ANUNTUL zilei facut de Nicolae Ciuca - Cand isi depune mandatul de premier pentru ROCADA cu Marcel Ciolacu

ANUNTUL zilei facut de Nicolae Ciuca Cand

ANUNTUL zilei facut de Nicolae Ciuca - Cand isi depune mandatul de premier pentru ROCADA cu Marcel C...

Premierul Nicolae Ciuca anunta vineri, 26 mai, decizia legata de o eventuala amanare a rotativei guvernamentale din cauza grevei profesorilor. Seful Executivului a precizat joi, la Cluj-Napoca, ca decizia va fi luata dupa discutii cu partenerii de coalitie, la o zi dupa ce anuntase ca vineri isi va depune mandatul de premier. Si purtatorul de cuvant al Executivului, Dan Carbunaru, a afirmat ca premierul Nicolae Ciuca va anunta vineri decizia sa privind depunerea mandatului.

Schimbarea declaratiilor facute de premierul Nicolae Ciuca au fost determinate de precizarile facute joi de presedintele Iohannis, care a invocat greva profesorilor drept un motiv puternic pentru amanarea tranzitiei in fruntea Guvernului. Acesta a precizat ca rotatia premierilor nu se poate face in timpul grevei profesorilor.

Declaratiile liderilor coalitiei pe tema ROTATIVEI, facute in ultima saptamana si interventia presedintelui Iohannis

SAMBATA - 20 mai. Marcel Ciolacu a fost primul care a dat primul semnal pentru suspendarea negocierilor pentru formarea guvernului instalat dupa rocada PNL cu PSD, invocand greva generala anuntata de sindicatele din Educatie si reforma pensiilor speciale.

Dupa ce sindicatele din Educatie au anuntat greva generala a profesorilor, liderul PSD a blocat negocierile politice si a cerut ca ele sa fie reluate dupa ce greva se incheie. Marcel Ciolacu a cerut suspendarea negocierilor privind viitorul guvern pana la rezolvarea solicitarilor sindicatelor si a reformei privind pensiile speciale.

,,Cred ca, in acest moment, prioritatea tuturor decidentilor politici trebuie sa fie rezolvarea solicitarilor sindicatelor, dar si restanta majora privind reforma pensiilor speciale. Pana la rezolvarea acestor doua prioritati, orice negociere privind viitorul Cabinet trebuie suspendata", a scris liderul PSD pe Facebook.

MIERCURI - 24 mai. In urma cu doar o zi, miercuri, Nicolae Ciuca, aflat in judetul Arges, a anuntat ca isi va depune vineri, 26 mai, mandatul din fruntea Guvernului.

,,Asa cum am mentionat de fiecare data, vineri (26 mai - n.r.) este ziua in care, conform calendarului imi voi depune mandatul", a precizat Nicolae Ciuca dupa ce a fost intrebat daca va renunta la pozitia de premier inainte de incheierea grevei profesorilor. Aflat la aniversarea celor 18 ani de la infiintarea PNL, la Vila Florica, jud. Arges, acesta a adaugat ca ,,presedintele nu se implica in acest proces, este decizia PNL", dupa ce a fost intrebat daca a discutat cu presedintele pe tema formarii noului guvern ce trebuie instalat dupa rocada cu PSD.

Tot miercuri, Iohannis declarase ca rotatia guvernamentala se poate realiza conform calendarului stabilit prin protocol, pana la 1 iunie. Presedintele a confirmat ca a avut o discutie cu liberalii, in care le-a cerut ,,sa trateze negocierile din coalitie si cu grevistii cu toata seriozitatea".

,,Calendarul initial al rotatiei sau al rocadei poate fi respectat. Vineri ar incepe procedura si in varianta optimala ea s-ar putea incheia pe 30 mai. Aceste chestiuni le-am spus si celor din PNL. Le-am solicitat sa trateze negocierile din coalitie si cu grevistii cu toata seriozitatea. (...) Numai de instabilitate si de certuri politice nu avem nevoie", a declarat presedintele Iohannis, raspunzand unei intrebari in conferinta de presa comuna de miercuri, 24 mai, cu presedintele Germaniei, la Cotroceni.

JOI - 25 mai. ,,Ajung la Bucuresti, discut cu partenerii de coalitie si luam o decizie", a declarat Nicolae Ciuca, prezent la Cluj-Napoca.

JOI - 25 mai. Purtatorul de cuvant al Executivului, Dan Carbunaru, a afirmat, joi, ca premierul Nicolae Ciuca va anunta vineri decizia sa privind depunerea mandatului.

"Sunt purtatorul de cuvant al Guvernului. Desigur, intrebarea dumneavoastra vizeaza premierul Romaniei, dar are o conotatie politica pe care nu o pot comenta. Dar decizia domnului prim-ministru in legatura cu ceea ce se va intampla maine (vineri - n.r.) cu siguranta o sa o aflati maine", a precizat Carbunaru, intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria.

DE CE IOHANNIS A SUGERAT SUSPENDAREA ROTATIVEI

Intrebat daca vor fi amanate procedurile pentru rotativa, presedintele Klaus Iohannis a declarat ca nu crede ca poate fi facuta in timpul negocierilor cu sindicatele din educatie. Iohannis a mentionat joi ca Guvernul si coalitia trebuie sa continue negocierile cu sindicatele din invatamant si a afirmat ca nu crede ca rotatia guvernamentala se poate face in timpul unor astfel de negocieri.

"In mod normal, maine ar trebui sa inceapa procedura, asta in conditiile in care greva din invatamant se finalizeaza. Vom vedea. (...) Atunci, este nevoie ca Guvernul si coalitia, la modul general, sa negocieze in continuare cu sindicatele pana se gaseste o solutie. (...) Nu cred ca se va face rotatia in timpul unor negocieri. Este totusi destul de complicat. Si una, si alta sunt proceduri complicate. Se pot lua pe rand.

Eu nu am de gand sa ma opun niciunei formule care duce la o guvernare stabila. Inca se poarta discutii, inca se poarta negocieri. Coalitia trebuie sa se hotarasca cum va dori sa arate viitorul Guvern si cine trebuie sa fie in coalitia de guvernare, dar am incredere ca lucrurile se vor rezolva. Fiind azi, joi, si greva inca neincheiata, vom vedea daca vom reusi sa incepem procedura maine sau peste cateva zile, dar nu asta este important, daca acum imediat sau peste o saptamana-doua se face rotatia, important este sa avem o procedura clara, sa stim cum va functiona coalitia si sa avem un Guvern care garanteaza stabilitatea guvernarii si stabilitatea Romaniei. Acestea sunt lucrurile pe care pun foarte mare pret si le-am transmis si celor din conducerea coalitiei", a declarat Iohannis joi, la Sibiu.

Comments