ANUNT OFICIAL. ASF a decis insolventa Euroins, confirmand investigatia jurnalistica a Libertatii. Su...


Dupa doua luni cu zeci de articole de ziar publicate, cu documente obtinute de redactie de la organizatiile financiare internationale si cu marturii ale oamenilor din interiorul ASF, dar si din interiorul companiilor de asigurari, statul a luat la cunostinta oficial joi seara, 16 martie 2023, ca a avut loc o noua insolventa pe piata asigurarilor. 2,5 milioane de romani sunt asigurati la compania Euroins, ,,care are 400 de milioane de euro lipsa fata de SCR, cerinta de capital de solvabilitate", potrivit unor surse consultate de Libertatea. Guvernul va incerca stabilizarea preturilor RCA la nivelul actual, care au fost deja ridicate cu 71% in 2022, potrivit comunicarilor oficiale, ,,dar suma pe care statul o va plati, din nou, pentru aceasta noua teapa este uriasa", au spus surse familiare cu decizia de azi. Intrebata de ziar, ASF nu a confirmat decizia, autoritatea planificandu-si sa comunice public vineri dimineata decizia de azi, potrivit informatiilor redactiei. De asemenea, contactata, Euroins initial nu a reactionat la intrebarea ziarului, dar dupa publicarea articolului a avut o prima reactie pe subiect: ,,Pana la aceasta ora, Euroins Romania si Eurohold Bulgaria nu au fost informate& despre nicio decizie privind societatea Euroins".


UPDATE ora 10.50: ASF a anuntat oficial, intr-un comunicat de presa transmis vineri, 17 martie, ca a decis& ,,sa retraga autorizatia de functionare a societatii Euroins Romania, constatand indiciile starii de insolventa a companiei."


Euroins a incasat in 2022 peste doua miliarde de lei, echivalentul a 400 de milioane de euro, de la asiguratii din Romania, potrivit cifrelor furnizate de ASF pentru Libertatea.

Investigatie de Dan Duca, Daniel Ionascu, Ciprian Ranghel si Catalin Tolontan


Joi, 16 martie, Consiliul ASF a votat in unanimitate nota de intrare in insolvabilitate a companiei Euroins, conform surselor care sunt familiare cu decizia si care au vorbit sub conditia confidentialitatii.


Este a patra insolventa a liderului RCA din asigurari in ultimii 8 ani, situatie unica pe orice piata majora, pe care statul o supravegheaza si controleaza, conform legii. Pe rand, au intrat in insolventa Astra (2015), Carpatica (2016), City (2021) si acum este randul Euroins (2023).


Decizia din aceasta seara a fost luata de Consiliul ASF, pe baza unei analize de solvabilitate care arata ca deficitul de SCR (cerinta de capital de solvabilitate) al companiei Euroins este de peste 400 de milioane de euro, iar deficitul de MCR (cerinta de capital minim) este de peste 250 de milioane de euro, potrivit acelorasi surse.


Libertatea a contactat Euroins, filiala din Romania a companiei cu capital bulgaresc, parte a grupului Eurohold, dar firma nu a oferit nici un raspuns pana la publicarea acestui articol. Euroins a sustinut pe tot parcursul procesului de analiza ca nu are nici o problema de solvabilitate. Reasigurarea la compania de reasigurare din propriul grup, EIG Re, din Bulgaria, nu s-a dovedit, conform analizei ASF, o garantie reala.


Tanja Blatnik, director general Euroins. ASF a decis, pe 1 februarie 2023, sa o reclame la Parchetul General, alaturi de intreaga conducere a companiei de asigurari. ASF a sustinut ca Euroins nu a raportat corect numarul de litigii si ca a respins ,,din burta" mii de dosare de dauna

,,Suntem in fata unei noi tepe. FGA va trebui capitalizat de catre Guvern ca sa aiba de unde plati despagubirile"


Guvernul, prin vocea premierului Nicolae Ciuca, a spus, in aceste zile, ca se discuta despre plafonarea RCA, in cazul in care Euroins va intra in insolventa, ceea ce s-a intamplat joi, 16 martie.


