la 5% la 20% fata de nivelul din decembrie 2023, asa cum a fost stabilit si pentru toate sectoarele de activitate din curtea noastra.

Ca sa fim bine intelesi, incepand cu anul 2019 si pana in prezent, in peste 5 ani, cu o inflatie cumulata de circa 50%, personalul din administratia publica locala a primit o singura majorare de 10%, adica alinierea la nivelul anului 2021, apoi blocarea aplicarii pentru noi a OUG nr. 45/2023, care mai putea insemna 10%, si acel jignitor 5% din acest an, care inseamna, in medie, cate 200 de lei brut pentru fiecare salariat din primariile comunelor.

Reintram imediat dupa Paste intr-un calendar de actiuni de protest care se va concretiza in final cu greva generala din primariile comunelor, incepand cu 3 iunie, in saptamana alegerilor locale si europarlamentare.

Am notificat astazi Guvernul cu privire la aceasta decizie, comunicand lista revendicarilor, precum si calendarul actiunilor de protest, documente care pot fi studiate alaturat.

De aceasta data, solidaritatea intregului corp al salariatilor din primariile comunelor si oraselor va fi la cote maxime, pentru ca chiar nu se mai poate continua cu aceste discriminari flagrante!", afirma presedintele Sindicatului National SCOR Dan Carlan, intr-un comunicat din 29 aprilie.

Comments