ANPC: Apa murdara in bazine, mizerie si alimente stricate in strandurile din Capitala. Strandul Berc...

ANPC a inceput simbara o serie de controale cu scopul verificarii modului in care operatorii economici care activeaza in acest domeniu respecta legislatia in vigoare, in ceea ce priveste drepturile consumatorilor, in plin sezon de vacanta, potrivit unui comunicat de presa.

,,La Strandul Berceni, din sectorul 4, unitate unde se presteaza activitati recreative, distractive si de alimentatie publica, comisarii ANPC au constatat ca, in ceea ce priveste activitatea recreativa, se inregistra prestarea unor servicii ce pot afecta sanatatea si securitatea consumatorilor, respectiv:? lipsa evidentei periodicitatii de primenire a apei din bazine;? lipsa barei de sustinere la bazinul pentru copii;? lipsa marcarii adancimii la bazinul pentru copii;? prezenta urmelor de vopsea exfoliata la bazinul pentru copii;? utilizarea toboganelor fara certificat de conformitate;? existenta riscului de accidentare din cauza amplasarii necorespunzatoare a unor capace de protectie a caminelor.

Privind serviciile alimentare s-au constatat urmatoarele nereguli:? lipsa indicarii alergenilor;? lipsa indicarii materiei prime din care provine produsul finit;? lipsa mentionarii cantitatii nete, in cazul unor bauturi servite la pahar;? nerespectarea conditiilor de temperatura recomandate si schimbarea starii termice initiale a unor materii prime (produse din carne);? nerespectarea conditiilor de depozitare pentru produse alimentare;? utilizarea unor produse cu termenul de valabilitate depasit;? utilizarea unor produse cu caracteristici organoleptice modificate;? stare igienica nesatisfacatoare a meselor de lucru si a pavimentelor;? lipsa graficelor de temperatura la spatiile de depozitare.

Comisarii ANPC au sanctionat operatorul economic care administreaza Strandul Berceni cu amenda contraventionala, in valoare de 18.000 lei, si au dispus, ca masuri complementare: oprirea temporara a activitatii de agreement, interzicerea utilizarii toboganelor si s-a propus inchiderea temporara a unitatii de agrement pe o durata de cel mult 6 luni. De asemenea s-a dispus oprirea temporara a activitatii de prestari de servicii alimentare, precum si oprirea definitiva de la preparare si consum a produselor alimentare cu deficiente.

In cazul unei alte unitati, respectiv a Strandului Crangasi, din sectorul 6, au fost depistate deficiente in ceea ce priveste activitatea de alimentatie publica, dupa cum urmeaza:- Prepararea si detinerea unor produse alimentare neautorizate ( de ex.: muraturi depozitate in recipienti ce pot conduce la afectarea sanatatii);- Prezenta unor conditii igienico-sanitare improprii (paviment murdar, frigidere neigienizate, lazi frigorifice cu strat de gheata si resturi alimentare, pereti neigienizati (cu paianjeni), cosuri de gunoi fara pedala);- Utilizarea unor produse alimentare fara elemente de identificare;- Nerespectarea temperaturii de depozitare a produselor alimentare.

Sanctiunile aplicate, in acest caz, au fost: o amenda contraventionala, iin valoare de 15.000 lei, iar ca masuri complementare, s-a dispus: oprirea temporara de la comercializare pentru produsele fara elemente de identificare, precum si oprirea definitiva de la comercializare a produselor alimentare neautorizate.

Sfaturi pentru consumatorii de servicii de agreement, la stranduri si piscine:

- Sa ia la cunostinta si sa respecte regulamentul de ordine interioara al locatiei, care trebuie sa fie afisat la loc vizibil- Sa foloseasca piscine care sunt prevazute cu:? Spatii ce contin substante dezinfectante (inainte de intrarea in piscina)? Mana curenta pentru treptele de acces in bazin? Bara de sustinere si protectie in bazin? Existenta unui disc de culoare alba, in partea inferioara a bazinului, care indica gradul de limpiditate a apei, care da indici despre modul de primenire al apei si despre existenta unu grad ridicat de clor rezidual (daca discul este opacifiat sau nu este vizibil)? Inscriptionari privind adancimea bazinului in zona de imbaiere? Cabine de schimb (vestiare)? Dusuri? Grupuri sanitare? Lista cu preturi si tarife practicate.

Consumatorii trebuie:

- Sa identifice supraveghetorii/salvamarii, pentru a apela la acestia in caz de necesitate;- Sa se informeze despre existenta unui punct de prim ajutor medical sau a unui contract cu o institutie medicala de acordare a primului ajutor;- Sa nu consume apa din surse despre care nu au fost informati ca sunt potabile.Nu se recomanda imbaierea persoanelor:

- Care sufera de afectiuni dermatologice;- In stare de ebrietate;- Care prezinta pericol de soc hipotermic, in cazul imbaierii.

Se recomanda ca ochii sa nu fie mentinuti deschisi, in timpul imbaierii, decat in cazul folosirii unor ochelari de protectie", a transmis ANPC, sambata, in urma controalelor facute.

Comments