Intrebarea care se pune dupa decizia de insolventa de joi seara, potrivit surselor din piata, este cine va acoperi gaura? Statul, prin Fondul de Garantare a Asiguratilor, a platit deja cate 100 de milioane de euro pentru Astra si Carpatica si peste 130 de milioane de euro pentru City, unde mai are de acoperit peste jumatate din contractele de asigurare.


Este un total de 330 de milioane de euro, care va creste la 500, doar prin insolventa City, fara a socoti ce urmeaza la Euroins.


,,Aproape toate activele din Romania ale Euroins au fost mutate in Bulgaria, in contul reasigurarii, asta a constatat controlul ASF", au spus doua surse diferite, pentru ziar. Daca se pastreaza formula de pana acum, care este si cea prevazuta in lege, insolventa este urmata de plata catre pagubiti prin intermediul FGA. ,,Suntem in fata unei noi tepe. Numai ca FGA nu mai are bani. FGA va trebui capitalizat de catre Guvern ca sa aiba de unde plati despagubirile", a explicat o sursa din Guvern, la curent cu derularea evenimentelor.


Cum s-au topit banii statului si a crescut RCA din cauza insolventelor anterioare


Disponibilul Fondului (FGA), cel care ar urma sa despagureasca acum accidentele oricaror celor peste 2,5 milioane de asigurati Euroins care ar avea probleme in perioada urmatoare, a scazut de la 623 de milioane de lei la 250 de milioane intr-un an. Asta pe& fondul consumului accelerat de bani cu despagubirile insolventei City Insurance.


Peste 60% din rezervele financiare adunate in multi ani de Fond s-au consumat in 2022. Majoritatea banilor s-a evaporat in ultimele 6 luni ale anului 2022, cand s-a ajuns la o medie lunara de 6.000 de cereri (persoane si firme), platite in urma falimentului City.&


Disponibilul FGA la 31 decembrie 2021 era de 623.657.625 de lei, iar cel de la 31 decembrie 2022 era de 250.181.950 de lei.


Fondul a comunicat pentru Libertatea:

Noua insolventa declarata joi, cea a Euroins, va putea fi compensata doar cu interventia Guvernului, spun surse din Palatul Victoria. Cum a inceput totul?


Investigatia Libertatii: dupa doi ani de cand s-a descoperit frauda City, DIICOT nu a gasit nici un vinovat. Apoi s-a ajuns la Euroins


La jumatatea lui ianuarie 2023, jurnalistii de investigatie ai Libertatii au pornit o investigatie jurnalistica despre piata asigurarilor. Am plecat de la cazul City Insurance, unde statul a platit peste 130 de milioane de euro pentru acoperirea unei fraude, remarcata si de autoritatile straine, dar nelamurita inca in Romania, nici de catre justitie, nici de catre ASF. DIICOT a comunicat redactiei ca face cercetari in doua dosare, dar nu fata de persoane, neidentificate inca.& Cat despre ASF, ziarul a descoperit ca Autoritatea a promovat oamenii care n-au controlat si supravegheat falimentul City Insurance.


Frauda de la City a avut componente de schema Ponzi. Cei care au controlat compania au scos banii din tara, dandu-si bonusuri de zeci de milioane de euro pentru ca au reusit sa pacaleasca ASF, a relatat ziarul.&


Pe parcursul investigatiei jurnalistice, Libertatea a descoperit ca problemele din piata RCA s-au perpetuat si ca noul lider, Euroins, are mari probleme.


Euroins a fost reclamat la Parchet de trei ori de catre ASF, a dezvaluit ziarul. Intregii conduceri Euroins, in frunte cu CEO-ul companiei, Tanja Blatnik, i s-a facut de catre ASF plangere penala chiar in februarie 2023. Autoritatea a descoperit ca mii de cereri de despagubire au fost respinse de Euroins fara sa fie analizate. Unii dintre semnatarii refuzului au marturisit ca nici macar nu vazusera cererile pe care se presupune ca le analizasera si respinsesera.&


Euroins a fost, in ultimii patru ani, cea mai data in judecata entitate din Romania, dintre toate institutiile publice si firmele private, cu peste 100.000 de procese.&


Problemele Euroins din trecut


Decizia de joi, 16 martie, a Consiliului ASF nu este prima referitoare la Euroins.


