Antidrogul a descins la Targu Neamt dupa un articol Libertatea: ,,Scoteau morfina din spital dupa ce...


Oficialii din Agentia Nationala Antidrog au vizitat Spitalul Orasenesc din Tg. Neamt, unde au descoperit schema utilizata pentru a sustrage substante precum morfina sau Mialgin. Ei s-au interesat si de Haloperidol.


Alexandru Patrascu, managerul institutiei in starea de urgenta si cea de alerta, recunoaste cazul si spune ca "am luat masuri foarte drastice, iar circuitul medicamentelor este, acum, foarte strict".

La o luna dupa ce Libertatea arata cum Spitalul Orasenesc din Tg. Neamt comanda substante psihotrope in cantitati si de 40 de ori mai mari, pentru ca apoi acestea sa fie sustrase din unitate, politistii de la Antidrog au descins in judetul Neamt.


Ei au cerut situatiile mai multor medicamente, printre care Haloperidol, substanta psihotropa despre care ziarul scrisese inca din iunie.


"Au cerut anumite inscrisuri din spital si s-a constatat ca asistenta sefa scadea acele medicamente, fictiv, pe foile de urgenta. Cei de la Antidrog au cerut foile din CPU si s-a constatat ca pe foile din primiri urgente era un tratament, unde se regasea acea substanta, si sunt si foi pe care nu se regasea acea substanta, dar din calculator era scazuta", spun angajatii spitalului.


Lista medicamentelor cumparate de spitalul din Targu Neamt

Asistenta sefa a fost demisa inca de dinaintea primului articol al ziarului.


"Erau 10 fiole la Morfina si 4 fiole la Mialgin. Chiar daca pare putin, aceste substante nu trebuie sa dispara, ele trebuie imediat raportate. Nu era respectat nimic - nici procedura de eliberare, nici cui se elibereaza, nici cine prescrie, cine le are in grija. A doua zi trebuie refacut consumul, daca s-a folosit", adauga sursele ziarului.


La fata locului, s-au pus la dispozitie si documentele legate de Haloperidol, care era intr-o cantitate de 117 fiole. Pentru spital erau necesare maximum 10 fiole.


"Mii de pastile, ia 6-7 luni sa le consumi"

La o prima vedere, surplusul de medicamente comandate de spital pentru a fi mai apoi scoase si redirectionate nu pare a fi intr-o cantitate mare, fiind in valoare de 6.600 lei. Insa medicii sustin contrariul.


"E urias. Spitalul ia medicamente in cantitati imense, iar preturile lor sunt mici. Desi suma nu pare mare, e vorba de multe medicamente. Ca sa ajungi la 6.000 de lei si ceva inseamna ca sunt mii de pastile si fiole. E nevoie de 6 -7 luni ca sa consumi", afirma specialistii.


La controale, s-a descoperit ca medicamentele nu erau sustrase, ci au fost descoperite in biroul asistentei-sefe.


Insa oamenii din spital sunt siguri ca Antidrogul isi va face treaba. "Nu e foarte greu, sunt cateva centre de paliatie in Targu Neamt. Politistii le vor vizita si vor vedea foarte lesne diferentele", conchid sursele.


"Am luat masuri drastice"

Libertatea a luat legatura si cu managerul Spitalului din Tg. Neamt, dr. Alexandru Patrascu, care a confirmat cazul.


"Ce pot sa va spun este ca cei de la Antidrog s-au autosesizat in urma articolelor din presa. Exista o ancheta in desfasurare in ceea ce priveste stupefiantele.&


Alexandru Patrascu, managerul sptialului din Targu Neamt | Foto: zch.ro

Urmeaza o ancheta si in privinta celorlalte medicamente iesite in surplus. Nu pot sa spune decat ca imi doresc ca organele de ancheta sa-si faca treaba. Precizez ca am luat masuri drastice, iar acum circuitul medicamentelor este foarte strict".


Problemele de la Tg. Neamt

Spitalul din Targu Neamt a ajuns in atentia publicului dupa ce o voluntara si o asistenta au expus, in pandemia COVID-19, ceea ce ele numeau retele care actionau, ca o mare familie, in favoarea lor si in defavoarea spitalului. In plangerea lor oficiala se vorbea despre:&


Angajari pe pile;& Tratamente preferentiale (sotia fostului manager Apostoae a fost tratata de coronavirus "preventiv", folosind medicamente din spital);& Consultatii fictive, prin care pacienti erau trimisi direct la Piatra Neamt, fara sa fie vazuti;& Pontaje preferentiale pentru mai multi medici, unii pontati mai mult de 24h pe zi.

Comments