Angajatii din finante, nemultumiti. Se pregatesc de greva generala. Care sunt doleantele

Angajatii din finante, nemultumiti. Se pregatesc de greva generala. Care sunt doleantele

Angajatii din finante, nemultumiti. Se pregatesc de greva generala. Care sunt doleantele

,,1. Constatam faptul ca, in ultima perioada au fost promovate acte normative ce vizeaza cresteri salariale pentru anumite categorii profesionale, aspect care induce in randul membrilor nostri de sindicat stari de frustrare si de nemultumire, cu consecinte negative asupra atingerii obiectivelor institutionale.

Semnificativa in acest sens, este situatia inspectorilor din cadrul Directiei generale antifrauda fiscala (DGAF) care se regasesc in majoritatea discursurilor conducatorilor institutiilor, fiind implicati profesional in activitati complexe si cu grad ridicat de risc (a se vedea situatia conflictuala generata la nivelul OMV Petrom), in conditiile in care de aproximativ trei ani, prin ordonanta de urgenta, pentru acestia a fost eliminata functia specifica (care prevedea printre altele recrutarea de personal numai prin concurs), in prezent fiind echivalata functiei generale. Mai mult, anterior, respectiv in anul 2016, printr-un ordin al Presedintelui ANAF a fost diminuat semnificativ cuantumul sporului de suprasolicitare neuropsihica de care beneficia aceasta categorie.

Ca urmare a demersurilor intreprinse de sindicat si a actiunilor promovate de acesta, pentru o mare parte dintre angajati, instantele de judecata din Romania au considerat ca angajatorul aplica in mod nelegal ordinul de diminuare a sporului pentru risc si suprasolicitare neuropsihica.

Astfel, s-a ajuns in situatia in care inspectori antifrauda aflati in situatii identice, avand functii identice si aceleasi atributii, uneori membri in aceeasi echipa de control, sunt remunerati diferit (cu aproximativ 25%), situatie care genereaza frustrari si nemultumiri in randul celor dezavantajati.

2. De asemenea, la nivelul DGAMC, institutie prin care se administreaza primii 3000 de contribuabili din punct de vedere al importantei contributiei la bugetul statului, semnalam faptul ca, anterior aparitiei legii salarizarii (in prezent in vigoare) si pana la 31 decembrie 2022, angajatii DGAMC au avut cele mai mici salarii din cadrul sistemului institutional ANAF.

Acest lucru s-a datorat si faptului ca, la acea vreme personalul DGAMC a fost omis din continutul unui act normativ care prevedea egalizarea salariilor din cadrul unitatilor teritoriale la nivelul celor din centrala, aspect neremediat, desi portofoliul de contribuabili al DGAMC este reprezentat de cele mai mari firme care activeaza in Romania cu activitate complexa si care, in relatia cu ANAF, respectiv cu inspectorii, beneficiaza de suportul specialistilor marilor firme de avocatura, contabilitate, fiscalitate, audit, consultanta etc.

3. O alta nemultumire a angajatilor din Finante, este cea referitoare la modul defectuos de implementare a actualei legi privind salarizarea care a permis interpretari diferite ce au avut ca rezultat venituri salariale disproportionate pentru functionari cu atributii si responsabilitati similare, aspect evidentiat de cele peste trei sute de actiuni colective aflate pe rolul instantelor judecatoresti.

Intrucat se apropie termenul asumat de catre Guvern pentru elaborarea noii legi a salarizarii in sectorul bugetar, Sindicatul National Finante Publice - SindFISC anunta ca a solicitat conducerii institutiilor, in calitate de organizatie sindicala reprezentativa la nivel de sector de negociere colectiva, sa fie convocati la dezbateri pe aceasta tema, fara rezultat pana in prezent.

In viziunea SindFISC, noua lege a salarizarii in sectorul bugetar trebuie sa ii pozitioneze pe finantisti intr-o grila de salarizare corespunzatoare importantei sociale a activitatii prestate de catre acestia, a complexitatii muncii, restrictiilor impuse de specificul activitatii in concordanta cu riscurile suplimentare asumate, performantele individuale si colective obtinute de finantisti in colectarea veniturilor la bugetul statului, astfel incat, sa se poata finanta toate activitatile desfasurate de celelalte categorii de bugetari, sa poata fi implementata cu succes noua lege si sa nu mai asistam la distorsiunile generate de aplicarea neunitara a Legii nr.153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice.

,,Aspectele cu caracter general mentionate mai sus, alaturi de multe alte nemultumiri privind finantarea necorespunzatoare a activitatii, lipsa titularizarilor pe post pentru mai mult de jumatate din totalul functiilor de conducere, politica de recrutare a resursei umane care a condus la imbatranirea personalului majoritar (medie de varsta 53 de ani), incarcarea disproportionata cu sarcini a unor functionari care activeaza pe diferite segmente de activitate, au avut ca efect acutizarea starii de nemultumire in randul membrilor de sindicat", spun sindicalistii.

Sindicatul National Finante Publice - SindFISC considera ca este inadmisibil faptul ca, desi inca din anul 2021 sunt cunoscute tintele din PNNR cu privire la noua lege a salarizarii, pana in acest moment, cu mai putin de doua luni inainte de termenul asumat pentru emiterea actului normativ, Guvernul sa nu faca public nici macar un proiect al acestui act normativ.

,,Drept urmare, la nivelul conducerii sindicatului am demarat procesul de consultare a membrilor pentru initierea unui conflict de munca, respectiv strangere de semnaturi, program actiuni de protest, etc", anunta SindFISC.

Comments