ANTREPRENORIAT LA INCEPUT – Un tanar din satul Harnicesti a demarat proiectul construirii unei fabri...

* 2mnews a demarat o campanie de promovare gratuita a initierii afacerilor locale mici si mijlocii,
in semn de apreciere si sustinere a antreprenoriatului din Maramures aflat la inceput de drum,
pentru a le incuraja si a le aduce la cunostinta publicului. Acest articol este parte a campaniei.

&

DESESTI. Un tanar din satul Harnicesti (com. Desesti), Gheorghe Marian Hotea (Popanu), a demarat proiectul edificarii unei fabrici de sucuri naturale. In varsta de 26 de ani si absolvent al Facultatii de Horticultura de pe langa Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj-Napoca, Hotea s-a gandit sa eficientizeze la maxim productia de fructe dintr-o livada de mar de circa 2 hectare, asa ca a inceput demersurile realizarii unui spatiu de procesare a fructelor si producerea sucului natural.

&

In acest moment proiectul se afla pe circuitul obtinerii avizelor (de mediu) necesare, insa 2mnews a dorit sa afle dificultatile cu care se confrunta tinerii antreprenori, aflati la inceput de drum in economia privata, cea care mentine in viata Romania.

&

"Livada este de mar, prun si nuc, dar preponderent este marul. Ideea este sa finalizez si sa demarez productia unei fabrici de suc natural din mere. Initial doar din livada noastra, insa apoi putem procesa si fructele produse in zona, desi cele mai multe livezi sunt imbatranite si ar fi necesara o revitalizare prin replantare, pentru cresterea eficientei economice.

&

Principala problema, exceptand costurile de realizare, consta in faptul ca in comuna nu exista o retea de apa potabila omologata, avizata - a inceput un proiect, prin 2012, dar s-a realizat doar circa jumatate din reteaua necesara. In consecinta, costurile proiectului cresc semnificativ, pentru ca e necesar sa foram un put, sa il avizam la Apele Romane, prin care sa certifice ca apa este potabila.

&

Fonduri financiare incerc sa obtin prin programul Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, estimez ca voi obtine circa 60.000 de euro (acestea sunt sumele totale pentru care am aplicat), insa necesarul doar pentru linia de procesare s-ar ridica la circa 70.000 euro, conform sumei avansate de firma din Timisoara care importa astfel de instalatii. O sa ma ajute financiar si familia, insa investitia mai presupune si edificarea cladirii in care vor fi procesate fructele, depozitul, spatiul de pasteurizare si ambalare, utilajele, investitia in livada…

&

Proiectul estimeaza ca in prima faza vom avea un flux de productie de pana la 20.000 litri de suc de mere (ulterior urmand sa-l crestem pana la 30.000 litri si sa introducem si amestecul de fructe/legume, dar preponderent sa ramana marul), ambalarea acestuia urmand sa se faca in pungi si cutii de tip bag-in-box, insa pe viitor vizez si alte tipuri de ambalarea (sticla, de exemplu). O alta mare problema ar fi desfacerea, pentru ca, in prima faza, productia este una redusa, insa sper sa o rezolvam daca ajungem pana acolo", a declarant inginerul horticol Gheorghe Marian Hotea.

&

* Antreprenorii unor afaceri locale mici si mijlocii aflati la inceput de drum (in faza de initiere sau la debutul demararii afacerii) pot sa isi promoveze afacerile in ziarul on-line 2mnews trimitand o solicitare in acest sens si datele de contact la adresa de e-mail [email protected]. Demersul este GRATUIT, in cadrul campaniei 2mnews "Antreprenoriat la inceput".

Catalin VISCHI

Articolul ANTREPRENORIAT LA INCEPUT – Un tanar din satul Harnicesti a demarat proiectul construirii unei fabrici de sucuri naturale din mere apare prima data in 2mnews.

Comments