In august 2013, ASF a decis ca Euroins sa nu mai poata emite polite RCA, din cauza problemelor pe care compania le avea. In septembrie 2013, ASF a ridicat restrictia.


In octombrie 2015, Autoritatea de Supraveghere Financiara a decis ca Euroins sa intre in procedura de redresare financiara. Decizia ASF a venit atunci, a comunicat Autoritatea, ,,in baza concluziilor unui raport de control care a scos in evidenta o serie de deficiente privind solvabilitatea si nivelul insuficient al capitalului asiguratorului".


In martie 2017, ASF a considerat ca Euroins a indeplinit cerintele legale si a scos compania din redresare financiara. De data aceasta, decizia Consiliului ASF este mult mai dura, direct insolventa pentru Euroins.


***


Citeste si:


EXCLUSIV. O noua frauda la adresa asiguratilor RCA. ASF a descoperit nereguli majore la Euroins, liderul actual al pietei, si a sesizat Parchetul. Ce a gasit
INVESTIGATIE. Lovitura pe piata RCA: documente interne, obtinute de la avertizori de integritate din Euroins, au dus la un seism. ASF a decis ieri sa faca plangere penala intregii conduceri a liderului asigurarilor RCA din Romania!
CRIZA LA RCA. Raspunsul Euroins dupa ce Consiliul ASF a votat in unanimitate ca fac raportari paralele si e caz de Parchet: ,,Nu avem cunostinta. Vom coopera pe deplin cu autoritatile"
Prima reactie oficiala a ASF dupa dezvaluirile Libertatea: ,,Ori de cate ori au rezultat suspiciuni la posibile incalcari penale, am sesizat organele competente"
INVESTIGATIE. Grupul bulgar Eurohold ameninta Libertatea cu tribunalul pentru investigatia cu Euroins, liderul RCA din Romania. Articolele vor continua
AMENINTARI PE PIATA RCA. Dupa ce ASF le-a facut plangere penala si le analizeaza solvabilitatea, patronii bulgari de la Euroins ameninta cu ,,Schengen"

Citeste si seria de investigatii pe tema City Insurance:


INVESTIGATIE. Falimentul de sute de milioane de euro de la City Insurance din Romania, dezvaluit intr-un document confidential, trimis de autoritatile britanice: ,,Sume mari de bani, bazate pe contracte false, au fost transferate unor persoane"
INVESTIGATIA CITY: Numit de PSD, presedintele ASF, Nicu Marcu, a redesenat organigrama si l-a repus director pe directorul sub ,,supravegherea" caruia au dat faliment trei firme, lideri ai asigurarilor din Romania
INVESTIGATIE. Casa de Insolventa Transilvania anunta, dupa ce a analizat documentele interne ale City: ,,Vom cere instantei antrenarea raspunderii tuturor persoanelor care au administrat City"
FALIMENTUL CITY: ASF recunoaste ca fostul director de ,,supraveghere si control" din timpul caderii City a fost avansat din nou director, pe 21 decembrie 2022
INVESTIGATIE. Dupa falimentul CITY, pretul politelor RCA a crescut cu 71% in 2022, dar ASF sustine ca nu a gasit niciun responsabil intern
INVESTIGATIE. Cum se scumpeste RCA. Publicam documente confidentiale din Consiliul ASF: City a spus ca a primit un imprumut de 50 de milioane de euro de la o firma de inchiriere echipamente video, cu sediul intr-o boxa, la parter. Banii nu existau, dar ASF n-a verificat
Culmea fraudei in RCA: Cumnatul lui Adrian Nastase si un roman-elvetian conectat la serviciile secrete si-au platit ,,dobanzi" si ,,comision de succes" de 30 de milioane de euro, pentru ca au reusit sa pacaleasca ASF!

Comments