APEL IN DIASPORA – Romanii sunt chemati sa doneze pentru un simbol national

APEL IN DIASPORA – Romanii sunt chemati sa doneze pentru un simbol national

foto bizy day

APEL ÎN DIASPORA. „Românii din diaspora pot dona online pentru “Cumințenia pământului”, fără comisioane

Românii din străinătate care vor să se alăture campaniei de subscripție publică pentru achiziția operei lui Constantin Brâncuși, ”Cumințenia pământului”, pot dona pe site-ul www.brancusiealmeu.ro fără a li se percepe comisioane pentru tranzacția efectuată online cu cardul din afara României.

”Cumințenia pământului” este o operă de artă reper în viaţa artistică a lui Brâncuşi, cu o valoare aparte. Este una dintre cele mai mari și mai importante capodopere ale lui Brâncuși. Sculptura a fost creată într-un moment de răscruce din viața artistului, la 1907-1908, când a hotărât să abandoneze mulajul și să sculpteze direct în piatră, în lemn, în marmură.

Spre deosebire de Sărutul, ”Cumințenia pământului” este o piesă unică, și, chiar și prin denumirea pe care Brâncuși i-a dat-o, un titlu intraductibil, face parte din sensibilitatea românească. Ai impresia că vine din epoci imemoriabile, dar marchează și un pas important spre modernitate.

După ce mai multe opere ale lui Brâncuși s-au vândut, în ultimii ani, către proprietari privați sau colecții particulare, această sculptură este ultima pe care statul român o mai poate recupera, în prezent, pentru a o putea face accesibilă publicului larg și iubitorilor de artă. Achiziția operei lui Constantin Brâncuși se poate face printr-un efort conjugat al statului român și al cetățenilor: suma de cinci milioane de euro a fost alocată deja de Guvern și e nevoie ca șase milioane de euro să fie colectate prin intermediul contribuțiilor voluntare ale persoanelor private și cele juridice, până, cel târziu, pe 30 septembrie 2016.

Cum pot dona românii din străinătate:

• Direct prin intermediul site-ului campaniei www.brancusiealmeu.ro, prin plată online cu cardul, fără a fi percepute comisioane

• Prin transfer bancar în conturile deschise pe numele Ministerului Culturii.

Transferurile bancare sunt supuse regulilor de comisionare ale băncilor din străinătate, iar conturile sunt disponibile pe site-ul www.brancusiealmeu.ro.”

Sursa info

Comments