ANM, prognoza meteo actualizata | Instabilitate atmosferica in majoritatea zonelor tarii - Unde cont...

,,Nu este neaparat un ciclon in sensul clasic al definitiei. Vorbim de o structura pe verticala a atmosferei in partea de sud si vest a tarii noastre, care favorizeaza instabilitatea atmosferica. Este ceea ce numim noi o instabilitate de masa. Nu sunt mari schimbari de la o zi la alta in structura presiunii, temperaturii, dar se mentin conditii de instabilitate, favorizate de o masa ceva mai rece in zonele mai inalte, unde se dezvolta acesti nori. E foarte multa umezeala in aer, favorizata si de ploile din ultima perioada. Este un fenomen care se amplifica de la o zi la alta.

As spune ca pentru regiunile vestice, mai ales, ziua de maine va avea un grad de instabilitate ceva mai ridicat. Este foarte posibil ca in zona Carpatilor Occidentali sa avem parte de mai multe astfel de evenimente. Ceea ce am vazut acum sunt fenomene foarte severe, dar pe arii foarte restranse. E posibil sa avem parte de ele, tot pe arii foarte restranse, dar in mai multe localitati.

Exista o probabilitate de 80% ca manifestarile de vreme rea de azi sa le avem si maine, mai ales pe vestul si sudul tarii, in zonele deluroase. Si 20% probabilitate sa avem mai multe zone care s-ar incadra in cod portocaliu. Pentru ca nu se schimba mare lucru, ci doar avem si o cantitate si mai mare de umezeala in aer.

As mai vrea sa adaug si faptul ca nicio alta zona a tarii nu este scutita de probabilitatea aparitiei fenomenelor de instabilitate. Dar atentia principala este asupra acestor zone cu grad ridicat de probabilitate", a declarat Florinela Georgescu, la un post TV.

Comments