Anunt SUMBRU: ce urmeaza in Romania dupa ciclonul Boris. Furtunile devin din ce in ce mai puternice

Anunt SUMBRU: ce urmeaza in Romania dupa ciclonul Boris. Furtunile devin din ce in ce mai puternice

Anunt SUMBRU: ce urmeaza in Romania dupa ciclonul Boris. Furtunile devin din ce in ce mai puternice

Climatologii explica faptul ca incalzirea globala accelereaza ciclurile meteorologice, ceea ce va duce la furtuni mai puternice, valuri de caldura extreme si chiar posibile tornade. Roxana Bojariu, climatolog de renume, a detaliat aceste predictii intr-o interventie recenta in cadrul unui post TV de stiri.

Intensificarea furtunilor din cauza incalzirii globale

Roxana Bojariu a subliniat ca intensitatea cicloanelor va creste semnificativ, chiar daca nu ne vom confrunta cu un numar mai mare de furtuni. ,,Intensitatea acestora este alimentata de cantitatea tot mai mare de vapori de apa din atmosfera, care provine dintr-un ciclu intensificat al apei. Oceanele si marile, care devin tot mai calde, elibereaza acesti vapori printr-o evaporare mai intensa", a explicat climatologul. Acest fenomen va duce la cresterea cantitatii de precipitatii si la furtuni mai devastatoare.

Ce ne asteapta in urmatoarea perioada

Referitor la perioada imediat urmatoare, Roxana Bojariu a precizat ca ciclurile mediteraneene sunt tot mai frecvente in aceasta perioada a anului, iar unele dintre ele ar putea afecta si Romania. "In cazurile extreme, atunci cand traiectoria acestor cicloane traverseaza si Marea Neagra, intensitatea lor creste din cauza vaporilor de apa suplimentari preluati din mare. Acesti vapori genereaza precipitatii in cantitati mai mari", a explicat ea.

Totusi, pentru moment, Romania va avea parte de o perioada mai linistita comparativ cu alte zone din Europa. Bojariu a mentionat ca, desi vor exista precipitatii, in special in vestul tarii in zilele urmatoare, nu sunt asteptate fenomene extreme similare celor care au lovit recent judetele Galati si Vaslui.

Atentie la posibile viituri

Pe termen scurt, singura zona care ar putea prezenta motive de ingrijorare este cea a fluviului Dunarea, unde autoritatile trebuie sa fie pregatite pentru eventuale viituri. In rest, situatia meteorologica va fi relativ stabila. "Trebuie sa fim atenti la actualizarile prognozelor meteorologice si la sistemele de alerta nowcasting, care ofera informatii in timp real despre posibilele dezvoltari rapide ale fenomenelor extreme", a adaugat Roxana Bojariu.

Climatologul a avertizat ca, pe masura ce incalzirea globala continua sa influenteze clima, toate sistemele meteorologice vor deveni mai extreme. In acest context, fenomene precum cicloanele sau furtunile violente vor fi alimentate de temperaturile ridicate ale apelor marine, accentuand astfel riscurile pentru Romania si intreaga regiune.

Concluzia este clara: Romania trebuie sa se pregateasca pentru fenomene meteorologice tot mai intense, cu furtuni si valuri de caldura din ce in ce mai frecvente si mai severe. Autoritatile si cetatenii vor trebui sa fie vigilenti si sa urmareasca indeaproape prognozele si avertizarile meteorologice pentru a face fata acestor provocari climatice.

Comments